Matrix’teki O Sahne Gerçeğe Dönüşüyor

1999 yılında vizyona giren Matrix filmindeki bir sahnede insan beynine kablolar yerleştiriliyor, beyin ile bilgisayar arasında bağlantı kuruluyordu. İnsanların hayal dünyasının sınırlarını  zorlayan bu sahne Elon Musk tarafından gerçeğe dönüştürülüyor. Elon Musk 2020 yılında insan beynine çip yerleştirerek, bilgisayarlar ile bağlantı kurmaya hazırlanıyor. Farelerde ve maymunlarda denemeler yapılmış bilgisayarların beyin gücüyle kontrol edilmesini başarmışlar. 2020 yılında yani önümüzdeki sene insanlar üzerinde denemeler yapılacakmış.

Elon Musk sırf bu alanda hizmet verecek bir şirket kurmuş Neuralink isimli şirket insan beynini bilgisayar ara yüzlerine bağlayacak teknolojiler üzerine çalışacak.Musk insanlar üzerinde deneylere başlayabilmek için düzenleyici kuruluşlara başvuruda bulunmuş. Neuralink, özellikle felçli hastalar için teknolojik çözümler geliştirmeyi hedefliyor. Musk nihai amacının “ İnsan üstü bilinç” oluşturmak olduğunu söylüyor. Ayrıca Musk’ın şirketi vaad ettiği başarıya ulaşabilirse parkinson ve epilepsi gibi hastalıklara da özel bir tedavi yöntemi geliştirilebileceği belirtiliyor.

Elon Musk daha önce yaptığı açıklamalarda “ yapay zekânın” insanlığın sonunu getirebileceğini söylüyordu. Şimdi ise insan beyninin yapay zekâ ile birlikte çalışması sonucu üstün bir zekânın oluşabileceğini söylüyor. Bir noktada insanların yapay zekâ ile bütünleşebileceğini düşünüyor. Düşünmekle kalmıyor hemen harekete geçiyor Neuralink’i kurarak çalışmalara başlıyor. Musk, yapay zekâ konusuna çok derin bir dalış yaptı acaba insanlığın sonu mu yaklaşıyor? yoksa beyin bilgisayarla bağlantı kuracak ortaya üstün bir zekâ çıkacak ve insanlığın kurtuluşu mu olacak? Hep birlikte göreceğiz şunun şurasında 2020’ye ne kaldı.

Yapay zekâ konusunda çektiği videolar ile bizleri bilgilendiren internet fenomeni Barış Özcan’da Elon Musk’ın girişimini destekliyor. Barış Özcan’a göre hepimiz kafamızda birer amazon ormanı taşıyoruz. Beynimizin içi ağaç köklerine benziyormuş ve bu kökler birbirleriyle iletişim halindeymiş. Barış Özcan beynin geliştirilmek üzere tasarlanmış bir organ olduğunu söyleyerek, beyin ile bilgisayar arasında bir bağlantı kurulabileceğini belirtiyor.İron Man filminin bir sahnesinde de DNA’mız geliştirilmek üzere tasarlanmış deniyordu.

Daha öncede endüstri 4.0, yapay zekâ, nesnelerin interneti konularına değinmiştim. IOT-EUR-ASIAnesnelerin interneti konferansına katılmış, oradaki gözlemlerimi sizlere aktarmıştım. Tarım sektöründe bile yapılan uygulamaları görünce çok şaşırmış, ineklerin interneti alt başlığı içerisinde bu konuyu köşeme taşımıştım. Hayvanlara takılan çiple kayıt dışı işlemlerin önlenmesi, hayvanların sağlık durumlarının bu yöntemle takip edilmesi ve kaybolma ve çalınma riskinin ortadan kaldırmasına yönelik bir sistem kurulmuş. Ayrıca nesnelerin interneti ile ilgili farklı sektörlerin stantlarını gezmiş, oldukça ilgi çekici sunumlarla karşılaşmış, gözlemlerimi sizlerle paylaşmıştım.

Öyle görünüyor ki yapay zekâ konusu hayatımızın içerisine girdi, yakıngelecekte hayatın her alanında daha yaygın göreceğiz. Bunlar kıyamet alametleri, bırakın insanların beyni ile uğraşmayı deyip konuya uzak kalırsak dünyayı 100 yıl geriden takip etmeye devam ederiz.“Kürtajcı amcanın” söylemiyle laiklik elden gideyeah, din elden gideyeah diyen iki kesim arasında tenis topu gibi bir o tarafa bir bu tarafa vurulduk, biz birbirimizi yerken elin adamları uzaya çıktı biz yaya kaldık!!! Sanayi devrimini kaçırdık hala yerli otomobil yapmanın derdindeyiz. Teknolojik devrimi kaçırmayalım bari hazır “elin musk’ı” ( Elon Musk ) ülkemize gidip geliyor bu durumu fırsata çevirelim…