Prof. Dr. Ersin Nazif GÜRDOĞAN

Akademisyen

engurdogan@gmail.com

Öğretmenlerin Rahmetlileri Olur Emeklileri Olmaz

İlk öğretimden yüksek öğretime kadar bütün eğitim kurumları, öğrenen öğretmenleri, öğreten öğrencileriyle, ülkelerin omurgasını oluştururlar. Eğitim öğrencilere bilgi kazandırma, kazanılan bilgiyi yararlı hale getirme sürecidir. Ömür boyu devam eden bu süreçte, yaşı ve işi ne olursa olsun, herkes hem öğreten öğretmen, hem de öğrenen öğrencidir. Öğrenme ve öğretmenin yeri ve zamanı yoktur. Dünyanın her yanında insanlar öğrenmesini öğrenmek zorundadırlar.
*
İnsanlar hayatlarını öğrenmeye ve öğretmeye adamalıdır. Bir insanın en büyük ve getirisi en yüksek varlığı, bilgi ve tecrübe birikimidir. Bir insan sahip olduğu bütün varlıkları kaybedebilir. Bilgi ve tecrübesi ise, insanın kaybetmeyeceği tek varlığıdır. Bu yüzden, her ülkede eğitim günlük politikanın dışında tutulur. Öğrencileri ve öğretmenleriyle eğitime yapılan yatırım, bir ülkede getirisi en yüksek olan  ve ülkenin geleceğine yapılan yatırımdır.
*
Anadolu insanının ümit ve güven kaynağı ve her dönemin öğretmen bilgesi Yunus Emre''nin bilim için söyledikleri, eğitim için de söylenmelidir. Eğitim eğitim bilmedir, eğitim insanı bilmedir, eğitim hayatı bilmedir, eğitim kültürü bilmedir, eğitim ekonomiyi bilmedir. Ülkelerin geleceğini aydınlatan eğitim, eğitimi bütün boyutlarıyla kavramaktır. Eğitimin, derinden kavranabilmesi için de, insanın kendisini bilmesi, iç ve dış dünyasını güzelleştirmesi gerekir. İnsanın kendisiyle birlikte çevresini de güzelleştirmeyen eğitim, eğitim değildir.
*
Eğitim bütün alanlarıyla hayatı zorlaştırmak için değil, kolaylaştırmak için yapılır. Eğitimle nefretler büyütülmez, sevgiler büyütülür. Eğitim dünyanın kültür ve ekonomisine yeni boyutlar kazandırarak, hem zenginleştirme, hem de güzelleştirme ustalığıdır. Ülkelerin geleceğini inşa etmede, eğitim kültür ve ekonomi yanında üçüncü temel taşını oluşturur. Ülkelerin gelecekteki başarısı temellerinin sağlamlığına bağlıdır. Bu temellerden birinin zayıflığı diğer alanlarda da etkisini gösterir. Eğitim kültürün kınından çıkan, ekonominin kılıcıdır.
*
Eğitimsizlik ekonomik ve kültürel alanda verilmesi gereken savaşı, cephelere taşır. Bu yüzden, bir ülkede eğitimsizliğin bedelini, toplumun bütün kesimleri çok pahalı olarak öderler.
*
Bütün ülkelerin en büyük ve en önemli sorunu, eğitimsizliğin üstesinden gelmektir. Bu sorunu çözmenin yolu da, herkesin hayatını eğitime adamasından geçer.
*
Öğrenen öğretmenler, öğreten öğrenciler, düşünceyi eyleme, eylemi düşünceye dönüştürerek, hem kültüre hem de ekonomiye katkıda bulunurlar.
*
Dünyada eğitimin sürükleyici ve yönlendirici gücü, ömrünü eğitime adamış, öğrenmesini ve öğretmesini öğrenen öğretmenlerdir.
*
Sabahattin Zaim Hocanın, kitaplarında ve sohbetlerinde sürekli vurguladığı gibi: "Öğretmenlerin rahmetlisi olur, emeklisi olmaz.
 *
Eğitimle insanlar, dünyanın  çorak topraklarını, bereketli topraklara dönüştürürler.