17 Ağustos’tan 6 Şubat’a Depremler Tarihi

  6 Şubat Kahramanmaraş Depremi’nin yıl dönümü dolayısıyla İKTAV Kütüphanesi’ndeki deprem arşivimizi tarih ve kültür araştırmacılarının hizmetine sunuyoruz.

Babamdan Gazetecilik Dersi ve Çocukluk Hatıralarım

3 Ocak 2009 tarihinde ebediyete göçen babamın vefat yıl dönümü, merhum babam Baba güçtür kuvvettir ve temelimizdir, Baba yurttur yuvadır evimizin direğidir Baba ocaktır kucaktır anlayana her şeydir Baba şandır şereftir geçmiştir gelecektir.

Akça Koca Kültür Platformunun Vefa Ödülleri Toplantısından Notlar

 Adını Kocaeli ve Marmara bölgesi Fatih’i ve Kocaeli, Sakarya Kocaali ve Düzce Akçakoca’ya adını veren Gazi Akça Koca’dan alan çok önemli ve örnek kültürel etkinlikler düzenleyen Akça Koca Platformunun İstanbul Bostancı sahilinde düzenlediği ilim ve bilim adamları vefa ödülü toplantısı Özbekistan konulu konferansla başladı.

Dilovası’nın Doğuşu ve Sanayiciler Vakfı

Vefa İstanbul’da bozası ile ünlü bir semtin adı değil, Vefa bizi biz yapan değer insan olmanın onuru ve şerefidir, Vefa unutmamak ve hatırlamaktır Ahde vefa insan olmanın ön şartıdır, İzmit’te çok güzel anlamlı ve önemli bir vefa toplantısına davet edildim.

Annemin Vefat Yıl Dönümü ve Ana Olmak

Annemin vefat yıl dönümün de Ana vekili büyük ablam ailemizin çınarı Kandaz ve Şerefoğlu ailelerinin canlı şahidi Safiye Ablamı ziyaret edip hayır duasını alıp Vefatının üçüncü yılın da Emine anamın hasretini gidermeye çalıştım.

Sanayi Tarihimizin Canlı Şahidi Metin Eriş’in Dilovası Hatırası

Sanayi tarihimizin canlı şahitlerinden uzun yıllar Dilovası’nda kurulu BASF Sümerbank’ın üst düzey yöneticiliğini yapan ve halen kültür konseyi derneğinin başkanı olarak kitaplar yazan değerli kültür insanı Dr. Metin Eriş’in Dilovası ile ilgili 53 yıllık hatırlarını sizlerle paylaşmak istiyorum.

Osman Hamdi Kaplumbağa Terbiyecisini Hangi Camide Çizdi ?..!

Binlerce yıllık tarihi geçmişi Osmanlı devletine başkentlik yapan doğal güzellikler ve tarihi eserleri ile Bursa Türk Devletleri teşkilatı tarafından 2022 Türk Dünyası Kültür Başkenti seçilmesi etkinliklerine Türksoy’un daveti ile katılıp belgesel çekimi yaptım. Tarih boyu Bursa, kültür sanat adamları şairler ve yazarlara ilham kaynağı olmuştur.  

Ormanlarımız ve Su Kaynaklarımızı Koruyalım

İklim değişikliği  küresel ısınma çevre kirliliği  ve savaşlar dünyamızı yaşanmaz hale getiriyor. Hayat kaynağımız olan su kaynaklarımız ve ormanlarınız her geçen gün yok oluyor.

Ukrayna’da Türk İslam Medeniyeti ve Rus Vahşeti

Dünyanın gözü önünde Ukrayna’da çok büyük vahşet ve soykırım yaşanıyor Rus lider Putin tam anlamı İle insanlık suçu işliyor. Ukraynada soykırım yapıyor. Ruslar Ukraynada kendi ırkından ve kendi dininden insanlara kadın çocuk demeden 24 Şubat 2022 tarihinden itibaren savaş açtı.

Kurtuluş Savaşı’nda Şehit Olan Taş Mektep Öğrencileri

7 Şubat 2022 Pazartesi günü tatil sona erdi. Öğrenciler ders başı yaptı. Okullarımız şenlendi. Geleceğimizin teminatı çocuklarımız ders başı yapması çok güzel. Milli Eğitim Bakanlığımız ve okul yönetimi öğrencilerimize tarih bilinci vermek ve yaşadıkları şehirleri tanıtıp sevdirmek için özel çalışma yapmalı.

Prof. Dr. Enver Konukçu’nun Vefatının Ardından

Alimin ölümü Alemin ölümüdür Yaşayan tarih Enver Konukçu vefat etti.

Meşrutiyet Dönemi Türk Basını

Türkiye’de ilk anayasanın ve ilk meclisin hayata geçtiği dönem olan 1. Meşrutiyet, 2. Abdülhamit’in tahta çıktığı yıl 23 Aralık 1876 tarihinde Kanun-i Esasi hazırlanarak yürürlüğe konulur. Anayasa’nın 12. maddesinde yer alan, “Basın kanun dairesinde serbesttir.” İfadesi ile birlikte eski Matbuat Nizamnamesi ve Kararname-i Ali de yürürlükteydi. Mithat Paşa tarafından Kanun-i Esasi’ye uygun olarak başlatılan çalışmalar ve uzun süren meclis tartışmaları neticesinde kanun tasarısı kabul edilir.

Arşiv Belgelerinde Kocaeli Grubu : (Kolordu) Komutanlığı

Kocaeli’nin düşman işgalinden kurtuluşunun 100. yılı anısına kurtuluş savaşında çok büyük katkısı olan Kocaeli grup komutanlığı ile ilgili yaptığımız araştırmaları sizlerle gazetemizde paylaşmaya devam ediyoruz.

Türk İslam Medeniyetinde Vakıfların Önemi

Vakfın özünde bulunan yardımlaşma ve dayanışma duygusu, Türkler’in İslamiyet öncesindeki geleneklerinde de görülen bir sosyal özellikti. Türkler, Müslüman olduktan sonraki dönemde de vakıf ve yardımlaşma anlayışı, “Allah Rızasını” kazanma isteği ile çok daha güçlenmiş ve genişlemiştir. Bu durum, vakfın belirli toplulukları kapsamasından çok, bütün insanları, hatta hayvanları ve doğayı da içine alacak şekilde genişleyerek enginleşmesine vesile olmuştur. Vakıfların hizmetlerinden veya menfaatlerinden yararlanabilmek için ne etnik ne dinî, ne de cinsiyet ve sosyal statü olarak bir ön şart aranmamış, hayır hususunda kesinlikle ayrımcılık ve bölgecilik yapılmamıştır.

Vakıflar Genel Müdürlüğünün Logosu Neden Değiştirildi?

Vakıflar Genel Müdürlüğünün tarihi logosunun değiştirilmesi kamuoyunda büyük tepki çekmişti. Vakıflar genel müdürlüğünün en yüksek karar organı olan ve Türkiye genelinde faaliyet gösteren vakıf başkanları tarafından seçilen vakıf meclisinin seçilmiş üyesi Levent Albayrak tarafından yapılan Basın açıklamasını yayınlıyorum birlikte okuyalım.

Korona Vebası ve Hastanelerin Önemi

Korona Vebası ve Hastanelerimizin Önemi! İki yıldır tüm dünya korona vebası ve kovit virüsü ile mücadele ediyor. Tam anlamı İle üçüncü dünya savaşı her gün birçok insanımız ölüyor. Hastane odaları ve evlerde korona vebası ile mücadele eden insanlarımız var.

Dünya İklim Zirvesi ve Dünyamız Çöl Olmasın

Dünya İklim Zirvesi toplandı ve önemli kararlar alındı. Türkiye’nin son anda katılmadığı Dünya İklim Zirvesi ile ilgili derlediğim bilgi notunu tarihe not düşmek adına sizlerle paylaşmak istiyorum.

Esenboğa Hava Limanı’nın İlginç Hikayesi

Ankara’nın en güzel yanı İstanbul’a dönmek… Bu söz ne zaman söylendi bilmem. Ankara’dan İstanbul’a dönerken uçağa bindiğimiz Çubuk bölgesindeki Esenboğa Hava Limanı’na geldiğimde ünlü yazarlarımızdan Münevver Ayaşlı’nın 1982 yılında, 41 yıl önce okuduğum İstanbul hatıralarını anlatan İstanbul’un eski adı (Der Saadet ) kitabında Esenboğa ve Çubuk bölgesinin, eşinin babasına ait yerler olduğunu, bu yerlerin zorla devlet tarafından kamulaştırıldığını ve hava limanı yapıldığını, Esenboğa’nın sisinin eksik olmadığını, uçakların buraya güçlükle indiğini, geçmişte burada uçak kazalarının yaşandığını okumuştum.

Kültür Adamı Haluk Dursun’u Rahmetle Anıyoruz

Vefatının 2. yılında, Kültür Bakan Yardımcısı, kültür adamı ve gönül insanı Prof. Dr. Haluk Dursun’u rahmet ve şükranla anıyoruz.

Kurtuluş Savaşı’nın 100. Yılında Kocaeli Gurup Komutanlığı

Kurtuluş Savaşı’nın başlangıcı olan Sakarya Meydan Muharebesi ile ilgili yıllar önce başlattığımız araştırma ve çalışmalarımız devam ediyor. 2021 yılı, Sakarya Zaferi ve Kurtuluş Savaşı’nın da 100. yılı yüzyıllar çok önemli, Sakarya Zaferi 13 Eylül 1921 yılında Ankara’nın Polatlı ve Haymana ilçelerinde kazanılmıştı.  www.sakaryazaferi.com