Kocaeli Aydınlar Ocağı Mensupları’nın Antalya Seyahati

Aydınlar Ocakları Derneklerinin her sene, Mayıs ve Kasım aylarında olmak üzere, yılda iki defa şurası yapılmaktadır. Bu cümleden olarak, 2019 Mayıs ayında yapılması icap eden toplantı da bundan önce Malatya’da yapılan 47. Şurada alınan karar mucibince 12-13-14 Nisan 2019 tarihleri arasında, Antalya Ocak Başkanlığının ev sahipliğinde yapılmıştır.

Aydınlar Ocağı Derneklerinin 48. BÜYÜK ŞURASI olan bu toplantıya Kocaeli’den Ocak Başkanı Süleyman Pekin, bir önceki Ocak Başkanı Av. Ruhittin Sönmez ve Eşi Dr. Ayşe Gülden Sönmez ile ben Musa Ordu ve benim Hanım Sultan Reyhan Ordu iştirak etmiştir. Bu münasebetle şu hususu ifade edeyim ki, bundan önceki toplantılarda Kocaeli Aydınlar Ocağı Deneği mensupları kalabalık bir ekip halinde iştirak ederdi. Hatta öyle ki, diğer vilayetlerden gelenler Kocaeli Ekibine gıpta ederlerdi.  Fakat her nedense son yıllarda Şuralara iştirak eden Kocaeli Ocak Mensuplarını sayısı oldukça azalmıştır. Bu sebeple, Şuraya iştirak edenler arasında İstanbul’dan sonra ikinci sırayı Manisalılar almış bulunmaktadır. Bu bakımdan, Kocaeli Aydınlar Ocağının eski günlerine dönmesi en halisane temennimiz olup, bu hususta yeni Başkanı Süleyman Pekin Bey’den beklentilerimizin olduğunu ifade etmek isterim.

Ruhittin Sönmez Bey doğup büyüdüğü yer olan Burdur/ Bucağa da uğramak istediği için Eşi ile birlikte kendi arabasıyla gitti.  Biz ise, Kocaeli ekibine, Sakarya Aydınlar Ocağından Cengiz Arslan Bey de dahil olduğu için 11 Nisan 2019 Perşembe günü dört kişi olarak gece saat 12.oo de hareket eden otobüse binerek Antalya’ya müteveccihen hareket ettik. Esasen yolculuğu Uçak ile yapmayı düşünüyorduk. Fakat, Sakarya Aydınlar Ocağı Mensupları biletlerini şahıs başına Antalya’ya gidiş, dönüş 340., TL.ya aldıkları halde, bizim alacağımız zaman bu fiyat 550 TL olmuştu. Zannediyorum ki, bu fiyat bir müddet sonra daha da yükselmiştir. Bu şekilde fiyat uygulaması maalesef otobüs firmaları tarafından da yapılmaktadır. Antalya dönüşü İnternet üzerinden hanım ile beraber yan yana aldığımız iki koltuktan  birinde ben 85 TL. ya hanım ise, 90 TL. ya yolculuk yaptık. İşte bu da Kapitalist ve  serbest ekonomik sistemin bir cilvesi oluyor herhalde .

11 Nisan Perşembe günü gece saat 12.oo de başlayan yolculuğumuz, 12 Nisan Cuma sabahı saat 08.30 da Antalya otogarında nihayete erdi. Otobüsten inip valizlerimizi aldıktan sonra bizi İzmit’ten getiren firmanın servis arabalarına binerek Konya Altı Semtinde bulunan SEALİFE FAMILY RESORT HOTEL in önünde indik. Otele Kayıtlarımızı yaptırdıktan sonra bize tahsis edilen odalarımıza yerleştik. Otel sahilde olup, 6 katlı ve beş yıldızlı büyük bir otel. Odalarımızda biraz istirahat ettikten sonra saat 12.30 da öğle yemeği için yemekhaneye geçtik. Zira,  günlerden Cuma olduğu için Cuma Namazına gitmemiz icap ediyordu. Bu sebeple açık büfe olarak verilen yemeğimizi biraz acele olarak yemek suretiyle, saat13.oo e doğru otelin önüne çıktık. Ezanın okunmasına az bir zaman kaldığı için sağ olsun Ruhittin Sönmez Bey bizi arabasına alarak otele yakın bir yerde bulunan camiye götürdü. Burada hayırlısı ile Cuma Namazını eda ettikten sonra otele döndük. Burada diğer vilayetlerden gelen Ocak mensupları ile saat 15.oo kadar muhabbet ederek vakit geçirdik.

Aydınlar Ocaklarının 48. BÜYÜK ŞURASI otelin 6. Katında bulunan toplantı salonunda saat 15.oo de başladı. Saygı duruşu ve İstiklal Marşının okunmasını müteakip, Antalya Ocak Başkanı Baki Küçükokudan açılış konuşması yaptı. Baki Bey ezcümle, bütün Misafirlere hoş geldiniz dedikten sonra, toplantının faydalı olması ve gelen misafirleri azami derecede rahat ettirebilmek için elinden gelen gayreti göstereceğini ifade etti. Daha sonra kürsüye gelen Aydınlar Ocakları Genel Başkanı Prof. Dr. Mustafa Erkal  Malatya da yapılan 47. BÜYÜK ŞURADAN bu tarafa Dünya da ve Memleketimiz de meydana gelen hadiseler ile alakalı  bir değerlendirme yaparak 48. BÜYÜK ŞURANIN hayırlara vesile olması temennisinde bulundu. Bundan sonra bazı Ocak mensupları söz alarak, muhtelif konular hakkındaki fikirlerini beyan ettiler.

Verilen çay molasının ardından, Prof. Dr. Mustafa Erkal’ın Başkanlığında  ”DÜNDEN BU GÜNE TÜRKE YAPILAN KATLİAMLAR “  konulu  panel başladı. Bu panelde sırası ile Prof. Dr. İbrahim Öztek, Doç. Dr. Nesrin Sipahi Kıratlı ve  Doç. Dr. Sinan Demirtürk tebliğlerini sundular. Yapılan konuşmaları hem dinledik, tabii ki hem de hüzünlendik. Bu konuşmalardan sonara vakit bir hayli ilerlemiş olduğu için birinci günün programı tamamlanmış oldu. Ancak bu arada akşam yemeğinden sonra Ocak Başkanları kendi aralarında bir toplantı yaptı.

13 Nisan Cumartesi günü sabah kahvaltısından sonra saat 9.30 da oturumlar başladı Bu gün üç oturum yapılmış olup,

1. oturum da TÜRK  DÜNYASIN DA EĞITİM, KÜLTÜR, SAĞLIK,

 2. oturum da TÜRK DEVLETLERİ ARASINDA İLİŞKİLERİN GELİŞTİRİLMESİ, DOĞU TÜRKİSTAN’DAKİ BASKI VE ZULÜMLER

3. Oturumda ise, TÜRK DÜNYASI ÇALIŞMA VE EKOMOMİK İŞ BİRLİĞİ konuları ele alındı,

Bu oturumlarda Dr. Sakin Öner, Süleyman Pekin, Ruhittin Sönmez. Mustafa Kemal Cerrahoğlu  Hasan Ateşoğlu, Ali Acar, Erdoğan Aslıyüce, Sami Kırkık, Zübeyde Yıldırım ve Hicabi Meral tebliğlerini sundular. Konuşmacıların konularına iyi çalıştıkları anlaşılıyordu. Anlatılardan istifade ettik. Yazıyı fazla uzatmamak için tebliğlerin muhtevalarından bahsetmiyorum.

Konuşmalar tamamlandıktan sonra Şura Sonuç Bildirisini hazırlamak üzere Dr. Sakin Öner Beyin başkanlığında üç kişilik komisyon seçimi yapıldı. Seçilen  üç kişiden birisi  Kocaeli Ocak Başkanı Süleyman Pekin Bey idi. Böylece Şuranın ikinci günü programı da tamamlanmış oldu.. Akşam yemeğine kadar sahilde biraz tur atıp çevreyi tanımaya çalıştık. Sahil de yürümek insana huzur veriyordu. Sahile çok güzel yürüyüş yolu yapılmış. Uzunluğu Km.lerce devam etiği için insan ne kadar yürüdüğünü pek fark edemiyor. Ne kadar çok yürüdüğünü ancak dönüşte anlayabiliyor.

14 Nisan Pazar günü sabah kahvaltısından sonra Şura Sonuç bildirisinin okunması için saat 9.30 da toplanıldı. Sonuç bildirisi Antalya Ocak Başkanı Baki Küçükokudan tarafından okundu. (Bildiriyi okumak isteyenler Kocaeli Aydınlar Ocağı sitesinin Haberler bölümünü tıklamak suretiyle okuyabilirler). Bildirinin okunmasını müteakip Genel Başkan Prof. Dr. Mustafa Erkal tarafından bir  değerlendirme konuşması yapıldı. Genel Başkan, yapmış olduğu konuşma da Şuranın çok faydalı çalışmalara vesile olduğunu bu sebeple Şurada tebliğ sunmak suretiyle katkıda bulunanlara ve şuraya iştirak eden bütün Ocak mensuplarına ayrı ayrı teşekkür ederek, bir sonraki 49. Şuranın yapılacağı Amasya da buluşmak üzere, toplantıyı kapattı. Bu arada toplu olarak bir hatıra fotoğrafı çektirdik.

Saat 11.30 da Şehir turuna çıkıldı Önce Yat limanın bulunduğu yer gezildi. Daha sonra Düden Çayı üzerinde bulunan Düden Şelalesini görmek için yola çıktık. Şelaleye giderken yolumuzun üzerinde bulunan mahalli ürünler satan bir pazara uğradık. Burada bazı arkadaşlar bir hayli alışveriş yaptı. Pazar ziyaretinden sonra arabaya binince arkadaşlar aldıkları muhtelif yiyecekleri, bol bol ikram ettiler. Böylece yapılan ikramları yiye yiye Düden Şelalesine geldik. Burarın çok güzel bir manzarasının olduğunu gördük, Düden Çayının Debisi oldukça yüksek olup, berrak bir suyu var. Şelale tahminen 35 – 40 m. Yüksekliği ile Türkiye’nin sayılı şelaleleri arasında bulunmaktadır.

Antalya 2.288.000 nüfusa sahip olup, büyük ve güzel bir şehir. Öyle ki, sahilinde denize girilirken Toros Dağları’nın zirvesinde bulunan kar manzaralarını seyretmek mümkün.  Antalya’nın gezilecek çok yerleri olmasına rağmen, zaman azlığı sebebiyle ancak yukarıda bahsedilen yerleri gezebildik. Zira, birçok arkadaş uçak ile döneceklerinden dolayı uçak saatini kaçırmamak için arabaya binerek son sürat havaalanına hareket ettik.. Uçak ile gidecekleri havaalanına bıraktıktan sonra kalanlarda  bıraktıkları eşyalarını almak üzere otele döndü.. Otobüs ile gidecekler de eşyalarını alarak otobüslerinin hareket saatlerine göre, peyder pey otogara  gittiler. İzmit ekibinden, gelişte olduğu gibi yine Ruhittin Sönmez Bey ve eşi Dr. Ayşe Gülden Sönmez kendi arabaları ile İzmit’e  avdet etti. Süleyman Pekin Bey de otobüs ile döndü. Ben ise, benim Hanım ile beraber hazır Antalya’ya gelmiş iken eş dost ziyareti yapmak üzere, Antalya da kaldım.. Bu suretle Aydınlar Ocağı Derneklerinin 48. BÜYÜK ŞURASI tamamlanmış oldu.

Bu vesile ile 20 den fazla Ocak Başkanını toplamak suretiyle faydalı ve güzel bir şura yapılmasını temin eden, Aydınlar Ocakları Genel Başkanı Prof. Dr. Mustafa Erkal Beye, geziyi tertip eden Kocaeli Aydınlar Ocağı Başkanı Süleyman Pekin Beye, bizi arabası ile Cuma Namazına götürüp getiren  Av. Ruhittin Sönmez Beye, bizi çok güzel bir şekilde ağırlayan ve gezdiren Antalya Ocak Başkanı Baki Küçükokudan Beye ayrı ayrı bütün ocak mensupları adına hasetsen teşekkür ederim.