Ahsen Okyar'a "Vefa" Toplantısı

Ahsen Okyar'a

Hasan Uzunhasanoğlu Başkanlığındaki Akça Koca Kültür Platformu "Günümüze ve Geleceğe İz Bırakan, Gönül Adamı Ahsen Okyatr için Vefa" toplantısı tertipledi.

Uzun yıllar Kocaeli Aydınlar Ocağı Başkanlığı yapan, Kocaeli Kandıralılar Derneğinin kurucuları arasında yer alan, Akça Koca Kültür Platformu'nun da Yüksek İstişare Kurulu Başkanı olan Ahsen Okyar için hazırlanan Vefa gecesi 21 Ekim 2017 Cumartesi günü Saat: 19:00'da Emex Otel'de gerçekleşecek.

Vefa gecesinde; 1987-1991 Yıllarının CHP Kocaeli Milletvekili Erol Köse, 1991-1999 yılları arasında görev yapan DYP Kocaeli Milletvekili İsmail Kalkandelen, e. Avrupa Birliği Bakan Yardımcısı Dr. Alaattin Büyükkaya, Bestekar - Mevlidhan Amir Ateş, Şahlanış Hareketi Lideri Murat Altun, DUMA Rusya-Türkiye Dostluk Gurubu Koordinatörü Malik Kerimov, Kandıra ve Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Meclis üyesi Ahmet Güneş gibi onlarca tanıdığı, Ahsen Okyar ile ilgili tesbit ve değerlendirmelerini aktaracaklar.

Toplantı; Akça Koca Kültür Platformunun Vefa ve teşekkür plaketi takdim etmesi ile sona erecek.

Platform Başkanı Uzunhasanoğlu; "Davetiye ulaşımındaki zorluk göz önünde bulundurularak, sosyal medyadan da olsa haberdar olan Platform üyeleri ile Okyar dostlarını Vefa Toplantısına bekliyoruz" dedi.

Ahsen OKYAR kimdir?

1 Mayıs 1955 tarihinde Kandıra’da dünyaya geldi.

Dedesi Memeoğlu İbrahim, babaannesi Konşu Hatçe.

Babası Muhsin Okyar, halasının küçüğü, 5 kardeşin ikincisi..

Anneciği Şükrüye Hanım 3 evladı dünyaya getirmiş, İhsan, Uğur ve en küçüğü Ahsen Okyar..

Adı ve soyadının anlamı?

Ulu önder Atatürk 24 Ocak 1935 tarihinde Ali Fethi beye dostluğunu ifade etmek için Okyar soyadını vermiş.

OK; Akıl, zeka

YAR; Dost, arkadaş, yardımcı

OK + YAR; Her iki kelimenin manalarının kaynaşmasını ifade eder “AKIL ARKADAŞI”

AHSEN: Daha güzel, çok güzel, en güzel

AHSEN OKYAR; EN GÜZEL AKIL ARKADAŞI manasına geliyor.

Aile içinde en sevdiği insan amcası “Deli Cemil”. Çünkü 1960’lı yıllarda çok okuyan, elinden kitap düşmeyen ve Ahsen’e de okumayı öğreten O.

1962-1963 Öğretim yılında Kandıra Zafer İlkokulunda eğitime başladı.

1966-1967 yılında Kandıra Zafer İlkokulundan mezun oldu.

4. sınıfta okurken ilk defa okulda; 5. sınıftan Başkan, 4. sınıftan Başkan Yardımcısı ve 3. sınıftan Sekreter seçimleri yapıldı. Girdiği seçimlerde kazanarak 4. sınıfta Okul Başkan Yardımcısı, 5. sınıfta da Başkan olarak görev yaptı.

1967 yılının sonbaharında Kandıra Orta Okuluna kaydını yaptırdı.

1970 yılının ilk baharında Kandıra Orta Okulundan mezun oldu.

1970 yılının Eylül ayında kayıtların son günü Annesine haber vererek İzmit'e gitti ve İzmit Ticaret Lisesine kayıt yaptırdı. Akşam Kandıra’ya dönüşte de babasının kayıttan haberi oldu ve hiçbir zorluk çıkartmadı.

1973 Mayısında başarıyla İzmit Ticaret Lisesinden mezun oldu.

Girdiği sınavda Türkiye'nin en yüksek puan alanların kaydolduğu İstanbul İktisadi ve Ticari İlimler Akademisine ilk gurupta kayıt yaptırdı.

O zamanlar Ticaret Lisesi çıkışlılar yalnızca Akademilere kayıt yaptırabiliyordu.

Gündüzleri; Sirkeci Nöbethane Caddesinde, 66 şehirde Bayisi bulunan bir firmanın Muhasebe Müdürlüğüne vekalet etti.

Talebeliği müddetince; Fındıkzade deki Kocaeli Öğrenci Yurdunda, Türkan Güneş amcası sayesinde Şişli ve Çengelköy'de dayalı döşeli bir dairede Makine Mühendisliğinde okuyan kadim arkadaşı Ahmet Güneş ile birlikte kaldı.

1975 yılına Galata Kulesinde ve Özdemir Erdoğan'ı dinleyerek girdi.

İstanbul'da talebeliği renkli, çok okuyarak ve heryerini gezip görerek, çok sayıda insanla tanışarak geçti.

Rahmetli Prof. Dr. Nevzat Yalçıntaş'ı ilk 1975 yılında, Cağaloğlundaki Milli Türk Talebe Birliği (MTTB) Konferans salonunda dinledi ve tanıdı. Sonraki yıllarda Hocası ile birlikte cemiyetçilik yapma imkanı buldu.

1975 yılında rahmetli Fahrettin Üstünoğlu ve İbrahim Köken ile birlikte Ülkü Ocakları Kandıra Şubesini kurdu. 1978 yılında hizmete geçen Ülkücü Gençlik Derneğinde de görev yaptı.

20 Mayıs 1978 tarihinde Kandıra'da Kore Gazisi Sadettin Baykara ile Fevziye Hanımın biricik kızı Nursel Hanım ile evlendi.

5 yıl içinde üç çocukları oldu. Burak, Muhsin Murat ve Neslihan..

Neslihan'dan 15 sene sonra Zeynep Gökçen dünyaya geldi. Şimdilerde kızı Zeynep, Yalova Üniversitesi İngilizce Uluslararası İlişkiler Bölümünde okuyor.

Ahmet Efe Küçük, Tuna Okyar ve Mete Küçük olmak üzere üç torunu vardır.

Yüksek Eğitimi sonrasında İzmit'e döndü. Serbest Muhasebeci Üstad Vahap Atlı'nın yanında çalıştı.

15 Mayıs 1980 tarihinde Seka Genel Müdürlüğü İkmal Daire Başkanlığında memur olarak çalışmaya başladı.

Muhasebe Mali İşler Daire Başkanlığında memur olarak çalışırken 1984 Şubat ayı sonunda memuriyetten istifa ederek Selüloz İş Sendikası Genel Merkezinde Genel Mali Danışman olarak göreve başladı.

Selüloz-İş’ten 15 Ağustos 1985 tarihinde ayrıldı. İzmit Belediyesinin yan kuruluşu Yeni İz Anonim Şirketinde Muhasebe ve İdari İşler Müdürü olarak 4 ay çalıştıktan sonra 15 Aralık 1985 tarihinde İzmit Belediyesi Hesap İşleri Müdürlüğüne atandı.

5 Mart 1981 - 1 Temmuz 1981 tarihleri arasında Erzincan’daki 59. Topcu Tugayında; kısa dönem, 4 ay ve toplam 110 gün süren askerlik eğitimini tamamladı.

7 Haziran 1990'da Meslek yasası çıktıktan sonra Kocaeli Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odasına kayıt yaptırdı. Ve Serbest Muhasebeci Mali Müşavir olarak ilk önce Belediye İşhanı 2.katındaki bir odayı, sonrasında Akçacami Yanındaki Park İşhanı 3.katındaki bir daireyi ofis olarak kullandı ve 1996 tarihinden beri ailesine ait İnönü Caddesi üzerindeki Nadide Apartmanındaki bir Dairede Mesleki çalışmalarını sürdürmektedir.

Ahsen Okyar,

İstanbul ve Ankara’dan sonra 3 Mayıs 1985 tarihinde İzmit’te faalyete geçen Kocaeli Aydınlar Ocağı’nın 26 kurucusu arasındadır.

-3 Mayıs 1985 – 27 Haziran 1995 tarihleri arasında 10 yıl Yönetim Kurulu Üyesi ve Genel Sekreter,

-27 Haziran 1995 – 26 Haziran 1997 tarihleri arasında İlim ve İstişare Kurulu Üyesi,

-26 Haziran 1997 – 31 Mayıs 2011 tarihleri arasında 7 Dönem ve 15 yıl aralıksız Yönetim Kurulu Başkanlığı yaptı.

-31 Mayıs 2011 tarihinden beri de Kocaeli Aydınlar Ocağı İlim ve İstişare Kurulu üyesi olarak görev yapmaktadır.

18 Şubat 1992 tarihinde Otel Asya’da “Sovyetlerde Değişim Azerbaycan ve Karadağ” konferansında Azerbaycan Birlik Partisi Genel Başkanı Doç.Dr. Hüseyin Artukoğlu’nu takdim etti.

Davet ettiklerinde MHP’nin Genel Sekreter yardımcısı olan 29 0cak 1993 tarihinde ise  Büyük Birlik Partisi Genel Başkanı seçilen rahmetli Muhsin Yazıcıoğlu, 11 Şubat 1993 tarihinde programını bozmayarak “Değişen Dünya Dengelerinde Türkiye’nin Rolü ve Şansı” konferansı için İzmit’e geldi. Ahsen Okyar Genel Başkan olarak ilk konferansında rahmetli Muhsin Yazıcıoğlu’nu takdim etti.

Yüzlerce ilim, fikir, sanat, siyaset, iş ve devlet adamını İzmitlilerle buluşmasında görev alan Ahsen Okyar, Bir sene önce Azerbaycan’ın Birlik Partisi, bir sene sonra da Türkiye’nin Büyük Birlik Partisi Genel Başkanını takdim etmeyi ilahi bir tesadüf olarak heyecanla hatırlamaktadır.

1993 yılında Kocaeli Üniversitesi Vakfının kuruluşuna katkı verdi. Ve ilk Denetim Kurulu üyesi olarak görev yaptı.

11 Ocak 1994 tarihinde İzmit’te faaliyete geçen Kocaeli Kandıralılar Derneğinin 11 kurucusundan biridir. Yönetim Kurulu Başkanlarının 2 yılda bir değiştiği ve bugün 12. Başkan Prof. Dr. Mehmet Bayrak’ın görev yaptığı Kocaeli Kandıralılar Derneğinin kuruluşundan bugüne 23 yıldır Denetim Kurulu Başkanıdır.

41 yaşında gittiği ilk yurt dışı seyahatinde (6 Nisan 1996 – 5 Mayıs 1996 tarihleri arasında) Hac görevini ifa etti. Medine’de Avrupa Türk İslam Birliği Genel Başkanı Musa Serdar Çelebi, Mekke’de Hatay Milletvekili Mehmet Şandır ve Arafat’ta Büyük Birlik Partisi Genel Başkanı Muhsin Yazıcıoğlu ile biraraya geldi. Her zaman yardımını gördüğü rahmetli Av. Beytullah Uslu’da Hac kafilesindeydi. 15 Nisan 2017 – 22 Nisan 2017 tarihleri arasında gerçekleşen Fas&Endülüs/İspanya Turu ile yurt dışı seyahatlerinde gezdiği ülke sayısı 22’ye ulaştı.

Dr. Meral Akşener hocamız, 8 Kasım 1996 Cuma günü bilinen Türk tarihinin ilk kadın İçişleri Bakanı oldu. Bakan olmadan 19 Kasım 1996 tarihinde yapılmak üzere kararlaştırılan İzmit Venüs Restorandaki “21.yüzyıl Organizasyonlarının İpuçları” konferansını ertelemedi. Bu tarih sevgili bakanımızın, Bakan olarak İzmit’e ilk gelişi ve Bakan olarak ta verdiği ilk konferans olarak tarihe geçti.

Kocaeli Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odasında 1996 yılında Meclis üyesi oldu. Rahmetli M. Sabri Yalım ve Orhan Kalelioğlu ile Allah uzun ömür versin Mehmet Balimre Başkanlığında 1996-2006 yılları arasında 10 yıl ve 2010-2013 yılları arasında 3 yıl olmak üzere toplam 13 yıl Meclis Başkan Vekili ve bir dönem de Basın Yayın Komisyonu Başkanlığı yaptı. Halen Meclis üyesi olarak Oda çalışmalarına katılmaktadır.

Ahsen Okyar,

İzmit Büyükşehir Belediye Başkanı Sefa Sirmen’in Başkanlığında kurulan İzmit Kent Kurultayı Girişim Komitesinde görev aldı. İzmit Kent Kurultayının 28 Mart 1998 tarihinde İzmit Kapalı Spor Salonundaki ilk genel Kurulunda Başkanlık Divanı üyesi olarak görev yaptı.

 

16 Kasım 1999 - 17 Mart 2005 tarihleri arasında İzmit Ticaret Odası Meclis üyeliği yaptı. 2 yıl Meclis Başkan Vekilliği görevinde bulundu.

Hayatının en mutlu olduğu kültürel faaliyet; 30 Mart 2000 tarihinde başlattığı 17-25 yaşlarındaki gençlerin kürsüye çıkarak bilgi ve hazırlıklarını sunmaları olmuştur. Bu proje; Kocaeli Aydınlar Ocağında “Söz Sırası Gençlerde”, Kocaeli Kandıralılar Derneğinde; “Söz Sırası Kandıralı Gençlerde” ve Akça Koca Kültür Platformunda “Gençlerle Başbaşa” programı olarak devam etmektedir.

Kocaeli ve Kocelispor’u sevenlerin 1966 yılından beri biraraya geldiği “Eski Dostlar” gurubunun 2001 yılından günümüze çalışmalarına katılmaktadır.

15 Kasım 2014 tarihinde İzmit’te faaliyete geçen Akça Koca Kültür Platformunun Yüksek İstişare Kurulu Başkanıdır.

60 yaşında katıldığı “Bağımsız Denetçi” Eğitimi Sertifika Programını büyük başarı ile tamamlamıştır.

Mevlid ve bayramlarda aile üyeleri biraraya gelmektedir. Eşi Nursel hanımefendi ile birlikte öncülük ettikleri ve 1988 yılında başlayan geleneksel Aile iftarları 30.yıla ulaşmıştır.

Kişisel blog sitesi http://ahsenokyar.com adresinde 15 Aralık 2010 tarihinde Bilgisayar programcılarının geleneğine uyarak “Merhaba Dünya” dedi. “Söylenmek yerine, söylemek lazım. Şikayet edeceğine sen de alternatifini oluştur.” sloganı ile bilgilerini aktarmaya başladı.

 

Hz. Mevlana’ın öz deyişi ile “Bizi bilen bilir, bilmeyen de kendisi gibi bilir” başlıklı kişisel blogun da; yeni yaşının başlangıçından itibaren dolu dolu yaşamaya çalıştığı hayatına dair bilgilere 7 yıldır aralıksız yer vermektedir.

1 Mayıs 1972 tarihinde ilk kitabını yayınlarken, 2 Eylül 2017 tarihinde basılan 220 sayfalık medya’da KANDIRA ÇAKIRÇAALİ DİVANI KOCABAYRAMLAR KÖYÜ kitapçığı ile kitap sayısı 57’ye ulaşmıştır.

Ahsen Okyar’ın içinde bulunduğu organizasyonlar ile ilgili geniş bir arşivi vardır.

Ahsen Okyar'a
Gazete Kupürleri