Dr. Zülfikar ÖZKAN

Avukat - Yazar - NLP Trainer

zulfikarozkan@hotmail.com

Kitap ve Makale Nasıl Yazılır?

Kitap veya makale yazmak isteyen, öncelikle çok okumalı ve sonra yazmaya başlamalıdır.  Bir insan ne kadar çok kitap okursa o kadar düzgün konuşur ve o kadar düzgün yazabilir. Okumak için zamanı olmayanın, yazmak için de zamanı olmaz. Okuma alışkanlığı olmayan kişinin yazdığı kitabın veya makalenin kimseye bir faydası olmaz.  Guy Debord ne güzel ifade etmiştir: “Yazmayı bilmek için okumayı bilmeli, okumayı bilmek için yaşamayı bilmeli.”
Kitap yazmak önemlidir. “Kitap basımı icadı, dünya tarihinin en mühim hadisesidir,” der, Victor Hugo.
Yazmak isteyen kimse, hazırlığını tamamladıktan sonra, kitap yazmaya sistematik bir şekilde devam etmelidir. Bütün taslağı bitirene kadar geri dönüp yazdıklarınıza bakmamalı. Her gün, bir önceki gün yazdığını son cümleden yazmaya devam etmeli.
Yazar, her zaman yanında bir not defteri taşımalı. Kısa süreli bellek bilgiyi sadece üç dakika boyunca tutar. Önemli bilgiler not defterine yazılmalı ve o defter her zaman yazarın yanında olmalıdır.
Güçlü bir yazar, gereksiz kelimelerden kaçınır.  William Strunk Jr  diyor ki: ”Bir cümle kısaldıkça güçlenir.”
Yaratıcılığın en büyük düşmanı kendinden şüphedir. Kitap veya makale yazarı, konusuna çok iyi hâkim olmalı ve kendine güveni tam olmalıdır. Kendine güvenemeyenin eserine kimse güvenmez.
Yazma işi bittikten sonra yazar, yazdıklarını kendine veya bir arkadaşına yüksek sesle okumalı. Bu şekilde bozuk cümleler tespit edilebilir ve yazılanların ritmini duyulabilir.
Halil Cibran'ın "Ermiş" adlı kitabını yeniden okuyorum. Kitaptaki, kitap yazmakla ilgili paragraf beni çok düşündürdü. Bu sebeple o paragrafı dostlarımın görüşlerine sunuyorum.
“  Lübnan’ da “Ermiş”  adlı kitabı yazmayı ilk kez tasarladığımdan beri, bir tek günüm bile Ermiş’siz geçmedi. Kitap benim bir parçam haline gelmiş gibiydi.  Metni yayıncım teslim etmeden önce dört yıl elimde tuttum. Çünkü emin olmak istedim, içindeki her sözcüğün kendimden vereceğim en iyi sözcük olduğundan emin olmak istedim.”  (Halil Cibran, Ermiş, A. Erkin köylügil, İstanbul 2013, Avrupa Yakası, Yayıncılık,  s. 42). 
“İyi yazılar, anlaşılması kolay, yazılması zor olan yazılardır “ diyen Wang Chung çok haklıdır.
Evet Samuel Johnson’ un deyişiyle “Bir tek kitap yazmak için, yarım kitaplık okuyunuz.”