OHAL Bu Hal Değilse Hangi Hal!!!

Sağlık Bakanlığımız insanları evde tutabilmek için güzel bir slogan geliştirdi “Hayat eve sığar” Bununla birlikte GSM operatörleri “ Evde hayat var” diye kampanyaya destek oldu. İnsanlarımız bu kampanyaya ne kadar destek oluyor peki? Önemli olan soru bu, insanlarımız bu olağanüstü durumda evde kal çağrısına uyuyor mu? Sokaklar eskisinden boş, trafik akıcı ancak hava biraz güneşli olmaya görsün herkes dışarıya dökülüyor! Asker uğurlamaları, sahil yolunda halay çekenlerin görüntüleri v.s. Peki nasıl olacak uzmanlar sokağa çıkılmasın diyor! Devlet her vatandaş bireysel OHAL uygulasın diyor! Türkiye genelinde bir sokağa çıkma yasağı gelmeli mi?

Benim kişisel fikrim geçici süreyle sokağa çıkma yasağı gelmelidir! Devletimiz OHAL durumunu kişiye bırakmamalı! Devlet karar almalı salgın hastalığın yayılmasını engellemek için sokağa çıkma yasağı ilan etmelidir. Türkiye Cumhuriyeti Devleti büyük devlettir. Ak, Akçe kara gün içindir demiş atalarımız, devletimizin bu kötü günler için vatandaşı için ayırdığı bir ak-akçesi vardır, olmalıdır diye düşünüyorum.

Sağlık Bakanlığımız her gün vaka sayısı ve salgından dolayı hayatını kaybeden vatandaşlarımızın sayısını açıklıyor. Maalesef her geçen gün katlanarak ilerliyor, ilk vaka 11 Mart’ta açıklanmıştı, yurt dışı kaynaklı olduğu söylenmişti. Yurt dışından gelenler karantinaya alınıyor, ancak bu virüs yurt içine bulaştı bir kere artık yurt içi vakalarının gelmeye başladığı açıklanıyor. Yurt içi vakalar artarsa bunu nasıl durduracağız! Bu nedenle sokağa çıkma yasağı önemli, biran önce karar alınmalıdır.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca: Eve kapanmak şart! Hatta odalara kapanmak lazım!

Gazeteci meslektaşım Ahmet Hakan’a verdiği röportajda Sağlık Bakanımız Fahrettin Koca bu cümleyi kullanmış “ Eve kapanmak şart! Hatta odalara kapanmak lazım! “ Evde kalmak yetmiyor yani evdeki bireylerin birbiriyle teması kesmesi gerekiyor. Bireylerin birbiriyle temasının minimize edilmesi şart. Kullanılan malzemenin paylaşılmaması gerekiyor, üç-beş adımlık mesafede kalmaları gerekiyor. Yaşlıların daha fazla etkilendiğini biliyoruz ama gençler ve orta yaşlılarda etkisi yok anlamına gelmez, gençler taşıyıcı olabiliyor.

Sağlık Bakanı Koca; İki üç hafta izolasyon şart diye ekliyor. Peki evde bile odaları ayırmamızı öneren Sağlık Bakanımızın bu sözlerine rağmen neden sokağa çıkma yasağı gelmiyor bilen var mı? Sağlık Bakanı Fahrettin Koca; Anadolu’da evden çıkmayın çağrımıza vatandaşlarımız uyuyor ancak İstanbul’da böyle bir durum söz konusu değil diyor! İstanbul’u evde tutamıyoruz ille de sokağa çıkma yasağı mı getirelim laftan anlayın diyor!

Getirin Sayın bakanım iki üç hafta kendimizi izole edelim diyorsanız bunun başka çaresi yok! Anadolu uyarılarımızı dikkate alıyor diyorsunuz ancak Elazığ halkı biz bu virüse inanmıyoruz diyerek sokaklarda geziyor! Şanlı Urfa’da geçen hafta kapalı olan Camilerin kapılarını zorladılar! Kayseri’de Ankara’da otogarlarda asker uğurlama törenlerinde davullu, zurnalı, sarmaş dolaş görüntüleri hep birlikte izledik! Türkiye genelinde bir sokağa çıkma yasağı şart oldu!

Peki nasıl olacak iki üç hafta esnaf dükkan açmasa, kamuda, özel sektörde işyerleri çalışmasa nasıl dönecek bu çark?

Birçok yerde esnaf zaten dükkan kapattı, AVM’ler kapandı, tarihi kapalı çarşı bile kapandı, tarihi Sultanahmet Köftecisi 100 yıl sonra ilk kez kapısına kilit vurdu. Kamuda, özel sektörde birçok işyeri evde çalışma yöntemine döndü ama vatandaş yine sokakta! Üretimin durmaması için sınırlı işyerleri açık kalabilir! Ancak masa başı çalışan üretime katkısı olmayan, evde aynı işi yapabilecek, kamu ve özel sektör çalışanları 2-3 hafta evde izole edilebilir diye düşünüyorum. Böylelikle dışarıdaki insan sayısı en aza indirilerek risk azaltılmış olur.

Geçtiğimiz hafta yayınlanan Cumhurbaşkanlığı genelgesiyle birçok işyeri evde çalışma yöntemine geçti ancak geçmeyenlerde var. Madem 2-3 hafta izolasyon şart diyoruz tüm işyerleri buna uymalıdır! Devletimiz iyi izolasyon ile bu virüs belasından 2-3 haftada kurtulacağımızı söylüyor. Bizde izolasyon için 2-3 hafta sokağa çıkma yasağı istiyoruz. Vatandaşı evde başka türlü tutamıyoruz.

“Hayat eve sığar”

Sağlık Bakanlığımız “ Hayat eve sığar” dedi bizde bu slogana uyduk hayatımızı evimize taşıdık. 1 haftadır evdeyim annem, babam ile aynı binada oturuyorum onların yanına inmiyorum evden görüntülü görüşüyoruz. Dışarıdan erzaklarını alıyorum kapıdan bırakıyorum eve çıkıyorum. Kız kardeşim alt katımda oturuyor, 3 yaşında yeğenim var onlarla bile sınırlı görüşüyorum. Evde sporumu yapıyorum, kitabımı okuyorum, gazetedeki haftalık köşe yazımı yazıyorum, işlerimle ilgili maillerime bakıyorum, yapmam gereken işlerimi evden takip ediyorum. Kısacası Sağlık Bakanlığımızın sözüne harfiyen uyuyor hayatımı eve sığdırdım yaşıyorum! Devletimden beklentim tüm vatandaşlarımızın hayatını eve sığdırması için “ Sokağa çıkma yasağı” getirmesi. 2-3 hafta sonra eve sığdırdığımız hayatımızı sağlıklı, güvenli bir şekilde dışarı taşımak için vatandaş olarak haydi devletim “YASAK” getir diyorum.