Dr. Zülfikar ÖZKAN

Avukat - Yazar - NLP Trainer

zulfikarozkan@hotmail.com

Vaktinden Önce Mutsuz Olma!

Şu günlerde pek çok insanın  tepkisel olma özelliği artıyor.  Her şeye ve her  insana karşı çıkmak neredeyse moda oldu. Çoğu insan, ağzını birilerini eleştirerek açıyor.  Bu kişilere göre kendileri çok iyi, başkaları çok kötü. Bu yöntem insana güç kazandırmaz, tam aksine güç kaybettirir.
“Karşı çıktığınız her şey sizi  zayıflatır, birlikte olduğunuz her şey size güç katar” der Wayne Dyer.  
Askeri alanda şehitlerimizin sayısının açıklanan da çok fazla olduğunu, Coranavirüs sebebiyle rahmetli olanların  sayısının açıklananlardan çok çok fazla olduğunu pek çok insan iddia ediyor. “Deliliniz nedir?” sorusu cevapsız kalıyor. Duyduklarını  söylüyorlar.
Bu yolla kendimizi yormayalım.  Resmi açıklamalar dışında  ciddi bir kaynağınız varsa söyleyin. Kural olarak resmi ifadelere inanmak en doğru yoldur.  Genel olarak aksi ortaya çıkmadıkça  insanların iyi olduğunu kabul edelim.
“Başka insanlara huzur vermeye çalışın. Gerçekten ve kesin olarak tersini öğrenmedikçe insanların iyi olduğunu varsayın” diyen Leo Buscaglia’ya ben de  katılıyorum.  Yanlış haberlerle kendimizin ve başkalarının moralini bozmayalım. Dert üstüne dert eklemeyelim.
Biz birini kötülediğimiz zaman o insan gerçekten kötü olmaz. Wayne Dyer’ diyor ki:  “İnsanların size karşı davranışları kendi değerlerini belirler, sizin değerinizi değil.”
Milattan önce 4 yılında dünyaya gelmiş Seneca’nın şu sözü yol göstericimiz olsun inşallah “Vaktinden önce, üzülme,  mutsuz olma. Gereğinden önce dertlenmek, gereğinden fazla dertlenmektir.