Akça Koca Platformu Özbekistan’dan döndü…

Akça Koca Platformu Özbekistan’dan döndü…

Hasan Uzunhasanoğlu Başkanlığındaki Akça Koca Kültür Platformu üyeleri Türk Havayolları ile 7 gün süren Özbekistan seyahatinden döndü.

Akça Koca Kültür Platformu üyeleri Semerkant, Buhara ve Taşkent gibi çağları aydınlatan şehirleri ile Asya'nın kalbi Özbekistan’ı gezdi.

Semerkand’ta;

Eğitimini Türkiye’de tamamlamış olan Aybek Beg rehberliğinde gerçekleşen gezi Semerkand ile başladı. Guri Emir, Registon Meydanı’nda bulunan Uluğ Bey, Şirdar ve Kökeldaş Medreseleri, Bibi Hanım medresesi görüldü. İmam Buhari Hz. türbesi ziyaret edildi. Ardından İmam Maturidi türbesi, Şâh-ı Zinde (Sahabe Qusam bin Hüseyin Hz.), Uluğbey Rasathanesi, Hazret-i Hızır Camii görüldü. Akşam hızlı tren ile Buhara’ya geçildi.

Buhara’da;

Buhara’da; İsmail Samani Türbesi, Eyyüb Peygamber Çeşmesi, Bolo havuz ve camii, Nadir Divanbegi Medresesi, Lebi Havuz Camii, Poyi Kalon kompleksi, Kalan Minaresi, Mir Arap Medresesi, Kalan Türbesi ve Ark Kalesi, Chor Minor, Yazlık Saray, Seyyid Emir Külal, Şah’i Nakşibend K.S. ve valideleri ziyaret edildi.

Taşkent’te;

Altı saat süren tren yolculuğu ile Taşkant'te geçildi. Taşkent’te; Barak Han medresesi, Kökeldaş Medresesi, Kaffal Şaşi Türbesi, Tilla Şeyih Camii, Hasti Imom Külleyisi, Özbekistan Diyanet İşleri Başkanlığı'nda bulunan Hazreti Osman dönemine ait Kuran-ı Kerim'in orijinal Mushaf görüldü.

Programa katılanlar;

İzmit’ten; Emine - Hasan Uzunhasanoğlu, Dr. Ayşe Zeynep Turan, Nursel – Mali Müşavir Ahsen Okyar, Ayşe - Dr. İsmail Çapçı, Av. Abdurrahman Kaymak, Dr. Fatma - Dr. Oktay Taşolar, Nurdan – Elektronik Mühendisi Harun Reşit Kocagöz, Salihe - Dr. Yüksel Aksoy, Muazzez – Kültür Okulları kurucusu Ali Aydemir, İnşaat Mühendisi İsmail Çınar, Makine Mühendisi Çetin Mut, e. bürokrat Musa Ordu, Zehra Tülay- Körfez Marmara Yönetim Kurulu Başkanı Esener Macil, Samsun’dan; Dr. Neziha Özcan, Adana’dan; Selma – Mali Müşavir Hüseyin Kuşcu, Ankara’dan; Sibel – e. TBMM Genel Sekreter Yardımcısı Haydar Çiftçi, İstanbul’dan; Müjgan – e. Avrupa Birliği Bakan yardımcısı Dr. Alaattin Büyükkaya, Mürvet – Sanayici Şükrü Bayram, Huriye - İşadamı Necati Pilavcı, Münevver – Kuyumcu Fahri Yüksel, Ecz. Fatma – İşadamı Mesut Uğur, Turizmci Emre İpekli, Trabzon’dan; Ayşe - Prof. Dr. Orhan Değer, Emine – Av. Necati Özlü, e. Trabzon Düzköy Belediye Başkanı Hikmet Değer, Hülya - Prof.Dr. Mithat Kerim Arslan olmak üzere 44 kişi katıldı.

Özbekistan’da göze çarpanlar;

Cengiz Han’ın torunu Batu Han tarafından 1227’de kurulan Altın Ordu Devleti’nin başına 1313 tarihinde 9. han olarak gelen Özbek Han’ın adını taşıyan Özbekistan, 1991’de Sovyetler Birliği’nden bağımsızlığını kazanmış Türk lehçelerinden Özbekçe konuşan bir devlet. Denize kıyısı olmayan ülkenin komşuları; kuzeyde ve batıda Kazakistan, doğuda Kırgızistan ve Tacikistan ile güneyde Afganistan ve Türkmenistan’dır. Başkenti, Sovyetler döneminde Moskova ve Sen Petersburg’tan sonra üçüncü Başkent olan Taşkent’tir. 447.400 km2’lik bir yüz ölçümü bulunmaktadır. Nüfusu 30 milyondur. Nüfusun büyük çoğunluğu Müslüman’dır (Sünni). Para birimi: Som.

Paradan birkaç sıfır atmaya ihtiyaç var. 100 dolar bozdurulduğunda verilen paralar büyük bir deste oluyor. Ceplere sığmıyor. Birşey içseniz, bir deste para vermek zorunda kalıyorsunuz.

Evler genelde 3, 4 metreyi bulan duvarlarla çevrili.

Ruslardan kalma bir adet sürdürülüyor, Mezar taşlarının hepsi resimli.

Nasrettin Hoca’nın kökeni burası olduğunu iddia ediyorlar. Ancak Hoca’nın oralarda eşeğe ters binmemiş.

Özbek tarihinde Timurlenk çok önemli.

Sıfırı da bulan Alim Al-Harazm, Algoritma’yı da bulmuş.

Ünlü Türk filozofu İbn-i Sina da Özbekistan da yaşamış.

Kocaların kadına verdiği değeri ona yaptırdığı “altın diş” sayısı ile ölçülüyor.

Tuvalet, Hijyen v.s. arayanlar zorlanmakta. Genelde su yok.

Özbek Pilavı yemeden Özbekistan’dan dönmemeli.

Akça Koca Platformu Özbekistan’dan döndü…