Oğuz ÇETİNOĞLU

Ekonomist, Araştırmacı-Yazar

ocetinoglu1@gmail.com

Mehmet TURGUT’u Anma Toplantısında Yaptığım Konuşma - 2

Dr. Metin Eriş Bey’in Başkanı olduğu KÜLTÜR KONSEYİ’nin tertip ettiği Mehmet TURGUT’u Anma Toplantısında Yaptığım Konuşma: (26 Eylül 2019 Perşembe, İstanbul Ticaret Odası Merkez Binası)

 (İKİNCİ BÖLÜM)

6-ÇIKIŞ YOLU

355 sayfalık kitap, 1980 yılında İstanbul’da yayınlandı.

Kitapta; dünyada ve Türkiye’mizde meydana gelen gelişme ve değişmelerle bunlara tesir eden faktörler ve içerisinde bulunduğumuz çıkmazlar ele alınmıştır. Yazar kitabını hazırlarken; ‘Türk politikasının son 30-40 yıllık tecrübesini doğru ve ciddî bir değerlendirmeye tâbi tutmadan, çektiğimiz sıkıntıları, içinde bulunduğumuz dar boğazları ve karşı karşıya kaldığımız problemleri anlamaya imkân olmadığı’ görüşünden yola çıkmıştır.

7-JAPON MUCİZESİ VE TÜRKİYE

Yazarın tespitlerine göre Japonlar; geçmişe ve geçmişi yapan ecdada derin saygı duymaktadır. Devlete ve otoriteye sadakat vardır. Fertler kendilerini vatan için fedâ etmeye hazırdır. Japonlar; vatanı ve devleti aileden, aileyi kendi şahıslarından üstün ve önde tutmaktadırlar. Bu hasletleri sebebiyle Japon insanı kendine güvenmekte, geleceğe güvenle bakmaktadır.

1984 yılında hazırlanan kitabın birinci baskısı 1985’te, ikinci baskısı 2001’de yapıldı. 585 sayfadır.

8-SİYASETTEN PORTRELER

635 sayfalık kitap, Mart 1987’de İstanbul’da Boğaziçi Yayınları tarafından yayınlandı.

Adından da anlaşılacağı üzere kitapta Mehmet Turgut’un politika hayatında tanıdığı isimler hakkında bilgiler var. ‘Ana ve Oğullar’ başlıklı birinci bölümde, Adnan Menderes’in idamı ile dünyada ve Türkiye’de oluşan mâtem havası, duygu yüklü cümlelerle 30 sayfa boyunca anlatılıyor.

‘Kurucu Profesör’ başlıklı ikinci bölümde Ethem Menemencioğlu ve ‘Lider’ başlıklı üçüncü bölümde Adalet Partisi’nin kurucu Genel Başkanı Emekli Orgeneral Ragıp Gümüşpala yer alıyor.

Hakkında bilgi verilen şahısların hiçbirinin adı belirtilmiyor. İlgili dönemlerin politika hayatı ile yakından ilgilenenler tarafından kolayca teşhis ediliyor.

9-SİYASETTEN SAHNELER

Boğaziçi Yayınları tarafından 1991’de yayınlanan 320 sayfalık kitapta; Mehmet Turgut’un, ders alınması gereken olaylar üzerine tahlilleri yer alıyor. İrdelenen olayların çoğu, yazarın bizzat içerisinde bulunduğu sahnelerdir.  Her biri birer ibret belgesi olan 13 bölümde; çift standartlı bakış açısı veya düşünce tarzının zararları sergileniyor.

10-TÜSİAD RAPORLARI VE TÜRKİYE EKONOMİSİ

1991’de Boğaziçi Yayınları tarafından bastırılan 232 sayfalık kitapta; Türkiye Sanayici İş Adamları Derneği (TÜSİD) tarafından yayınlanan ekonomi konulu 2, eğitim konulu 1 adet raporun tahlilleri yapılmaktadır.

Türkiye’nin meselelerini çok iyi bilen Mehmet Turgut, üç rapordaki fâhiş değerlendirme ve rakam hatâları ve hazırlayıcısının bilgi yetersizliği sebebiyle oluşan memnuniyetsizliğini, ders alınacak cümlelerle ortaya koyuyor.

11-DÖNE DÖNE DÜŞÜNMEK

Mehmet Turgut, bu eserinde de Türkiye’nin gerçekleri ve meseleleri üzerine düşünüyor, yazıyor. O’nun belli başlı şikâyeti, bâzı ‘aydınlarımızın’ veya kendilerini ‘ilerici aydın’ olarak görenlerin, Türkiye’nin ana meseleleri gündeme geldiği zaman, belli bir ölçüsüzlüğün veya değişik bir idraksizliğin içine girmeleridir. Onların bu durumlarının; Türkiye’mizi ve Türk insanını tanıyamamaktan, memleketin ne durumda olduğunu görememekten, anlamamaktan kaynaklandığı belirtilmektedir. Yazarın tespiti şudur: aydın geçinenler; bizi politik bakımdan emeklememize sebep olmuşlar, ekonomik bakımdan çok geride bırakmışlardır. Sosyal ve kültürel ölçüler bakımından da sömürge olmaktan kurtaramamışlardır.

544 sayfalık kitap, 1993 yılında Boğaziçi Yayınları arasında çıktı.

12-SİYASETTEN KESİTLER

Bu kitap, ‘Siyasetten Portreler’ ve ‘Siyasetten Sahneler’ ismiyle hazırlanmış olan serinin sonuncusudur. Bu serideki kitaplarda anlatılanlardan çıkarılacak sonuç şudur: Memleketimizde siyâset, sempati ve antipatilere göre yapılmaktadır. Hissî ölçülerin üzerine çıkıp, şahsî ihtirasları arkada bırakarak, kavram karışıklıklarından ve kelimelerin kavgasını yapmaktan kurtulamadığımız vurgulanmaktadır. Politik çatışma ve çekişmelerde hedef genel olarak hizmet yarışı yerine, belli makamların, belli güç kaynaklarının ve belli menfaatlerin ele geçirilmesi veya bölüşülmesi olmaktadır.

332 sayfalık kitap, 1993 yılında Boğaziçi Yayınları tarafından okuyucuya sunuldu.

13-TÜRKİYE GERÇEĞİ VE BASK MODELİ

Güneydoğu Anadolu’muzda yaşanan terör olayları konusunda bilen de bilmeyen de teşhisler koyuyor, çözümler öneriyor. Şablon merakları ‘Bask Modeli’ ile problemin çözüleceğini iddia ediyorlar. Mehmet Turgut’a göre Bask Modeli Türkiye’ye uygun değildir. Kitabın, terörü önlemek gibi bir hedefinin olmadığını açıklıyor. 135 sayfadır, 1994 yılında basılmıştır.

Yazar, bilgi derinliğinden çok bilgi genişliğinin zararlı bir durum olduğunu belirtiyor.

14-‘DOĞU SORUNU RAPORU’ ÜZERİNE

 Boğaziçi Yayınlarının 1996 yılında yayınladığı kitap, 182 sayfadır. 1995 yılında Türkiye Odalar Borsalar Birliği (TOBB) tarafından hazırlattırılan Güneydoğu Anadolu’daki Kürtçülük Hareketi’ni güya araştıran rapor üzerine kaleme alınmıştır. Mehmet Turgut, rapordaki yanlış değerlendirmeleri, peşin hükümleri,  faydadan çok zarar verecek teklifleri kılı kırk yararcasına inceleyip gerçekleri ortaya koyuyor. Belirlenen gerçek şudur: ‘Raporun hiçbir ilmî değeri yoktur. Sesini duyurmaya çalıştığı kişiler, Türkiye’nin huzur ve barışını değil, terör örgütünün başarısını hayal etmektedirler ve Türkiye İşçi Partisi’nin görüşlerini yansıtmaktadır.’

(DEVAM EDECEK)