Dr. Zülfikar ÖZKAN

Avukat - Yazar - NLP Trainer

zulfikarozkan@hotmail.com

Kelimeleri Özenerek Seçin!

İncil'de “Önce söz vardı”  ifadesi ile yüce Kur’an’da “Bütün insanlara güzel sözler söyleyiniz” (Bakara 83) ayetinin verdiği mesajın farkında mıyız?
Söz iki yanı keskin bir kılıç gibidir. Sözün bir yanı, onun kötüye kullanımı, bir yanı  da mükemmel kullanımıdır.
Söz öylesine güçlüdür ki, bir söz  milyonlarca insanın hayatını yok edebilir. Yıllarca önce Almanya”da Hitler,  sözü kullanarak, tüm ülke insanlarını yönlendirdi. Sözün etkisiyle  tüm ülkeyi dünya savaşına soktu. Çok sayıda insanı şiddet uygulamaya ikna etti. Halkın korkularını  harekete geçirdi. İnsanlar insanları öldürdü. Çünkü insanlar birbirlerinden korkuyorlardı.
İnsan zihni, verimli   toprak gibidir.  Sözü topraktaki tohuma benzetebiliriz. Zihne hangi tohumu ekerseniz o büyür.
Sözü  çoğu zaman kendi zihinsel zehirimizi  akıtmak için kullanıyoruz. Kızgınlığımızı, kıskançlığımızı, çekememezliğimizi  ve nefretimizi  sözlerle anlatıyoruz.
Sözün yanlış kullanımı nesilden nesile  aktarılıyor. Çocuklarımızla ilgili birçok olumsuz fikri sözlerle  ifade ediyoruz.
Çoğu zaman dedikodu yaparak duygusal zehir üretiyoruz. Dedikodu, başkalarını çekiştirmek ve kınamak üzere yapılan konuşmadır.
Dedikodu, bilgisayardaki  virüs gibidir. Virüs bilgisayarın çalışmasını engeller. Dedikodu da insanlar arasındaki iletişimi bozar. Küçük bir yanlış bilgi, insanlar arasındaki iletişimi koparır. Bu iletişimin kopmasından, iletişimin  iki yanındaki insanlar da etkilenir. Çünkü yanlış bilgi zehir gibidir  iki tarafı da zehirler ve ayrıca zehir de bulaşıcıdır. Nesilden nesile akar gider. Bu yanlış fikirleri, bu duygusal zehirleri de iletişim sanıyoruz.
Sözü yanlış kullandığımız her an,  kendimizi  cehenmem bataklığının içine  çekmiş oluyoruz. Aman, dikkat edelim!

Kaynak:
Ruiz, Miguel Don. Dört Anlaşma, çev. Nil Gün, Ötesi yayınları, İstanbul, 1999.