Prof. Dr. Ersin Nazif GÜRDOĞAN

Akademisyen

engurdogan@gmail.com

Dünyada Öğrenmesini Öğrenme Üniversitenin Dışına Kaymıştır

Eğitim düzeyi ne olursa olsun, internet düz kare dünyada herkese sınırsız öğrenme kapıları açmıştır. Artık üniversiteler bilgi kazanma yerleri olmaktan çıkmışlar, bilgilerin toplandığı, dağıtıldığı, değerlendirildiği yerler olmuşlardır. Dünyanın her ülkesinde üniversiteler büyük kütüphanelere dönüşeceklerdir.
*
Kare dünya büyük bir üniversiteye dönüşmüştür. İnternet Tokyo'dan Los Angeles'e kadar bütün kentleri eve taşımıştır. Artık herkes bir sınıf haline gelmiş evde yaşıyor. Hiç kimse bilgisini zenginleştirmek için, sınıflara kapanmak zorunda değildir. İnternette ulaşılamayacak bilgi ve görüşülmeyecek kişi yoktur.
*
İnternetten bilgi almada kimseye üniversiteye giriş sınavında aldığı puan sorulmaz. İnternet dünyanın en demokratik eğitim kurumudur. Öğrenmek isteyen herkes, istediği zamanda, bulunduğu yerden, internete ulaşabilir. İnternet mesafe, zaman, dil, ırk ve bilgi farkını yok etmiştir.
*
Dünyanın her ülkesindeki kurum ve kuruluşlar, işe aldıkları kişilerin diplomalarından daha çok, bilgi, birikim ve becerileriyle birlikte, uyum ve düzen içinde çalışma yeteneklerine bakıyorlar.
Çok geç kalmamak için, insanların sınırlı zamanlarını, çok iyi değerlendirilmeleri, çok büyük önem taşıyor.
*
Eğitim seviyesi ne olursa olsun, insanların üretim gücünü büyütmede önemli olan öğrenme gücünü büyütmektir. Öğrenmesini öğrenmede bilgi ve bilgelik en büyük sermayedir. Bilgi kazanmak için, üniversitenin duvarlarının dışına çıkmak, çarşıların yolunu öğrenmek gerekir.
*
Bilgi ve bilgelik kazanmada öğrenmesini öğrenmenin  üniversitesi yoktur. Öğrenme susuzluğu çekenlerin üniversitesi, büyük bir çarşıya dönüşen bütün dünyadır.
*
Öğrenen insan olmanın çoskusunu duymayanlar, hiçbir alanda üretim güçlerini büyütemezler.
*
Gelen günleri, geçen günlerden daha iyileştirenler, bütün dünyayı yaşanır kılarlar.
*
Öğrenmesini seven insanlar, eğlenmesini seven insanlardan üstündürler.