Bütün Zamanların En Mümtaz Şahsiyeti: Hazret-i Muhammed (sav) Efendimiz

08 Haziran 0632:   Son Peygamber Hz. Muhammed  (sav) Efendimiz, Medine’de ebedî âleme intikal ettiler.  Doğum Yılı: 570, Mekke.

5 Haziran: Dünya Çevre Günü

Çevre; bulunduğumuz, oturduğumuz, çalıştığımız ve yaşadığımız yerdir. Evimizi, işyerimizi, vakit geçirmek veya vaktimizi değerlendirmek için gittiğimiz yerleri yakın çevre olarak adlandırabiliriz. Geniş çevre ise; işyerinizin ve evinizin bulunduğu sokak, mahalle, şehir ve bütün yurdumuzdur. Daha da genişletmek mümkündür.

Ramazan, Bayram ve Ekonomi

Nefsi, kötülüklerden temizlemek; ahlâkı, güzel alışkanlıklarla süslemek, çirkinlikleri tasfiye etmek... Yüce kitabımız Kur'an-ı Kerim'in emridir. Ramazan, bu işlemlerin çokça yapıldığı bir aydır.

Sosyal Hayatın Vazgeçilmezi: Komşuluk

Umûmî olarak; çok katlı ve çok daireli apartmanların bağımsız bölümlerinde ve birbirine yakın evlerde yaşayan kişilerin ve ailelerin her biri, komşu olarak adlandırılır. Ayrıca aralarında meslek, iş yeri, arazi bakımından yakınlık bulunanlar hakkında da komşu kelimesi kullanılmaktadır.

Kadir Gecesi

Kadir; lügatte, hüküm ve kaza; şeref ve azamet; güç yetirmek anlamını taşır. Leyle-i Kadir / Kadir gecesi,  kandil denilen mukaddes gecelerdendir. İslâm’da, Kadir Gecesi'nin mânâ ve önemi büyüktür.

İstanbul’un Fethi

Bir Hadis-i Şerif’te, İstanbul’un (Müslümanlar tarafından)  fethedileceği müjdelenmiş ve şehri fethedecek kumandan ve askerleri methedilmiştir. Bu gerçekler, târih boyunca İslâm Orduları’nın İstanbul’a yönelmesine vesile olmuştur.

Prof. Dr. Hasan Elik; Okuyucularımızı Müslümanlık ile ilgili genel konularda bilgilendiriyor

Kadir Gecesi   ile ilgili röportajın üçüncü ve son bölümünde Prof. Dr. Hasan Elik; Okuyucularımızı Müslümanlık ile ilgili genel konularda bilgilendiriyor .

İlahiyat Profesörü Yüce Kitabımız Kur’ân-ı Kerim’i anlatıyor

İlahiyat Profesörü Hasan Elik , Röportajın ikinci bölümünde Kadir Gecesinde İndirilmeye Başlayan Yüce Kitabımız Kur’ân-ı Kerim ’i anlatıyor.

İlahiyatçı Prof. Dr. Hasan Elik; Bin Aydan Daha Hayırlı Kadir Gecesi Hakkında, doğru zannettiğimiz yanlışları anlatıyor

İlahiyatçı Prof. Dr. Hasan Elik ; Bin Aydan Daha Hayırlı Kadir Gecesi Hakkında, doğru zannettiğimiz yanlışları anlatıyor.

İslâmiyet

Günümüzde dünyanın hemen her tarafında yaşayan yaklaşık bir buçuk milyar insanı bünyesinde barındıran İslâmiyet, diğer cihanşümul dinlere kıyasla genç ve dinamik yapısıyla ve eşsiz Allah inancıyla dikkati çeker. Terim anlamı itibarıyla Allah'a yönelmek, teslim olmak ve tevhit inancına bağlanmak anlamlarına gelen İslâm, hâlâ dünyanın en hızlı yayılan inanç sistemlerinden birisi olarak karşımıza çıkar.

Zekât konusunda dikkate değer bilgiler

Prof. Dr. Mehmet Erdoğan Röportajın dördüncü ve son bölümünde, zekât konusunda dikkate değer bilgiler sunuyor.

Peygamberimiz Hz. Muhammed (sav) ve Spor

Spor, vücudun dayanıklı ve güçlü olmasını sağlayan, oyun, yarışma ve mücadele anlayışıyla yapılan hareketlerdir. İnsanlar, tarih boyunca koştular, tırmandılar, ağır nesneleri kaldırdılar, yüzdüler. Ne var ki, bu hareketler her zaman spor maksadına yönelik ve yarışma biçiminde olmadı.

‘Yol Haritamız Kur’an-ı Kerim Olmalı.’

Fıkıh Ana Bilim Dalı Profesörü  Dr. Mehmet Erdoğan aydınlatmaya devam ediyor:  ‘Yol Haritamız Kur’an-ı Kerim Olmalı.’

‘İbâdet ederek Allah’la ol ki o mutlak gerçeklik senin özünde tecelli etsin.’

‘ Allah ‘cc) ne buyurduysa, Peygamberimiz (sav) ne tebliğ ettiyse, mutlaka bir hikmeti vardır. Geniş anlamıyla hikmet, her şeyin yerli yerinde olması demektir .’ Röportajın ikinci bölümünde Prof. Dr. Mehmet Erdoğan , açıklamalarına devam ediyor: ‘ İbâdet ederek Allah’la ol ki o mutlak gerçeklik senin özünde tecelli etsin .’

Din Nedir?

Herkes dinin ne olduğunu çok iyi bildiğini zanneder. Fakat efrâdını câmi – ağyarını mâni kıvamında veya ilmî bir târif yapmak gerektiğinde yeterli donanıma sâhip olmadığını anlar. 

Ramazan Ayının Hikmetleri

Ramazan'ın nasıl bir ay olduğunun farkında mıyız? Pek çok kişi merak eder: Sene boyunca ilgisiz ve bilgisiz duran bir kısım insanlar Ramazan gelince neden büyük bir heyecanla ibâdete yöneliyorlar, en cimriler bile bu ayda neden cömertleşiyor, hayır hasenatta, yoksula yardımda en ön saflara geçebiliyorlar?

‘Şekilsiz ibâdet olmaz. Fakat yalnızca şekle riayetle ibâdet edilmiş olmaz.’

‘Ramazan Kur’an Ayıdır. Rahmet ve Mağfiret Ayıdır. Yapılan Her İbâdete Karşılığının Fazlasıyla Verildiği, Mükâfat Kazanma Ayıdır. İbâdetlerin Çokça Yapıldığı Bir Aydır.’ Prof. Dr. Mehmet  ERDOĞAN ‘Şekilsiz ibâdet olmaz. Fakat yalnızca şekle riayetle ibâdet edilmiş olmaz.’ Diyor.

Ramazan

Üç ayların ilk ikisinden vize alarak sonuncusuna eriştik.                                                                             Elhamdülillâhi teâlâ.

Rahmet Ayı Ramazan

 Selman-ı Farisi Radiyallâhu Anh anlatıyor: Resul-i Ekrem Efendimiz Sallallâhu Aleyhi Vesellem Şaban ayının son gününde bize okuduğu bir hutbede şöyle buyurdu: "Ey insanlar, büyük ve mübarek bir ay yaklaştı, gölgesi başınıza geldi. Bu öyle bir aydır ki, içinde bin aydan daha hayırlı olan Kadir Gecesi vardır.

Nazif Okumuş ile Ramazan Sohbeti - 2...

Gazeteci-yazar, 21. dönem İstanbul milletvekili Nazif Okumuş ile sohbetin 2. bölümünde; hayatî bir  mesele ele alınıyor: