12. Gençlerle Başbaşanın konuşmacıları; Özbek, Kırgız ve Türkmenistanlı

12. Gençlerle Başbaşanın konuşmacıları; Özbek, Kırgız ve Türkmenistanlı

Akça Koca Kültür Platformunun, 12. Gençlerle Başbaşa Programında Kırgızistanlı Zhakshylyk Sharshekov, Özbekistan’lı Gulina Yusupova, Türkmenistan’lı Aygül Agayeva ile devam edildi.

Akça Koca Kültür Platformu Gençlerle Başbaşa Programının onikincisinde; Kocaeli Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsünde yüksek lisans yapan Özbek, Kırgız ve Türkmen Öğrenciler ülkelerinin fiziki, kültürel, ekonomik ve sosyo-politik şartları hakkında bilgi verdi. Türkiye Tecrübelerini, Türkiye’ye gelmeden önceki, geldikten sonraki bakış açılarını ve düşüncelerini aktardılar.

Kocaeli Emex Otel’deki Akça Koca Kültür Platformunun 12. Gençlerle Başbaşa toplantısına: Platform Başkanı Hasan Uzunhasanoğlu, Yüksek İstişare Kurulu Başkanı Ahsen Okyar, Platform Yöneticileri: Makine Mühendisi Çetin Mut, Dr. Ayşe Zeynep Turan, İnşaat Yüksek Mühendisi Coşkun Karakadılar ve Çevre Yüksek Mühendisi Banu Çevikel, e.Kent Konseyi Başkanı Abdullah Köktürk, Makine Mühendisi Arif Yavuz, Elektrik Elektronik Mühendisi Harun Reşit Kocagöz, Kimyager Ayşegül Karakadılar, Aile Hekimi Dr. Ali Değirmenci, son Kuruçeşme Belediye Başkanı Ali Kahraman, KOÜ Eski Türk Dili Yüksek Lisans Öğrencisi Ahmet Karataş, Kimyager Kevser Öztürk Yavuz, Makine Mühendisi Yüksel Özbay, Kültür Okulları Kurucusu Ali Aydemir, Sevdenur Köktürk, Stajyer Avukat Emre Bursalıoğlu, Beykent Üniversitesi İletişim Fakültesi Reklamcılık ve Halkla İlişkiler Bölümü mezunu Uğurcan Öktem katıldı.

Gulina YUSUPOVA,

1991 senesi 21 Şubat ayında Özbekistan’ın Cizzah ilinde doğdu. Ülkesinde orta okul ve liseyi tamamladıktan sonra 2010 yılında Kırgızistan’da Kırgızistan – Türkiye Manas Üniversitesi İletişim Fakültesi Halkla İlişkiler ve Reklam Bölümünde lisans eğitimine başladı. Beş senelik lisans eğitimin ardından 2015 - 2018 yılında Türkiye’de Kocaeli Üniversitesi İletişim Bilimleri Ana Bilim Dalında Yüksek Lisansını yaptı. 2016-2017 Eğitim ve Öğretim yılının Güz döneminde Litvanya’nın Vilnius Üniversitesinde Erasmus değişim programıyla eğitim gördü.

Aygul Agayeva

Türkmenistan’da doğdu. Ailesi 4 kişi. Anne, Eğitim Bakanlığı’nda çalıştı. Şu an emekli, abla öğretmen, abi karayolları müdürlüğünde görev almakta. İlkokulu Gökdepe şehrinde okudu. Ortaokuldan sonra 2004 senesinde Aşkabat Türk Anadolu Lisesinde devam etti. 2008 yılında mezun olduktan sonra aynı lisenin anaokuluna öğretmen olarak kabul ettiler ve 2 sene orada görev aldı. Görev sırasında hem bilgisayar kursunu da bitirmiş oldu. 2010 yılında Ahmet Yesevi Kazak- Türk Üniversitesini kazandı ve orada lisans eğitimine başladı. İlk sene hazırlık okuduktan sonra sınava girdi ve Tıp fakültesini kazandı. Tıp başkaları için hayal ettikleri olsa da Aygul Agayeva için hayal ettiklerine tam ulaşamazdı. Bu nedenle Uluslararası ilişkiler bölümünü seçti ve severek okudu.  2013 yılında Antalya’da staj yaptı ve 2014 yılında Mevlana programı ile Gazi Üniversitesinde bir dönem eğitim gördü. Üniversiteyi 2015 yılında Üniversite birincisi olarak bitirdi. Hemen bitirdikten sonra kendi ülkesinde işe kabul ettiler. Dışişleri Bakanlığı’na bağlı Vize bölümünde çalıştı. 2015 yılında Türkiye Burslarına başvurdu ve kazandı. 2015 Ekim ayında Kocaeli Üniversitesine kabul gördüler ve burada Yüksek lisansına devam etti. Bu süreçte Uluslararası öğrenci kulübünde ve Uluslararası öğrenci derneğinde Ülke temsilcisi olarak görev aldı. Bundan başka Kocaeli Büyükşehir belediyesi tarafından düzenlenen sosyal faaliyetlerde görev aldı. Gönüllü projelerde yer aldı. Kendisi proje geliştirdi. Ülkesine sundu, kabul olan projeleri bulunmaktadır. 2017 yılında Diriliş kampında ve Bilgi evlerinde görev almıştı. 2018 yılında Yüksek lisansını başarılı bir şekilde bitirdi. Yüksek lisans çalışma Tez konusu Orta Asya’da sınır aşan sulardır. Su geleceğin enerji savaşına yol açan bir kaynağı haline gelebilir. Bu yüzden su güvenliği ve su kullanımı hakkında insanların dikkatin çekmek ve suyu korumak amaçlı çalışmalarıma devam etmektedir. İspanya Malagada yapılan konferansına katıldı. Şimdi ise aynı konu üzerinden Macaristan devletine davet edildi.

Zhakshylyk SHARSHEKOV (Cakşılık Şarşekov);

3 Temmuz 1992 yılında Kırgızistan’ın Narin şehrinde doğdu. Annesi ve babası öğretmendir. Üç küçük kardeşi var.

1999-2003 yılları arasında İ. Panfilov okulunda ilkokul, 2003-2010 yılları arasında V. Çkalov okulunda ortaokul ve lise öğrenimini tamamladı. 2010 yılında Kırgızistan-Türkiye Manas Üniversitesi’nin Uluslararası İlişkiler bölümünü kazandı ve 2015 yılında başarıyla lisans eğitimini tamamladı. 2015 yılında Türkiye Cumhuriyeti Başbakanlık Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığının (YTB) Türkiye Bursları burs programını kazandı ve Kocaeli Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Uluslararası İlişkiler Yüksek Lisans programı eğitimine başladı. 2016-2017 akademik yılının Güz döneminde Erasmus Değişim Programı kapsamında İspanya’daki Huelva Üniversitesinde eğitim gördü. 28 Şubat 2018 tarihinde Kocaeli Üniversitesinden mezun oldu.

12. Gençlerle Başbaşanın konuşmacıları; Özbek, Kırgız ve Türkmenistanlı