İsmail KAHRAMAN

Belgeselci - Gazeteci

belgeselciismail@gmail.com

Fındık Ocağı ve Fındık Bahçeleri Kaç Yıl Yaşar?

Yüz yıllar önce fındık bahçelerini diken dedelerimize vefa borcumuzu ödüyor muyuz?

Devletimiz fındık bahçelerine insanlarımız önem versin diye fındığa 17 TL taban fiyat verdi. Bizler bu bahçeleri bizlere emanet eden ata ve dedelerimizi hatırlayıp fındıkları toplayıp satıp parasını aldıktan sonra ata ve dedelerimizin mezarları başında bir Fatiha okuyor muyuz? Ata ve dedelerimizi hatırlıyor muyuz?

FINDIK OCAKLARI AİLE OCAĞI GİBİDİR

Fındık Ocakları ve bahçeleri bakıldığı ve imar edildiği sürece tıpkı aile ocakları ve vatan gibi ilelebet yaşarlar ve ömür sürerler.

Fındık ocakları fındıkların dibinden alınan bir kaç köklemenin dikilmesi ile büyümeye başlar. Bereketli fındık ocakları devlet ve milletlerin çekirdeği ve temeli olan aileler ve sülaleler gibi kendini yeniler genişler ve büyür koca koca fındık bahçeleri olur. Sürekli fındık vermeye devam eder.

130 YILLIK YAMA ADLI FINDIK BAHÇEMİZİN HİKAYESİ

130 yıl önce köyümüzde büyük bir heyelan olur. Dağ yalağı heyelanla bugün Dereboğaz’ı Behi Güney’i Yama bahçe ve Tam Yeri dediğimiz bölgeye çöker. Bu heyelan aylarca sürer.

Rahmetli büyük dedem 130 yıl önce taş ve çamur yığını olan heyelanı temizler. Taş menfezlerle heyelan sularını drenaj eder ve çeşme yanına mahallenin ihtiyacını karşılayacak çeşme yapar. Çeşmenin önüne taflan, armut, kiraz, töngel ve üzümlerden oluşan taflanlık ve meyvelik kurar. Tam Yeri’ne mısır eker. Yakına kadar Tam Yeri’ne ekmek ihtiyacımızın görüldüğü mısır, kabak, fasulye ekilir ve dikilirdi. Bugün çok güzel fındık bahçesi oluşmuş.

Heyelanın geldiği dağ yalağı eteklerinde yüzde seksen eğimli olan ve taşlık halinde heyelan ve yar giden bölgeye fındık bahçesi yapmak için çalışma başlatır. Toprakların heyelandan dereye gitmemesi için setler ve duvarlar yapar. Üzerlerine toprak koyup fındık ocakları diker.

YAMA BAHÇEDE “VATAN YAHUT FINDIK” BELGESEL ÇEKİMLERİNE DEVAM EDİYORUM.

130 yıl önce heyelanı önleme ve fındık ocağı dikme çalışmaları aylar, yıllar, sürer. O tarihten kalma fındık ocakları ve duvarlar duruyor. Bugün Yama Bahçe dediğimiz rahmetli büyük dedemin 130 yıl önce büyük emekleri ile vatan toprağı heyelan ve yarla denize gitmesin diye diktiği fındık bahçelerinde büyük dedemin biz torunları fındık toplamaya hazırlanırken tüm dedelerimiz ve bu aziz vatanı bizlere emanet eden ecdadımızın ruhu için siz değerli arkadaşlarımı Fatiha okumaya davet ediyorum.

El Fatiha .....