Avustralya Cehennemi Yaşıyor…

Avustralya kıtası yanıyor, yaklaşık 4 aydır devam eden rekor derecesindeki sıcak hava ve kuraklık yüzünden çıkan yangınlarda canlılar yaşamını yitiriyor. Avustralya kıtası adeta cehennemi yaşıyor. Eylül ayından beri süren ve alevlerin yüksekliğinin kimi zaman 70 metreyi aştığı yangınlar sonucu en az 25 kişi hayatını kaybetti, çok sayıda kasaba boşaltıldı, milyonlarca hayvan telef oldu.

Avustralya'da Pazartesi günü itibarıyla yangından etkilenen yerlere yağmur yağdı, kanguruların gökyüzüne bakarak adeta Allaha şükür edercesine bakışları, hafızlarımızdan hiçbir zaman silinmeyecek bir kareydi. Yağmurla birlikte sıcaklıkların düşmeye başladığı görüldü ancak yetkililer yangınların tekrar ortaya çıkabileceği uyarısında bulunuyor.

Reuters haber ajansının verilerine göre yangınlarda şimdiye kadar 8 milyon hektar alan yok oldu. Yaklaşık 2 bin ev küle dönerken, çok sayıda kasaba elektrik ve internet bağlantısı olmadan yaşamak zorunda kaldı. Eylül ayından beri en az 800 evin tahliye edildiği bildiriliyor. Avustralya sigorta kurumunun tahminine göre zarar 700 milyon Avustralya dolarını ( 485 milyon ABD dolarını) aşmış durumda. Bu miktarın çok daha artması muhtemel görünüyor.

Küresel ısınma ve iklim değişikliğinin yangınları tetiklediği konuşuluyor. Bilim insanları dünyayı uyarıyor Avustralya’da yaşanan bu yangınların tüm dünyayı etkileyebileceği konuşuluyor. İstanbul Teknik Üniversitesi öğretim görevlisi Prof. Dr. Mikdat Kadıoğlu’na göre; dumanlar ABD’ye Avrupa’ya gelene kadar seyrelecektir ancak Türkiye’nin belkide bir yıllık karbon miktarı kadar karbon atmosfere salınıyor bu durum sera gazlarını arttırıyor ve iklim değişikliğini kuvvetlendiriyor. Bütün bu ağaçlar havadaki karbonu depolamış canlılar, yangınlarla birlikte bu karbon tekrar atmosfere geri veriliyor ve doğa sistemi bozuluyor.

Yangının faturası develere mi kesildi?

Avustralya kıtasında devam eden yangınlarda milyonlarca hayvan telef oldu. Sosyal medyada kıtaya özgü sevimli kanguru ve Koala hayvanlarının yangından kurtarılma paylaşımları yapılıyor. Biz bu sevimli hayvanların yangından kurtarılma fotoğraflarına bakarken, bir iddia ortaya atıldı ve ortalık karıştı. Independent haberine göre; yangınların söndürülememesine sebep olarak bir günah keçisi bulundu! Güney Avustralya'da 10 binden fazla devenin çok fazla su içmelerini engellemek için helikopterden vurularak öldürüleceği bildirildi.

Anangu Pitjantjatjara Yankunytjatjara (APY) topraklarındaki Aborijin liderlerinin talimatı sonrası profesyonel nişancılar avlanmaya başladı. The Australian gazetesine konuşan APY idaresinin yönetim kurulu üyelerinden Marita Baker "Sıcak ve rahatsız koşullarda sıkışıp kalmış durumdayız, rahatsız hissediyoruz çünkü develer çitleri yıkıp içeri giriyor, evlerin etrafına geliyor ve klimalardan su içmeyi deniyor" dedi.

Bu haberle birlikte develer üzerinden bir tartışma aldı başını gidiyor. Deve çöl hayvanı ve Arap Kültürünü temsil ediyor. Söz konusu Arap olunca hayvan hakları savunucuları ortada yok! Sevimli Kanguru ve Koalo hayvanları yanmasın diye develerin göz göre göre katledilmesine göz yumuluyor diye eleştiriler gelmeye başladı. Hiçbir canlı ölmesin eğer Avustralya yönetimi böyle bir karar aldıysa yada bu duruma göz yumuyorsa, insanlık adına bu durumu eleştirmemiz lazım, dünyayı ayağa kaldırmamız lazım!

Güney Avustralya Çevre ve Su Bakanlığından konuyu teyit eden bir açıklama yapıldığı belirtiliyor. Bakanlık sözcüsünün yaptığı açıklamaya göre; Deve sayısındaki artışın bölgede pek çok soruna sebep olduğu ülke genelinde yaklaşık 1,2 milyon olduğu tahmin edilen develeri kontrol altına almak için 5 günlük bir operasyon planlandığını duyurdu. Ayrıca yine Independent haberine göre; geçtiğimiz yıl Avustralya hükümeti ülkedeki yerel türleri yok eden vahşi kedileri öldürmek için zehirli sosis kullanacağını açıklamıştı. Avustralya hükümeti 2020’ye kadar 2 milyon kediyi öldürme sözü vermişti. Bizim Panter Emel olsaydı Avustralya’ya bir nota verirdi! Hayvanlar üzerinden yapılan bu ırkçılığa karşı çıkardı! Ne diyelim Allah akıl, fikir versin!!!