Atilla ÇİLİNGİR

Yazar

Koronanın Unutturdukları…

Korona salgının dünyayı etkisi altına aldığı süreç neredeyse 4 ayı geçti. Bu ölümcül virüsle mücadelemiz tüm hızıyla devam ediyor. Dünya Sağlık Örgütünün yapmış olduğu açıklamaya göre bu salgının bitmesi daha bir hayli zaman alacak. O nedenle başta ülkemiz olmak üzere, tüm ülkelerinin yapmış olduğu mücadelenin eksilmeden devam etmesi gerekiyor.

Geride bıraktığımız bu dört aylık süreçte, Korona denilen bu illet öylesine önemli konuları unutturdu ki; ne dünya genelinde, ne de ülkemizde hiç konuşulmuyor, gündeme dahi gelmiyor!

Ancak bu önemli konular hala yaşıyor, tüm çıplaklığı ile karşımızda duruyor. Bugünlerde bunları unutmuş olabiliriz ama inanınız Korona salgınının o çarpıcı etkisinden kurtulur kurtulmaz, o konular kendilerini öylesine hatırlatacaklar, etkilerini öylesine hissettirecekler ki; o zaman Korona unutulup, ülkelerin, ülkemizin ana gündeminde bu konular olacak…

Pekiyi, Koronanın unutturduğu bu gerçekler nedir? Koronalı günlerden sonra yaşamımızı nasıl etkileyeceklerdir?

Bu salgın sonrasında bizi bekleyen en önemli konu, ekonomide yaşayacağımız sıkıntılı dönemdir. Bu ölümcül salgınla mücadele için kapatılan yüzbinlerce iş yerlerinin açılabilmesi için alınacak tedbirlere uyum sağlanması, ihracatta kaybedilen milyarlarca doların yeniden kazanılabilmesi, ekonominin bel kemiğini oluşturan sanayi ve tarım alanındaki üretim değerlerimize yeniden ulaşılabilmesi oldukça uzun bir zamanı gerektirecektir.

Ülkemizi ayakta tutan ekonomik gücümüz; aslında alış verişte bulunduğumuz diğer ülkelerin bu salgın döneminde yaşadıklarına da bağlı olacak, bu ülkelerle yapılacak ticaret şartları; onların ekonomik yapısının, korona tedbirlerinin etkisinde kalacaktır!

Hiç şüphesiz, her ülkenin ekonomisine en büyük desteği sağlayan sektörler vardır. Bizim için de bu sektörlerin başta geleni Turizm sektörüdür. Dünya güzeli ülkemiz, bu yönüyle turistler tarafından en çok tercih edilen ülkelerin başında gelmektedir.

Ama önümüzdeki yaz aylarından elimizde kalan süreçte ülkemize gelmeyi düşünen turistler öncelikle Koronanın varlığına, ülkemizdeki etkinliğine bakacak ona göre karar verecektir. Görünen o dur ki, turizm sektörümüzü de sıkıntılı bir süreç beklemektedir. Bir dönem Rusya ile yaşadığımız sorunların turizm sektörümüzü nasıl etkilediği unutulmuş değildir.

Eğitim konusunda da yaşananlar hepimizce bilinmekte, çocuklarımızı bu salgın döneminde hassasiyetle koruyan ülkemiz, bu yılın eğitim dönemini bitirmiş, önümüzdeki yılın hazırlığını yapmaktadır.

Yukarıda sıraladığım gerçeklerin yanı sıra, en çarpıcı olanı ülkemizde yaşanan işsizliktir. Ülke genelinde giderek artan işsiz sayısı Korona sonrasında daha da artmış, kapanan/kapatılan yüzbinlerce iş yeri, işsizler ordusuna binlerce insanımızı daha katmıştır!

Koronanın unutturduğu bir diğer gerçek; terör olayıdır. Ülke genelinde beli kırılmış olsa da PKK/YPG terörü belası zaman, zaman kendini hatırlatmakta, o kanlı eller; hala vatandaşlarımızın yaşamına alçakça kastetmekten geri durmamaktadır.

Salgınla birlikte ülkemizde bulunan milyonlarca sığınmacı gerçeği de yok olmuş değildir! En son Yunanistan sınırında yaşadıklarını ekranlara taşıyan haber kaynakları, bugünlerde o insanları çoktan unutmuş gibidir!

Yine Suriye sınırımızın ötesinde yaşanan savaş, Esed rejiminin halkına layık gördüğü insanlık dışı uygulamalar, bu süreçte yürütülen askeri harekâtlar, ABD ve Rusya ile yaşadığımız bölgesel sıkıntılar ne durumdadır, nasıldır? Ardımızda kalan dört aylık süreç, bu konuyu da gündemin dışına itmiştir!

Doğu Akdeniz’de süregelen enerji odaklı anlaşmazlıklar, Kıbrıs konusuyla ilgili yaşananlar, Yunanistan’ın Ege’deki adalarımızı ele geçirmesi, hava-kıta sahanlığı gibi konularda anlaşmalar hilafına oynadığı oyunlar, kara sınırımız boyunca sığınmacılara uyguladığı insanlık dışı muameleler, bunların tümü Koronanın gölgesinde kalmış, hatırlanmaz olmuştur…

Koronalı günlerden sonra bu gerçekler yeniden gündemimize girecektir. Dolayısıyla her birisi önemli sonuçlara gebe bu gerçeklerin ülkemiz, toplumuz üzerindeki olası olumsuzluklarını göğüsleyeceğimiz, etkin tedbirlerin şimdiden alınması gerekmektedir.

Ülkemizi yönetenler; özellikle hayatımızın normale dönmesi için gereken hazırlıkların başladığını, etkin tedbirlerin alınacağı yönünde şimdiden açıklamalar yapmaya başlamışlardır. Bu hazırlıkların neler olduğunun bilinmesi herkes için hayati öneme haizdir.

Önümüzdeki süreç göstermektedir ki; Korona salgınının kontrol altına alınmasıyla birlikte normalleşmeye başlayan hayatımız, hiçbir zaman eskisi gibi olmayacak; yaşam şartlarımız bir başka yörüngeye oturacaktır.

Devletimizin aldığı etkin ve başarılı tedbirlerle birlikte, sağlık çalışanlarımızın hayatları pahasına vermiş oldukları mücadele sonucunda kontrol altına alınan Korona salgını sonrasında, bizleri bekleyen en önemli şey yukarıda sıraladığım gerçeklerle başa çıkmak ama hepsinden önemlisi yaşam şartlarımızı bizi bekleyen bu yeni sürece göre ayarlamak olacaktır.

Sadece ülkemizin değil, dünyanın yaşam şartlarını bir başka boyuta taşıyan Korona salgınından sonraki hayatımız, ekonomik gücümüzle doğru orantılı gelişecek, davranış biçimimiz buna göre şekillenecektir.