Yavuz Bülent Bakiler; Türkçe varlık sebebimizdir…

Yavuz Bülent Bakiler; Türkçe varlık sebebimizdir…

Hasan Uzunhasanoğlu Başkanlığındaki Akça Koca Kültür Platformu’nun Kasım ayı geleneksel toplantısında Türk Şair ve Yazar Yavuz Bülent Bakiler konuştu.

"Türkçemiz ve Aklımızı Kullanmak" konusunda bilgi veren Yavuz Bülent Bakiler; “Türkçe varlık sebebimizdir. Dil gitti mi, hürriyetimiz, bağımsızlığımız gider. Bu masa dört ayak üzerinde durur. Bir millet de, ‘dil, din, tarih ve sanat şuuru’ ile ayakta durur. Peygamberimiz (asm) ‘Din nasihattir’ buyurur. Nasihat dil ile yapılacaktır. Oku emri ile başlayan Kur’ân dilin önemini edebiyatıyla ortaya koyar. Yanlış dil anlayışı değiştirilmedikçe ilerlememiz, kalkınmamız mümkün değildir. Batı’da, okul dersi kitapları 70 bin kelime ile yazılır. Japonya 40 bin, Türkiye 6 bin kelime ve ancak yüzde 10’nunu kullanıyor. Kitapsız, kütüphanesiz bir ev, karanlık bir mağaradan farksızdır. Kitapsız evler yüzkarasıdır. ABD’de 1000 kişi için 4 bin; Almanya’da 2700, Fransa’da 1700, Japonya’da 1000 kitap basılır. Türkiye’de, 1000 kişi için yedi kitap.” dedi.

Yoğun İlgi
Şair Yazar Yavuz Bülent Bakiler’in konferansına; Körfez Kaymakamı Dr. Hasan Hüseyin Can, Akça Koca Kültür Platformu Başkanı Hasan Uzunhasanoğlu, Yönetim Kurulu üyeleri; Dr. Ayşe Zeynep Turan, İnşaat Yüksek Mühendisi Coşkun Karakadılar, Makine Mühendisi Çetin Mut, Aile Hekimi Dr. İsmail Çapçı ve Yalova Üniversitesi Öğretim Görevlisi Yunus Özen, Geleneksel Türk-İslam Sanatları Eğiticisi Gülseher Kahraman, Yazar Mehmet Şadi Polat, Kültür Okulları Kurucusu Ali Aydemir, Endüstri Mühendisi Ahmetcan Toka, İşadamı Sinan Mollaoğulları, Av. Kemal Döner, Kardiyolog Dr. Nuri Çağlar, Şair - Yazar Seyfettin Karamızrak, Ecz. Selçuk Arslan, İş Adamı Necati Pilavcı, Arven İlaç Kadıköy Bölge Müdürü Süleyman Yıldırım, Mali Müşavir Ahsen Okyar, Bankacı Osman Bulut, Av. Abdurrahman Kaymak, Endüstri Mühendisi Mustafa Toka, son Bekirpaşa Belediye Başkanı Başkanı Abdullah Köktürk, Elektrik-Elektronik Mühendisi Harun Reşit Kocagöz, Orman Mühendisi İsmail Şan, İşadamı Zeki Aytekin, Dr. Hasan Mücahit Bilecen, Gayrimenkul Danışmanı Davut Çizer, Grafiker Çağrı Baykara, Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Oktay Taşolar, Körfez Trabzonlular Derneği Başkan Yardımcısı Mustafa Akın, Sigortacı Erdal Baykara, Endüstri Mühendisi Hüseyin Mutlu, Derince Atatürk Anaokulu Müdürü Zehra Genç, Dr. Ali Değirmenci, Makine Mühendisi Kafiye Nur Yıldız, Yazar Hatice Kaya Bilecen, Fatih Okudan, Kandıra Sağlık Daire Başkanlığından emekli Fevzi Genç, Eğitimci Cüneyt Uzunhasanoğlu, Psikolog Tülin Çizer, Teknorot Satış Müdürü Recep Girgin, Mehmet Cemal Gökbayrak, İşadamı Hasan Baykara, Çocuk Kasabası Genel Müdürü Ayşenur Kahraman Aytekin, SAÜ Turizm Otelcilik son sınıf talebesi Asaf Gümüş, M. Emin Çoban, Gülbahar Kahraman, Süleyman Canbal, Dr. Fatma E. Taşolar, Mali Müşavir Kadir Aydın ve eşleri katıldı.

Bakiler’e Plaket
Soruları cevaplayan Yavuz Bülent Bakiler’e, Akça Koca Kültür Platformu Başkanı Hasan Uzunhasanoğlu, Körfez Kaymakamı Dr. Hasan Hüseyin Can ve Ecz. Selçuk Arslan tarafından plaket, Anestezi ve Reanimasyon Uzmanı Dr. Ayşe Zeynep Turan, İşadamı Necati Pilavcı ve Ayşegül Toka tarafından da Platformun hediyesi takdim edildi.

Polat 70 yaşında

Programın sonunda, İstanbul’dan programa katılan Emekli Albay - Yazar Mehmet Şadi Polat' 70. yaş pastasını kesti.

Emex Otelde gerçekleşen toplantı, Yavuz Bülent Bakiler’in kitaplarını imzalaması ile sona erdi.

Yavuz Bülent BÂKİLER kimdir?

23 Nisan 1936 tarihinde Sivas'ta doğdu. İlk ve orta öğrenimini Sivas, Gaziantep ve Malatya'da tamamladı. 1960'ta Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nden mezun oldu.

Dört yıl Ankara Radyosu'nda çalıştı. 1969-1975 yılları arasında Sivas'ta avukatlık mesleğini icra etti. Bir süre Başbakanlık Toprak-Tarım Reformu Müsteşarlığı'nda Hukuk Müşâviri olarak hizmet verdi.

1976-1979 yılları arasında Ankara Televizyonu'nda görev aldı. Çeşitli kültür programları hazırladı ve sundu. TRT’den Kültür Bakanlığı'na Müsteşar Yardımcısı olarak geçiş yaptı.

12 Eylül 1980 darbesinden bir süre sonra Kültür Bakanlığı Müşavirliği'ne alındı. Daha sonra da Başbakanlık Müşavirliği'ne tâyin edildi. Oradan kendi arzusuyla emekliye ayrıldı.

Çeşitli gazetelerde ve dergilerde fıkralar-makaleler yazdı. Bir süre Samanyolu Televizyon Kanalında Türk Cumhuriyetlerini anlatan Bizim Türkümüz’ programını hazırladı. Aynı kanalda ‘Sözün Doğrusu’ isimli kültür programını ekranlara getirdi.

1989 yılında TRT 1 Televizyon Kanalı’na, 16 bölümden oluşan ‘Avrupa’da Türk İzleri’ isimli programın senaryosunu hazırladı. Bu eseri ile Türkiye Millî Kültür Vakfı’nın ‘1989 yılı Radyo ve Televizyonda Millî Kültürümüze Hizmet Eden Programlara Teşvik Armağanı’na layık görüldü.

Kendisine takdim edilen diğer armağanlar: *Türk dilini şiir dünyasına taşıyıp taçlandıran çalışmalarından dolayı Atatürk Kültür Merkezi’nin Şeref Üyeliği. (1999) *Türkiye Azerbaycan kültür münâsebetlerini geliştirmesi ve Azerbaycan’a yürekten bağlılığı sebebiyle Azerbaycan Ziyalılar Cemiyeti Şeref Üyeliği. (1999) *Azerbaycan Halk Cephesi’ tarafından Elçibey adına Türklüğe Hizmet Armağanı. (2002)

*Dünya Türklüğüne Hizmet Ödülleri: *Kazakistan Ahmed Yesevi Üniversitesi *Türkiye Cumhuriyeti TİKA Başkanlığı *Türk Dünyası Yazarlar ve Sanatkârlar Vakfı *Türk 2000’ler Vakfı *Azerbaycan Dünya Genç Türk Yazarları *Dil Gazetesi

Edebiyat Doktoru Unvanları: *Azerbaycan Asya Üniversitesi *Azerbaycan Gence Üniversitesi

Türk Diline Hizmet Ödülü: *Karaman Valiliği *Kombassan Holding *Selçuk Üniversitesi İletişim Fakültesi *Türkiye Yazarlar Birliği *Fırat Havzası Gazeteciler Cemiyeti

Türk Kültürüne Hizmet Ödülleri: *Türkiye Millî Kültür Vakfı *Kayseri Aydınlar Ocağı *Türk Ocakları Genel Merkezi *Academi Of Art And Culture Word *Boğaziçi Dergisi *Radyo Televizyon Gazetecileri Derneği

Fahri Hemşehrilik Ödülleri: *Malatya Belediye Başkanlığı *Gaziantep Belediye Başkanlığı

Diğer Ödüller: *Yılın Edebiyatçısı Ödülü: Sivaslılar Eğitim Kültür ve Yardım Vakfı *Gaspıralı İsmail Bey Ödülü: Milletlerarası 4. Türk Olimpiyatı

Yavuz Bülent Bakiler; Türkçe varlık sebebimizdir…
Gazete Kupürleri