Prof. Dr. Ersin Nazif GÜRDOĞAN

Akademisyen

engurdogan@gmail.com

İslâm Dünyası Bütün Dünyaya Yeni Elhamra Birliği Öneriyor

Cezayir''de, Irak''ta, Afganistan''da, Suriye''de, Sudan''da, Libya'da Türkiye'de insanlar ölürken, Batı dünyası tepki göstermekte her zaman gecikmiştir. Çünkü Avrupa''da, iki binli yılların başında, doruk noktasına ulaşan bir ''İslam korkusu'' vardır. Hıristiyan dünya, Müslüman dünyanın 711''de İspanya''ya geldikleri gibi, 2021''de yeniden Avrupa''yı gelecekleri, korkusu içinde kuşatma altında olduklarına inanmaktadırlar.
*
Mekke''den Medine''ye 622''de göç eden ilk Müslümanlar, Hicret''in üzerinden bir yüzyıl geçmeden, üç kıtada Hıristiyanların Roma İmparatorluğu büyüklüğünde, bir devlete kavuşmuşlardır. Suriye''den Türkistan'a, Mısır'a, İspanya'ya ve Anadolu''ya kadar uzanan bu genişleme, bir fetih olmaktan daha çok bir dönüşümdür. Ülkelerin kültürel ve ekonomik yapıları çökmemiştir, yenilenmiştir ve değişmiştir.
*
Müslümanların alması yedi yıl süren İspanya''nın, geri verilmesi yedi yüzyıl sürmüştür. İslam tarihi boyunca, Müslümanlar ve Hıristiyanlar, birbirleriyle çatışan iki komşu olarak yaşamışlardır. Yahudiler ve Hıristiyanlar, kendilerinden sonra gelen İslam''a olumsuz bakmışlar, son yüzyıla kadar güçlü oldukları ülkelerde, Müslümanlara hayat hakkı tanımamışlardır. Bunun için, İspanya''dan geriye yalnızca Elhamra kalmıştır.
*
Müslümanlar ise, güçlü oldukları ülkelerde, Hıristiyanlara hayat hakkı tanımakla kalmadıkları gibi, hiçbir zaman dinlerini değiştirmek için, baskı ve şiddete başvurmamışlardır. Türklerin güçlü oldukları Doğu Avrupa''da, kimse dininden dolayı küçümsenmemiştir, kimse de dinini değiştirmeye zorlanmamıştır. Balkanlarda Hıristiyanlar, Hıristiyan, Yahudiler Yahudi olarak kalmışlardır.
*
Avrupa''da Müslümanların varlığı, Avrupa''nın yok olmasına yol açmadığı gibi, kültürde, sanatta, bilimde ve teknolojide, büyük bir zenginleşmenin, en önemli ve en etkili kaynağı olmuştur. Bu yüzden, Ingmar Karlsson, ''Avrupa ve İslam'' kitabında, Müslümanların olmadığı bir Avrupa ayakta kalamaz diyerek, Avrupa Birliği''nin ''Elhamra Modeli''ni benimsemesi gerektiğini ayrıntılı olarak anlatmaktadır.
*
Elhamra''yı, Doğu''dan Batı''ya, bütün dünya kendine örnek almazsa, Orta Doğu başta olmak üzere, dünyanın hiçbir ülkesinde, kan dökülmesinin önüne geçmek mümkün değildir. Kare dünyada, yeni Cezayir''lere yer yoktur, tuzak kuranlar, kurdukları tuzağa kendileri düşerler. Hiçbir güç, dünyaya dayatmacı yönetimleri demokrasi olarak kabul ettiremez.
*
Elhamra''nın yüzyılların içinden süzülerek gelen değerlerinin başında, herkesin dini kendine, dinde zorlama olmaz, ilkesi vardır. Devletleri dinlerinden önce, adaletleri ayakta tutar.
*
Adaletin vatanı, herkesin vatanıdır.
*
Allah dışında galip yoktur.
*
Güneş Doğu'dan doğar.