Prof. Engin; “Lozan’ı doğru anlamalıyız”

Prof. Engin; “Lozan’ı doğru anlamalıyız”

Marmara Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü'nde öğretim üyeliği görevini sürdüren Prof. Dr. Vahdettin Engin, Eğitimci - Yazar Emel Engin ile birlikte Akça Koca Kültür Platformunda konuştu ve "Lozan'ı Doğru Anlamak" konusunda İzmitlilere bilgi verdi.

Lozan 143 Madde

Eğitimci - Yazar Emel Engin’in sorularını cevaplayan Marmara Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü'nde öğretim üyesi ve Yarımcalı olan Prof.Dr. Vahdettin Engin; “Lozan anlaşması en önemli uluslararası belgelerden biridir. Orada daha giriş maddesinde taraf ülkeleri sayıyor, bir tarafta Türkiye, diğer tarafta da İngiltere, Fransa, İtalya vs. Bu taraf ülkeler aralarında 1914’ten beri devam etmekte olan savaş durumuna son vermişlerdir diyor. 1914’te Osmanlı devleti vardı, anlaşmayı Türkiye Devletiyle imzaladılar. Uluslararası bir belgedir bu. Borçların kabul edilmesi de aynı şekilde. Osmanlı’nın borçlarını Türkiye ödemiştir. Osmanlı Devleti’ne ve Türkiye Cumhuriyetine uluslararası anlamda aynı ülke olarak bakılmıştır, devamı bile değil. 1- Kapitülasyonlar kalkmıştır. 2-Doğuda Ermenistan kurulmamıştır. 3- Ordu ve Donanmaya sınır getirilmemiştir. Lozan’da bu üç madde tartışılmamış ve 143 madde olarak 24 Temmuz 1923 tarihinde imzalanmıştır. Gizli maddeleri yoktur. ABD taraf olmadığı için imzası da yoktur.

Atatürk döneminde dış politika anlamında mesela Lozan’a baktığımızda, eksik kalan boğazlar meselesini konjonktür uygun olduğu anda gündeme getirdi. Montrö Boğazlar anlaşmasıyla boğazlar üzerindeki tam hakimiyet sağlandı. Ardından hemen İskenderun sancağının yani Hatay’ın ele geçirilmesi hedeflendi ve başarıldı. Bunlar önemli dış politika başarılarıdır.”  Dedi.

Yoğun İlgi

“Lozan’ı Doğru Anlamak” konferansına; Akça Koca Kültür Platformu Başkanı Hasan Uzunhasanoğlu, Yönetim Kurulu üyeleri; Yalova Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Yunus Özen, Dr. Ayşe Zeynep Turan, İnşaat Yüksek Mühendisi Coşkun Karakadılar, Aile Hekimi Dr. İsmail Çapçı ve Makine Mühendisi Çetin Mut, SAÜ Öğretim üyesi Prof. Dr. Mehmet Bayrak, İGSAŞ Genel Müdürü Turan Tok, Kültür Okulları Kurucusu Ali Aydemir, Özel Marmara Hastanesi Yönetim Kurulu Başkanı Esener Maçil, Bankacı Recep Tungu, İşadamı Sinan Mollaoğulları, THK Körfez Şube Başkanı Nihat Kale, Dr. Yüksel Aksoy, Av. Kemal Döner, E. İSKİ Yönetim Kurulu üyesi Musa Ordu, Kardiyolog Dr. Nuri Çağlar, Av. Naci Kara, İş Adamı Necati Pilavcı, Eğitimci Semih Uzunhasanoğlu, Mali Müşavir Ahsen Okyar, Dr. Fatma E. Taşolar, Makine Mühendisi Yüksel Özbay, Bankacı Osman Bulut, Sağlıkçı Zefide Tek, Av. Abdurrahman Kaymak, Elektrik Mühendisi Kazım Bozkurt, son Bekirpaşa Belediye Başkanı Başkanı Abdullah Köktürk, Orman Yüksek Mühendisi Dr. Faruk Şakir Özay, Elektrik-Elektronik Mühendisi Harun Reşit Kocagöz, AKÇELİK Yönetim Kurulu üyesi Vedat Baykara, Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Oktay Taşolar, İşadamı Cevdet Bayındır, Körfez Trabzonlular Derneği Başkan Yardımcısı Mustafa Akın, Dr. Ali Değirmenci, Jeoloji Mühendisi Mehmet Maçil, Eğitimci Cüneyt Uzunhasanoğlu, Dr. Tuğrul Civak, Harita Mühendisi Ali Kahraman, İşadamı Hasan Baykara ve eşleri katıldı.

Prof.Dr. Vahdettin Engin ve Emel Engin’e Plaket

Akça Koca Kültür Platformunun hediyesini, Platform Yönetim Kurulu üyeleri; İnşaat Yüksek Mühendisi Coşkun Karakadılar, Dr. Ayşe Zeynep Turan, Makine Mühendisi Çetin Mut, Dr. Yunus Özen birlikte, Eğitimci - Yazar Emel Engin ve Prof. Dr. Vahdettin Engin’e takdim etti.

Necati Pilavcı, Dr. İsmail Çapçı ve Esener Maçil, Eğitimci - Yazar Emel Engin’e teşekkür plaketini verirken, İGSAŞ Genel Müdürü Turan Tok ve Platform Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Uzunhasanoğlu da Marmara Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Öğretim üyesi – Yarımcalı Prof. Dr. Vahdettin Engin’in plaketini takdim etti.

Prof. Engin; “Lozan’ı doğru anlamalıyız”