İsmail KAHRAMAN

Belgeselci - Gazeteci

belgeselciismail@gmail.com

Fındığın Depolanması

Fındığın depolanmasında amaç, fındığın kalitesini iyi korumaktır. Fındığın küflenmesini, renk, tat lezzet ve aroma kalite kaybını önlemektir.

Depo olarak kullanılacak olan yer serin, kuru ve havalanabilir nitelikte olmalıdır. Bu şartlarda fındık en fazla 1 yıl özelliği bozulmadan muhafaza edilebilir. 1 yıldan daha uzun bir süre muhafaza için ısının 2-4.5 C ‘de ve nisbi rutubetin %55-60 arasında olması gereklidir. Isının yükselmesi acılaşmaya, nisbi nem oranının artmasın da küflenmeye yol açmaktadır.

Depo doğrudan güneş ışığı almamalı, nem yapmamalıdır.

Depo taban su baskınlarına karşı yerden yüksek tabanlı olmalıdır.

Depo üstü tavan ve çatılar akmayı, sızmayı önlemeli. Sıcaklık değişimlerinde etkilenmeyi önleyecek şekilde yalıtımlı olmalıdır.

5-Deponun içerinden geçen su ve kanalizasyon boruları lavabo olmamalıdır.

6-Depo sıcaklığı 5-10 C’ derece olmalı, deponun ideal nemi % 70’in üzerinde olmamalıdır.

7-Deponun giriş ve çıkışlarında ilaçlı dezenfekte çukurları olmalı hijyenik ortam sağlanmalıdır. Giriş ve çıkışlar kontrollü olmalıdır.

8-Deponun kapı ve pencereleri zararlıların girişini önleyecek şekilde olmalıdır.

9-Fındık konulacak depolara önceden  zararlılara karşı ilaçlanmalı ve temizlenmelidir. Ayrıca  depolara  böcek ve fare girişi engellenmeli düzenekler  havalandırmalar yapılmalıdır.

10-Depo tabanı ızgaralı olmalıdır. Fındık çuvalları bu ızgaralar üzerine en fazla 10 çuval  üst üstte konulmalıdır.

11-Depolanan fındık çuvalları ile duvar arasında ve istifler arasında en az 10 cm uzak mesafe olmalıdır. Çuvallar duvara temas etmemelidir.

12-Yığın halinde ve çok sayıda çuvallar üst üstte konularak depolanma yapılmamalıdır.

Özellikle yığın halinde depolanan fındıklar havasız kalacağından küf oluşması meydana gelir fındığın kalitesi bozulur. Ayrıca aşırı basınç fındığın koruyucu zarlarına zarar vererek fındığın tadını lezzetinin acılaşmasına neden olur. Aflatoksinlerin oluşmasına ortam hazırlanılmış olunur.

Aflatoksin fındığın kalitesini  bozmakta ve besin değerini düşürmektedir. Kalitesi bozuk fındığın ihracatı yapılmadığında ülke ekonomisi zarar görmektedir. Dış ülkelerde Ülkenin ticari itibarı düşmekte olup, bu durumda fındık üreticisinin geliri azalmaktadır.

Fındık üreticileri Aflatoksini önlerlerse, geleceğini garanti altına almış olurlar,

Fındık üreticilerin geleceği için fındığın geleceği önemlidir.