Tıp Bayramı Neden 14 Mart Günü?

14 Mart tarihinde Tıp Bayramı'nı kutlanıyor.  Ancak, Neden 14 Mart ? sorusu cevapsız kalıyor. Türkiye’de ve Türklerde, 1827'den beri tıp var, daha öncesi yok… mu ?

Hezâreler Türk mü ? (İkinci Bölüm)

Afganistan’da Yaşayan Hezâreler Türk mü ? Başlıklı yazının birinci bölümünde;   Hezâre’lerin  Türklük ile ilişkileri konusunda  yazılı kaynaklar incelenmişti.  Yazının, okumakta olduğunuz bu ikinci ve son bölümünde; konunun uzmanı olan kişilerin görüşleri nakledilecek, sonuç bölümü ile, yazıya başlık olan sorunun cevabı verilecektir. 

Afganistan’da Yaşayan Hezâreler Türk mü?

Afganistan; Kuzeyde Türkmenistan, Özbekistan ve Tacikistan, Güneyde Pakistan ile doğuda Doğu Türkistan, Batıda İran ile çevrilidir. 657.500 kilometrekarelik, denize sınırı olmayan bir ülkedir. Târihi Türk Yurdu olan Horasan'ın bir bölümü, bu günkü Afganistan sınırları içindedir.

Üç Aylar: Recep, Şaban ve Ramazan

Dün gece idrak ettiğimiz Regaip Kandili’nden sonra bu gün üç ayları idrak etmeye başlamış bulunuyoruz.  Üç ayların sizlere hayırlar getirmesini, sağlık ve huzur içerisinde sevdikleriniz ve sevenlerinizle birlikte yaşama imkânı vermesini Cenab-ı Allah’tan niyaz ediyorum.

Regaib Kandili ve Üç Aylar

Hicrî takvime (1) göre Recep ayındaki ilk Perşembeyi Cumaya bağlayan gece Regaib Kandilidir.  İçerisinde bulunduğumuz 2019 yılında (bugün) 7 Mart’ı, 8 Mart’a bağlayan gece Regaib Kandilidir.

Kültür Zenginliğimizin Bir Rengi: Caferiler

Türk milleti târih boyunca farklı inanç kültürlerine, semavî dinlerin her üçüne ve bu üç dinin ayrı mezheplerine, mezheplerin esasta bir detayda-teferruatta farklı yorumlarına  mensup olmuşlardır.

Kendi Ekonomi Dinamiğimiz: Tarım

Temel sektörlerden biri olan tarım, dar anlamda; arazide ekim, dikim, yetiştirme ve/veya bakım yollarıyla bitki, ağaç, hayvan ve hayvanlardan ürün elde edilmesi ve bunların işlenip değerlendirilmesi faaliyetleridir. Ormancılık, balıkçılık ve arıcılık da birer tarım faaliyetidir.

Vehbi Koç

Türk iş adamlarının en önde gelenlerinden Vehbi Koç 25 Şubat 1996 târihinde,  95 yaşında iken Antalya’da vefat etti. Doğumu: Ankara, 20 Temmuz 1901.

Türklüğü Unutturulmaya Çalışılan Âbide Şahsiyetlerimiz ve Türk Dünyası Meselelerine Genel Bir Bakış (Altıncı (son) Bölüm)

Dünyanın hiçbir yerinde ‘ Tatar ’ olarak adlandırılacak bir ırk, kavim ve millet yoktur.  Kendilerini ‘ Tatar ’ olarak tanıtanlar veya ‘ Tatar ’ olarak anılan Başkırdlar, Çuvaşlar, Kazan ve Kırım Tatarları, öz be öz Türk’tür.

Türklüğü Unutturulmaya Çalışılan Âbide Şahsiyetlerimiz ve Türk Dünyası Meselelerine Genel Bir Bakış (Beşinci Bölüm)

‘ Câhiliye dönemi ’ olarak anılan İslâmiyet’ten önce insanlar kabileler hâlinde yaşıyorlardı. Herhangi bir kabileye bir sataşma olduğunda, o kabilenin insanları sebep araştırmadan, haklı - haksız sorgulaması yapmadan taşlara, sopalara sarılıp, karşı kabileye saldırıyorlardı.

Türklüğü Unutturulmaya Çalışılan Âbide Şahsiyetlerimiz ve Türk Dünyası Meselelerine Genel Bir Bakış (Dördüncü Bölüm)

*Türklüğü gizlenen hükümdarlar Sâdece ilimde sanatta isim yapmış âbide şahsiyetlerimiz değil, anlı-şanlı hükümdarlarımızın da Türk oldukları unutturulmaya çalışılıyor. 

Türklüğü Unutturulmaya Çalışılan Âbide Şahsiyetlerimiz ve Türk Dünyası Meselelerine Genel Bir Bakış (Üçüncü Bölüm)

Türk asıllı âbide şahsiyetlerin Türklüklerinin inkâr edilmesi, gizlenmesi ve unutturulmaya çalışılması, yüksek hacimli bir kitapta ele alınması gereken meseledir. Burada kısa açıklamalarla birkaç isim verilebilecektir. Ümit edilir ki bu mevzu; mezuniyet, yüksek lisans veya doktora tezi şeklinde ele alınır.

Türklüğü Unutturulmaya Çalışılan Âbide Şahsiyetlerimiz ve Türk Dünyası Meselelerine Genel Bir Bakış (İkinci Bölüm)

Türk Birliğinin oluşmasını engelleyen tipik bir uygulamayı dikkatlerinize arz etmek istiyorum: Türk Birliğini sağlamak maksadıyla Kırgızistan’da ortak bir üniversite kurmuşuz. Kapısında kocaman Kril harfleriyle ne yazıyor biliyor musunuz? ‘ Kırgız- Türk Manas Üniversitesi ’ Moskof kafasının pişirdiği nâne bulamacını görüyor musunuz? Üniversitenin kapısında, içeride iki ayrı milletin çocuklarının bulunduğunu ilân ediyor. Kırgızlar ve Türkler…

Türklüğü Unutturulmaya Çalışılan Âbide Şahsiyetlerimiz ve Türk Dünyası Meselelerine Genel Bir Bakış (Birinci Bölüm)

Evimizden, bahçemizden küçük bir kilim parçasını veya bir minderi alıp götürseler, derhal müdâhale ederiz. Âbide şahsiyetlerimizi çalıyorlar, sesimizi çıkarmıyoruz.

Musul Meselesi

31 Ocak 1923 târihinde, Türkiye ile İngiltere arasında,  Musul’un kime verileceği konusunda çıkan anlaşmazlığın giderilmesi için Milletler Cemiyeti’ne başvurulması karara bağlandı. Milletler Cemiyeti, Türkiye’nin çok haklı olduğu  bu konuda İngiltere lehine karar verdi. Neticenin önceden tahmin edilmesi gerekirdi.

Türkçemiz Koruma Altına Alınmalıdır

  Kültür, bir milleti, diğer milletlerden ayıran özelliklerin toplamıdır. Bu toplam içerisinde en önemli iki unsurdan biri din ise, diğeri dildir. Türk milleti tarihte; vatanını, bayrağını ve hatt a d inini değiştirmiş, dilini asl a d eğiştirmemiştir. Dilini ve kültürünü kaybeden milletler önce esâret altına alınmışlar sonr a d a tarih sahnesinden silinmişlerdir.   

Hz. Ali (kav)

Dördüncü İslâm Halifesi Hazreti Ali  (kav)  24 Ocak 0661 tarihinde,  Kûfe Camii’nde  Cuma günü, sabah namazını kılarken şehid edildi. Doğumu: Mekke, 600 yılı.

Editör

Güvenilir bir sözlük, editör kelimesi için; ‘ kitap basan veya bastıran kimse, yayımcı, nâşir ’ karşılıklarını veriyor. Diğer bir güvenilir lügat, ‘ editör ’ kelimesini; ‘ Yayımlayıcı, nâşir, basımcı, tâbi ’ şeklinde açıklıyor.

Türkçe Meseleleri: Lütfen Dikkat!

Türk yazı kaidelerine göre; ‘2017 târihinde’ denilmez. 2017 târih değildir, ‘yıl’dır. ‘27 Ağustos 2017 yılında’ denilmez. 27 Ağustos 2017 yıl değildir, târihtir.

Léon Cahun - Gökbayrak ve Diğer Eserleri (İkinci ve Son Bölüm)

Ben Isıg gölü kenarındaki Alma dağı yanında doğdum. Oymağımız göçebe yaşar idiyse de babam hoca tutarak beni okutup yazdırmıştı. On yaşımda iken yurdumuz yanındaki çocuklar gibi ata binmeyi, ok atmayı öğrenmiştim. Türk dilini Uygur harfleriyle okumayı, yazmayı bellemiştim.