Doğrusu…

Eli kalem tutanlar, profesyonel ve amatör yazarlar, özellikle de gazeteciler!

İbâdet Dili – 5

Türkiye açısından üst derecede mühim olan ibâdet dili mevzuunda ‘ âlim ’ denilebilecek ölçüde İslâmî bilgilere sâhip yaşayan akademisyenler; Prof. Dr. Hayreddin Karaman, Prof. Dr. Ali Bardakoğlu ve Prof. Dr. H. Yunus Apaydın’dan oluşan ilmî müşâvere ve redaksiyon heyetinin kontrolünde; Prof. Dr. unvanına sâhip Hüseyin Algül, İbrâhim Kâfi Dönmez, Mehmet Erkal, Ömer Fâruk Harman, Ahmet Sâim Kılavuz, Süleyman Uludağ ile Hac ve Umre Uzmanı İrfan Yücel tarafından hazırlanan 2 ciltlik ‘İLMİHAL’ isimli eserde mevzu ile alâkalı olarak şu bilgiler yer almaktadır.                                                               

İbâdet Dili - 4

Türklerin İslamiyet’le ilişkileri Hazret-i Muhammed (sav) Efendimiz döneminde başladı. İslam’ın ilk kadın şehidi Sümeyye Bint Habbât (radyallahu anha) aynı zamanda ilk kadın sahâbelerdendi ve Türk asıllıydı. 615 yılında Ebû Cehil tarafından şehid edildi. 

Regaib Kandili

Cenab-ı Allah’ın lütuf ve ihsanı ile ebedî saadetlerin müjdecisi olan üç aylara ulaşmış bulunuyoruz. Mübârek Regaib Kandili’ni bu gece idrak edeceğiz.

İbâdet Dili - 3

İslâmiyet’te tartışılmayan, açıklığa kavuşturulmamış, kesin hükme bağlanmamış hiçbir mesele yoktur. Ancak bâzı meselelerde binlerce âlimin, bazı meselelerde ise onlarca âlimin ittifakı vardır.

İbâdet Dili - 2

Kur’ân’da sıkça zikredilen ‘ Anlayasınız diye sizin dilinizden indirdik ’ [1] mealinden hareketle, Türkçe ibâdeti savunanlar şöyle demektedirler: ‘ Biz Arap olmadığımıza göre, kendi dilimize yapılacak bir tercümeyi ibâdetlerimizde okuyabilmeliyiz.   [1] Âyet ve sûre numaraları: Yûsuf: 12/2; Zuhruf: 43/3; Duhân: 44/58.

İbâdet Dili - 1

İbâdet [1] dili meselesi, cılız olsa bile günümüzde tartışmalara sebebiyet vermektedir. Bunun sebebini şöyle yorumlamak mümkündür: Müslüman Türk halkının tamamına yakın ekseriyeti, namazda okunacak âyetlerin mutlaka Kur’ân diliyle yapılması gerektiğine âdetâ îman etmiştir.   [1] İbâdet:  Cenab-ı Allah’a karşı kulluk vazifesinin yerine getirilmesi. Allah’ın rızâsına uygun hareket etmek.

Türk Milliyetçiliği Fikriyatının Yücelerinden Bir Yıldız Daha Kaydı: Yücel Hacaloğlu

1936 yılında Rize’nin Fındıklı ilçesinde doğdu. İlk ve ortaokulu Kars’ta, liseyi Trabzon’da okudu. İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi’nden mezun oldu.

28 Şubat Askerî Harekâtı

28 Şubat 1997 târihindeki askerî harekât, ismi konulamamış bir askerî düzenlemedir. Ankara’nın Sincan İlçesi’nde, tankların ana caddede yürütülmesi suretiyle Necmettin Erbakan’ın Genel Başkanı olduğu Refah Partisi ile Tansu Çiller’in Genel Başkanı olduğu Doğru Yol Partisi tarafından oluşturulan koalisyon hükümetinin düşürülmesi süreci başlatıldı.  

İsraf

İsraf, ‘ zamanı ve ekonomi açısından değeri olan ihtiyaç maddelerini, gereğinden fazla kullanmak, maksadına uygun olarak kullanmamak… ’ anlamında Arapçadan Türkçemize geçmiş bir kelimedir.

Kültür Birliği

Temelinde İslam bulunan Türk kültürü, doğudan batıya, kuzeyden güneye uzanan geniş bir coğrafyaya yayılmıştır. Batıdaki uç nokta 21. doğu meridyeni sınırında yer alan Makedonya, doğudaki uç nokta ise yine Grennwich’e göre 98. doğu meridyeni üzerindeki Ötüken şehrine uzanır. Ötüken, Türk hâkimiyetinin sembol şehridir. Orkun Kitâbeleri bu şehirde bulunmaktadır.

Dostluk ve Sevgi Üzerine

Dostluk; insanların gönülleri arasındaki etkileşimden doğan ilginin, beğenmenin ve sevginin ürünüdür. Kalıcı dostlukların giderek azaldığı bir dünyâda yaşıyoruz.

Duyuru ve Mesaj

1 - Devrik cümle kullanmadan da edebiyat yapılabileceğini; roman, hikâye, deneme ve diğer kalem ürünlerinin yazılabileceğini ispat edenler,

Aile

Aile, evlilikler neticesinde insan varlığının devamlılığını sağlayan sosyal bir yapıdır. Aileyi meydana getiren kişiler arasında biyolojik, psikolojik, hukûkî, iktisâdî ve sosyal bağlar vardır. Aile, toplumun en küçük birimi olarak kabul edilir.

Türkçe Bilgi İster, Saygı Bekler - 2

Çok sayıda üyesi bulunan bir yazışma grubunun, emekli general olan yöneticisi, üyelere gönderdiği bültenin giriş cümlesi şöyledir:

9 Yaşındaki Kızların Su İçtikleri Bardakta Fırtına…

İslâmîyet hakkında konuşmaya - yazmaya cesâret edemeyenler, din adamları ve onların yazdığı kitaplar üzerinden İslâmiyeti hırpalamaya çalışıyorlar.

Yeni Yıl

Yılbaşı gecesini, günler öncesinden başlayan hazırlıklarla kutlayanlar, yaptıkları işin ve eğlencenin, Hıristiyan âdeti olan Noel kutlamalarıyla alakalı olmadığını söylüyorlar. Bir bakıma haklıdırlar. Hakîkaten 31 Aralık gününü 1 Ocak gününe bağlayan gecenin Noel ile alakası yoktur.

Türkçe Bilgi İster, Saygı Bekler – 1

Önce; çok değerli ve kederli Yılmaz Ailesine başsağlığı ve Cenab-ı Allah’dan sabr-ı cemil, müteveffa Yavuz Yılmaz kardeşimize Allah (Subhânehu ve Teâlâ)’dan rahmet diliyorum.

‘Ahlâk’ ve ‘Etik’ Kelimeleri Hakkında

Lügatlerde ve ansiklopedilerde ahlâk kelimesi şöyle açıklanıyor:

Milliyetçilik; Irkçılık Değildir

Cahiliye dönemi kabileciliğini; ırkçılık; ırkçılığı da milliyetçililik kavramlarının yerine koymak, kasıtlı bir davranış değilse, câhiliye dönemini hatırlatan algılama hatâsıdır.