Doç. Dr. Süleyman COŞKUNER

Kaliteli Yaşam Uzmanı

suleymancoskuner@hotmail.com

Sevgili Dostlarım

Bu virüsten korkmayın, panik yapmayın, gereksiz endişe ve kaygı yüklenmeyin.
Bedavaya stresle kardeş olmayın.
Hiçbir virüs sağlıklı ve kaliteli bir insandan, asla daha güçlü değildir.
Virüsler, bulaştığı canlıyı öldürmeye gelmezler.
Bulaştığı canlı ölürse onlar da ölürler.
Canlıyla birlikte yaşamak zorundadırlar.
Her virüs çeşidi, zamanla her insanı gezer.
Bugün olmazsa yarın. Herkese bulaşır. Yaşlıları, birden fazla kronik hastalığı olanları, korkanları, panikleyenleri, stresle kucaklaşanları, moralsizleri, ümitsizleri, karamsarları istemeden zorlarlar.
Bu günlerde Bakanlığımızın test yaptığı vatandaşlarımızdan yarıya yakını pozitif, yani bulaşlı çıkmaktadır.
Muhtemelen birçoğumuz söz konusu virüse bulaçlandık. Haberimiz bile yok.
Ümmin sistemi güçlü olanlar, sağlıklı ve dengeli beslenenler, paniklemeyenler, virüsle yatıp onunla kalkmayıp, günlük işine moralli bir şekilde devam edenler, tebessüm edip, yaşama heyecanı ve zevkini kaybetmeyenler, virüsü hiç hissetmediler bile.
Sigara ve alkol alanlar, panik ve korku üretenler, ümidini kesenler, eyvahcılar, aşırı evhamlılar, yaşlılar, çoklu kronik hastalığı olanlar, yaşama sevinci ve zevkini bitirenler, depresyona girenler, psikosomatik ve psikiyatrik sorunları pek sevenler, elbetteki olumsuz etkileniyorlar.
Yeni ve tombul virüsümüz de, öncekiler gibi hayatımıza girmiş durumdadırlar.
Her zaman yapmamız gereken bireysel ve toplumsal sorumluluklarımızı, fazlaca terk ettiğimiz zamanlarda, eli sopalı bir tombul gelir bizi hizaya çeker elbette. Seneye olacak bütün burun akıntımızın, uçuğumuzun, halsizliğimizin, stresimizin, ateşimizin, gribimizin, çöküntümüzün, iltihabımızın çoğunda önceki virüslerimiz gibi, "tombul" umuzun da rolünün olacağını bilmeliyiz ve gönüllüce kabul etmeliyiz.
Hayde, hayırlı olsun.