İsmail KAHRAMAN

Belgeselci - Gazeteci

belgeselciismail@gmail.com

Kuzey Kıbrıs'ta (KKTC) Neler Oluyor?

Yıl 1974… 14 yaşında, çocuk denecek çağdayız. Kıbrıs Barış Harekatı'nı Giresun Espiye'de eğitim gördüğümüz yurdun toplantı salonunda radyodan ilk kez dinlemiştim. Kıbrıs Barış Harekatı'nı dinlerken duyduğum heyecanı hiç unutamıyorum. Daha sonra Türkiye’de eğitim gören Kıbrıslı Türk öğrencilerin, 1964 yılında Rum zulümleri üzerine eğitimini yarıda bırakıp Kuzey Kıbrıs’a geri dönüşünü ve Erenköy’deki destansı mücadelesini anlatan romanı okurken gözyaşlarımı tutamamıştım.

20 yıl sonra 1994 yılında bundan 25 yıl önce İlk kez KKTC’ye gitmek nasip oldu. Gebze ile Lefkoşa Değirmenlik Belediyesi’nin kardeş şehir olmasına vesile oldum, araştırma yapıp yazılar yazdım.
Daha sonra merhum Erbakan ve Denktaş dahil bir çok kişi ile Kıbrıs Barış Harekatı üzerine www.devrialem.tv Devri Alem Belgesel TV programı olarak söyleşi yapıp belgesel çekerek Tarih ve Kültür Araştırmaları Merkezi www.iktav.com olarak bir çok TV kanalında yayınlatarak sahabeler ve Şehitler diyarı Kıbrıs’a vefa borcumuzu ödemeye çalıştım.

KKTC’de Kültür ve İnanç Turizmi

Küresel Gazeteciler Konseyi toplantısına katılmak üzere 3 ve 5 Mayıs 2019 tarihlerinde gittiğim Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyet’inde kültür ve medeniyet tarihimize karşı sorumluluk duygusu taşıyan bir gazeteci ve belgeselci olarak araştırmalar yapıp belgesel çekimi de gerçekleştirdim. Konsey toplantısında KKTC’de Kültür ve İnanç turizminin önemi üzerine sunum gerçekleştirdim. Sunuma bu linkten ulaşabilirsiniz.
https://issuu.com/duny…/…/k_br_s_ta_k_lt_r_ve_i_nan__turizmi

Türkiye ve KKTC Devlet yetkilileri başta olmak üzere yerli ve göçmen Kıbrıslılarla görüştüm. Gazeteci ve kültür adamlarından bilgiler aldım. Eski Cumhurbaşkanlarından Derviş Eroğlu’nun da gündeme getirdiği gibi KKTC’de önemli bir kesimin Türkiye aleyhine faaliyet yaptığını üzülerek gördüm.

KKTC’de çok ciddi şeyler oluyor. Yerli ve göçmen ayrımı korkunç boyutlarda her geçen gün ayrımcılık fitnesi artıyor. Sayıları azımsanmayacak oranda. Türkiye’ye düşmanlık besleyen bir grup var. 
KKTC’deki Rum lobisi Türkiye’deki siyasi gerginliği kullanarak sürekli fitne ekip yerli ve göçmem düşmanlığını körüklüyor. 
KKTC’de çeşitli terör örgütleri gizli ve açık faaliyet gösterip insanları birbirine düşman ediyor. Daha buna benzer birçok acı olay.
Türkiye bu olaylara karşı KKTC Devleti ile birlikte önemli çalışmalar yapmalı. Bilgi ve bilinçlendirme faaliyetlerinde bulunmalı. Tarihte yaşanan acı olayları gündeme getirmeli. KKTC kasıtlı olarak kumar turizmi haline getirildi. Her iki ülkenin yetkilileri kültür sanat ve sportif faaliyetlere önem verip başta şehitlikler olmak üzere KKTC’nin unutulmaya terk edilmiş şehitlikleri, milli ve manevi değerleri Kıbrıslı gençlere ve KKTC’de faaliyet gösteren üniversitelerde okuyan öğrencilere anlatılıp, tarihi yerler ve şehitlikler gezdirilmeli.
Türkiye’deki il ve ilçe belediyeleri ile KKTC’deki belediyeler arasında kurulan kardeş şehir belediyeciliği güçlendirilip işler hale getirilmeli.

Cengiz Topel Kimdir?
Kocaeli’nde adı hava limanına verilen, Kıbrıs’ta Rumlar tarafından şehit edilen, Kahraman Şehit Pilot Cengiz Topel ile ilgili derlediğim yazıyı sizlerle paylaşıyor sizleri de Kıbrıs’a tarih ve kültür değerlerini tanımaya davet ediyorum

Pilot Yüzbaşı Cengiz Topel
Kocaeli doğumlu olan şehit Pilot Cengiz Topel (d. 1934, İzmit – ö. 1964, Kıbrıs), 1964’te Türk Hava Kuvvetleri’nin Kıbrıs’ta gerçekleştirdiği uyarı uçuşunda, uçağı Rumlar tarafından vurularak düşürüldü. Türk Hava Kuvvetleri’nin ilk jet pilotu kaybıdır.
8 Ağustos 1964 tarihinde sırasında Eskişehir’den Kıbrıs’a, 4’lü Kol Komutanı olarak gönderildi. F-100 uçağıyla uçuş esnasında uçağı yerden isabet alarak düşürüldü. Paraşütle atlamayı başardı, fakat Rumlar tarafından esir edilerek ve uluslararası savaş hukukunun esirleri kapsayan maddelerine aykırı olarak yapılan işkenceler sonucu öldü. Kıbrıs’ta ki ilk Türk hava harp kaybı olan Cengiz Topel’in hastanede öldüğü açıklandı, ancak naaşı ısrarlı girişimler sonucu 12 Ağustos 1964 tarihinde Rumlardan alınabildi.
Kıbrıs’ta, Adana’da, Ankara ve İstanbul’da yapılan törenlerden sonra 14 Ağustos 1964 tarihinde Edirnekapı’daki Sakızağacı Hava Şehitliği’nde toprağa verildi.
İzmit’te Cengiz Topel’in adını alan “Cengiz Topel Deniz Hava Üs Komutanlığı” bulunmaktadır. Türkiye’nin çeşitli bölgelerindeki yerleşim yerlerinde adını taşıyan birçok kuruluş, okul, park, cadde ve sokak bulunmaktadır.
Ayrıca Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde uçağının düştüğü Yeşilyurt - Gemikonağı köyleri arasında bir anıtı vardır ve bölgedeki bir devlet hastanesine de ismi verilmiş.