Prof. Dr. Cantürk; “Erken tanı kanseri önler”

Prof. Dr. Cantürk; “Erken tanı kanseri önler”

Hasan Uzunhasanoğlu Başkanlığındaki Akça Koca Kültür Platformunun geleneksel hale gelen Emex Otel'deki toplantısında Kocaeli Üniversitesi Araştırma ve Uygulama Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Nuh Zafer Cantürk konuştu.

Kanser ve Kanserle Başa çıkmanın yolları – Meme Kanseri konusunda bilgi veren Prof. Dr. Nuh Zafer Cantürk; "Her 5 kişiden 2’sinde hayatı boyunca kanser ortaya çıkmakta ve ölüm sebeplerinin de kalpten sonra ikinci sırasında yer aldığı için kanser çok önemli bir sağlık sorunudur. Kadınlarda meme kanseri 8’de 1, erkeklerde prostat kanseri 6’da bir olmakta. Eğer erken tanı olursa kanser öldürmez. Çünkü kanserlerin %75 kadarı insan vücudunda gözle görülebilen veya basit muayene ve tanı yöntemleri ile kolaylıkla ulaşılabilen yerlerdedir. Kadınlarda meme kanseri, erkeklerde akciğer kanseri en çok görülen ve öldüren kanser türleridir.

Kanserden korunma

Sigara kullanmamak, Dengeli ve yeterli beslenmek, Lifli besinler tüketmek, İdeal kilonuzu korumak, Alkol kullanmamak, Yazın güneşin dik geldiği saatlerde güneş ışınlarından korunmak, Aktoprak gibi zararlı maddeler içeren sıvama malzemeleri kullanmamaktır.

Kanserin 7 belirtisi

1-Ses kısıklığı ve öksürük 2-Meme veya vücudun herhangi bir yerinde şişlik ve sertlikler 3-Normal dışı kanama ve akıntılar 4-Yutma güçlüğü ve hazımsızlık 5- İdrar yapma ve dışkılama alışkanlıklarındaki değişiklikler 6-Vücudun herhangi bir yerinde iyileşmeyen yara 7-Ben ve siğillerde görülen renk değişikliği, büyüme ve kanama gibi değişikliklerdir.” dedi.

Büyük İlgi

Kocaeli Üniversitesi Araştırma ve Uygulama Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Nuh Zafer Cantürk’ün konferansına Körfez Kaymakamı Dr. Hasan Hüseyin Can, e. Bekirpaşa Belediye Başkanı Abdullah Köktürk, Bağımsız Denetçi Ahsen Okyar, Sakarya Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Bayrak, son Kuruçeşme Belediye Başkanı Ali Kahraman, Dr. Ayşe Zeynep Turan, Kocaeli Çukurovalılar Derneği Başkanı Erdoğan Davut, Av. Abdurrahman Kaymak, Elektrik-Elektronik Mühendisi Harun Reşit Kocagöz, Makine Mühendisi Kafiye Nur Yıldız, Yalova Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Öğretim üyesi Yunus Özen, Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Oktay Taşolar, Sigortacı Erdal Baykara, Körfez Karadenizliler Platformu Başkanı Mustafa Akın, Av. Gülseren Şan, Eğitimci Semih Uzunhasanoğlu, Av. Kemal Döner, Dr. Yüksel Aksoy, İnşaat Yüksek Mühendisi Coşkun Karakadılar, Ziraat Mühendisi Ali Kemal Dilaver, Dr. Mehmet Ayas, Makine Mühendisi Arif Yavuz, TSE çalışanı Songül Akkuş, Dr. Ali Değirmenci, Süleyman Canbal, Kimyager Ayşegül Karakadılar, Arkeolog Orhan Kaya, Teknorot Satış Müdürü Recep Girgin, Dr. Fatma Taşolar, Yalova Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü öğrencisi Zeynep Gökçen Okyar, Biyolog Saliha Aksoy, İşletmeci Muhammet Emin Çoban, Stajyer Av. Ensar Canşi, Dr. İsmail Çapçı ve eşleri katıldı.

Prof. Nuh Zafer Cantürk’e Plaket

Soruları cevaplayan Prof.Dr. Nuh Zafer Cantürk’e, Körfez Kaymakamı Dr. Hasan Hüseyin Can ve Dr. Fatma Emre Turan Taşolar tarafından plaketi takdim edildi.

Prof. Dr. Zeynep Cantürk’e hediye

Akça Koca Kültür Platformunun hediyesi Dr. Ayşe Zeynep Turan ve son Kuruçeşme Belediye Başkanı Ali Kahraman tarafından birlikte Cantürk çiftine takdim edildi.

Büyük heyecan

Yıllar önce Tıp Fakültesi mezuniyet diplomalarını ellerinden aldıkları hocalarına plaket ve hediye takdim etme fırsatı bulan Dr. Fatma Taşolar ve Dr. Zeynep Turan’ın heyecanları görülmeye değerdi.

Prof. Dr. Cantürk; “Erken tanı kanseri önler”
Gazete Kupürleri