İsmail KAHRAMAN

Belgeselci - Gazeteci

belgeselciismail@gmail.com

Tarihten Ders ve İbret Almalıyız

Kazakistan’da Stalin tarafından katledilen Kazaklar anısına yapılan müzede, belgesel çekerken acı ve korkunç vahşeti yeniden yaşadık.

http://www.acarindex.com/dosyalar/…/acarindex-1423873286.pdf

Kazakistan, çarlık ve komünist Rusya döneminde büyük katliamlara uğrar. Tarihçiler 4 milyon Kazak halkının vahşice katledilip öldürüldüğünü yazar. Bugün 13 milyon olan Kazak nüfusunun, soykırım ve katliamlar yaşanmasaydı en az 60 milyon olacağı yazılıp söylenmekte.

Kazakistan’da Çin ve Rus mezalimi ile ilgili araştırmalar yaptık. Kazakistan’da komünist Rus işgaline direnip ömrü kısada olsa bağımsız devlet kuran Alaşların, Komünist Ruslar tarafından vahşice nasıl katledildiğini anlatan Almatı şehri yakınlarına büyük bir müze yapılmış. Müzeyi gezerken duygulanıyoruz. Bu bölgede öldürülen 4.125 kişinin isimleri müzenin duvarına tek tek yazılmış. Müzede Kazaklara nasıl işkence yapıldığı, nasıl idam edildiği anlatılmakta. Tarihi belge ve fotoğraflar katliamın büyüklüğünü göstermekte. Müzenin girişinde, bölgede yapılan katliamı anlatan kitaplar sergilenmekte. Müzenin bahçesinde, toplu mezarlardan çıkan kemiklerin toplandığı yer üzerine yapılan anıt ve şehitliği ziyaret edip Fatiha okuyoruz. Müzede ve şehitlikte duygulu anlar yaşıyoruz.

31 Mayıs, Sovyetler Birliği Komünist Rusya’nın Kazak halkına uyguladığı soykırım günü olarak anılmakta.

https://orhaajans.com/kazakistanda-31-mayis-siyasi-baski…/…/

https://orhaajans.com/kizil-kirgin-kurbani-ahmet-bayturs…/…/

Kazakistan’da Yaşanmış Vahşetin Boyutu

“Ben, öz halkımın katlanılmaza katlanıp, dayanılmaza dayanan sabrına hayranım! Sonsuz ve acımasız istilâ sellerinin bazen kemirip öğüttüğü ve sürüklediği çok acı, kıyımlı zamanlarda çile çeksede sağlam kalabilmeyi başarmıştır.”

Nursultan Nazarbayev

Kazakistan’da yaşanmış soykırımla ilgili önemli bir araştırmanın özetini sizlerle paylaşıyorum

“Türkistan’dan göç eden Türk kavimlerinin bakiyeleri ile sonradan buraya gelen muhtelif Türk boylarının birleşmesiyle oluşmuş bir Türk toplumu olan ve Türkistan’ın otağası/ocak ağası sayılan Kazak Türkleri, bağımsız yaşamak için çok büyük bedeller ödemek zorunda kalmışlardır. Abılay Han, Kenasarı, Tevke Han, Bögenbay, Bükey Han gibi onlarca Kazak han ve beyinin olağanüstü gayretleri ile bugüne gelmişlerdir. Kazakların tarihinde Kalmuk ve Rusların saldırı ve işgalleri büyük yer tutmaktadır. Büyük güçlerin güdümüne giren ihtiraslı Kazak hanlarının isyan ve saldırıları da Kazakları çok uğraştırmıştır. Kazakların ordalara/cüzlere bölünmeleri veya diğer Türk tayfaları ile çekişmeye, didişmeye girmeleri her defasında hasım güçlerin istilasını getirmiştir. Kazakistan, Ruslar başta olmak üzere çeşitli işgal güçleri tarafından defalarca işgal edilmiş, mal varlıkları, sanat eserleri yağmalanmış, insan güçleri sömürülmüş, ülke insanları siyasî, sosyal ve kimyasal çalışmalarda denek olarak kullanılmıştır. İlminskilerin projeleri Çar ve Sovyet yönetimlerinin uygulamaları ile dillerinden ve dinlerinden uzaklaştırılmaya çalışılmıştır. Hürriyet ve bağımsızlık mücadelesi verilirken yaşanan millî ve manevî heyecan, ödenen bedeller zamanla unutulmuş, millî hasletler, manevî değerler, gerçek kahramanlar ihmal edilmiş, kurgulanmış kahramanlar sahneye çıkarılmış, sonuçta yeniden felâketlerle karşı karşıya kalınmıştır.

Kaynak: Ali Kafkasyalı, Ahmet Yesevî Uluslararası Türk-Kazak Üniversitesi, Türkoloji Fakültesi Öğretim Üyesi, Türkistan- Kazakistan

Bu önemli araştırmanın tümünü bu linkten okuyabilirsiniz.

https://dergipark.org.tr/download/article-file/406687