Varlıktan Değere Giden Yol

ISO 55000 standardı, varlıktan maksimum değer elde edebilmek için varlıktan değere giden yolda bir rehberdir. ISO 55000 varlık yönetim sistemi kuruluşun varlıklardan değer elde etmesi için giriştiği koordineli faaliyetler bütünüdür. Etkin bir varlık yönetim sistemi; varlıklardan ömrü boyunca en yüksek verim elde ederken, tüm yatırım ve işletme maliyetlerini en düşük seviyeye çekme mekanizmasıdır. Bu bağlamda; Varlık yönetim sistemi kuruluşun organizasyon yapısı, boyutu, faaliyet alanı ve içerisinde bulunduğu ortam gibi etkenler değerlendirilerek özel olarak tasarlanır.

Varlık, kuruluş için potansiyel veya mevcut değere sahip olan her şeydir. Değer ise kuruluşun amaç, öncelik ve içerisinde bulunduğu çevreye göre farklı algılanabilir. Fiziksel varlıklarda olduğu gibi, fiziksel olmayan varlıklarda değere sahiptir. Örnek verecek olursak entellektüel sermaye, marka değeri, kurumsal itibar, müşteri memnuniyeti, telif hakları, insan kaynakları, demir yolları, hava yolları, tüneller, endüstriyel varlıklar, binalar ve alt yapı varlıkları olarak sıralayabiliriz.

Varlık yönetimi sisteminin kuruluşlara finansal ve finansal olmayan faydaları söz konusudur. Kuruluş varlık yönetim sistemini uygulamaya başladığında olgunlaşma aşamasına gelindiğinde elde edilecek faydanın mahiyeti ortaya çıkar. Bu bağlamda; mali performansta iyileşme, bilinçli yatırım kararları, risklerin etkin yönetimi, hizmet ve çıktılarda iyileşme, sosyal sorumlulukların yerine getirilmesi, uygunluğun sağlanması, itibarın artması, müşteri memnuniyeti, sürdürülebilirlik, verimlilik ve etkinlik varlık yönetim sisteminin başlıca faydaları arasında yer almaktadır.

ISO 55001 Varlık Yönetim sistemine geçiş sürecinde öncelikle GAP analizleri yapılmaktadır. Yani fark analizi olarak ta adlandırabileceğimiz bu süreçte kurumun belirlediği hedef doğrultusunda inceleme yapılarak hedeflenen şartlar ile mevcut durum arasındaki farklar raporlanır ve eksikliklerin giderilmesi için yöntemler ortaya konur. Ortaya konulan bu yöntemler doğrultusunda hazırlık ve uygulama aşamasına geçilir. En son aşama ise denetimler yapılarak belgelendirme ile süreç tamamlanır.

ISO 55000 Varlık Yönetim Sistemi dünya çapında kabul görmüş bir standart olarak, pek çok kuruluş tarafından kullanılmaktadır. Dünyanın en büyük havalimanı olan Atlanta Hartsfield – Jakson Uluslararası Havalimanı, Honeywell Uluslararası Anonim Şirketi, NationalGrid, ScottıshWater, İstanbul Gaz Dağıtım ve Sanayi A.Ş ( İGDAŞ ) ön plana çıkan kuruluşlar arasındadır.

Türkiye’de bu alanda yabancı sermayeli uygunluk değerlendirme kuruluşları belgelendirme yapmaktadır. Ancak Türkiye merkezli olarak ISO 55001 Varlık Yönetimi sisteminde akredite olan ilk ve tek kuruluş ICAS yani uluslararası uygunluk değerlendirme servisi anonim şirketidir. ICAS;Amerikan akreditasyon kurumlarından United Accreditation Foundation UAF’dan aldığı yetki ile denetim ve belgelendirme hizmetleri sunmaktadır.ICAS Sanayi ve Teknoloji Bakanlığının ilgili kuruluşu olan TSE ( Türk Standardları Enstitüsü ) tarafından 2014 yılının aralık ayında kuruldu.

Uluslararası uygunluk değerlendirme pazarında güven esaslı hizmet veren, dünya çapında önde gelen kuruluşlar arasında yer almak amacıyla 5 yıldır faaliyetlerini sürdüren ICAS; 6,3 milyon abone sayısıyla Türkiye’nin en büyük gaz dağıtım şirketi olan İstanbul Büyükşehir Belediyesi iştiraki İGDAŞ’a ISO 55001 Varlık Yönetim Sistemini uygulamaya başladı ve ilk belgesini verdi.

Ulusal ve Uluslararası alanda faaliyet gösteren tüm kurum ve kuruluşlara uygulanabilecek bu yönetim sistemini ülkemizde milli ve yerli uygunluk değerlendirme kuruluşunun yapması yerli sermayenin güçlenmesi ve milli ekonomiye katkı açısından baktığımızda önemli bir gelişme. Türkiye olarak son yıllarda yaşadığımız ekonomik durgunluk ve gerileme dönemini dikkate alırsak, mevcut ve potansiyel varlıklarımızdan en yüksek verimi alabilmek, yatırım ve işletme maliyetlerini minimize ederek, israfın önüne engel koymak bizim en çok ihtiyacımızın olduğu ve acil eyleme geçmemiz gereken bir konu olduğunu düşünüyorum.