Prof. Dr. Hacı DURAN

Akademisyen

duranhaci@gmail.com

Son Sahur’un Ezanı

Hamd olsun Allah’a, son sahuru da yaptık. Mübarek ayın son gecesine elveda demeye hazırlanıyoruz. Müezzin her zaman olduğu gibi, seher yeli ile gönlümüzün hakimi sevgili Muhammed’e salat, selam, övgü ve hürmet gönderiyor. O’nun sünnetine yani davranışlarına duyduğumuz hayranlığı huşu ile yeniden hissediyoruz.

Şafağın aydınlığı kalplerimize ekleniyor. Bitmemesi gereken ibadetimizin bir dönemi kapanıyor, yeni bir dönemi başlıyor. İnsanın ibadet, hürmet ve taat davranışlarında devirden devire geçmesi, mürşidi kamillerin dediği gibi bir hal ile yeni bir hale başlamak şeklinde gerçekleşiyor. Çok güzel günler ve geceler yaşamış olmanın bilinci, yüreklerimizi hafifletiyor. Hayatı bir kasvet, ağırlık, dehşet ve ızdırap olarak değil; bir selamet, dinginlik, hafiflik, sürür ve mutluluk olarak idrak etmekle sonuçlanıyor.

Ramazanı, oruçla, niyetle, Kuran’la ve ibadetle yaşamış olmak da ne kadar güzelmiş. Biliyoruz ve inanıyoruz ki Allah güzeldir, güzeli sever. Güzel bir ayın güzel gecelerini ve seherlerini uyanık bir şekilde idrak etmek bu güzelliği her bakımdan duyumsamayla sonuçlanıyor.

Bereketi yılın ve bütün zamanların her anında tecelli eden bu güzel ayın son seherini, şafağını ve ikramını müşahade ederken, ezanı dinlemek mükemmel bir dinginlik veriyor. Dışardan gelen yanık yakarışlar gönlüzdekileri açıyor. İnsanı seherin aydınlığına ve rüzgarının meltemine ekliyor. Hep öyle kalmak istiyorsunuz.

İster istemez bir burukluk yaşıyorsunuz. Yeniden bu zamanı yaşamanın hasretine nasıl katlanırım diye içerleniyorsunuz. Ramazan’dan ayrılmak anne rahminden ayrılmak gibi geliyor bana. Anne rahmine asla geri dönemeyiz. Lakin her anımızı rahmeti Rahman’ın rahminde geçirdiğimizin bilimcine erebiliriz. Yeterki Ramazanı ramazan, orucu oruç, namazı namaz, duayı dua, helalı helal, sevabı sevab olarak bilelim ve yaşayalım. Bu bilinç hayatımızı mamur edecektir. Hayatın her fiilini ve anını alemlerin rahmine, yani rahmeti Rahman’a salıvercektir.

Bütün insanlar için Ramazan sükuneti, dinginliğ, sabrı ve metaneti diliyorum.  Tüm okurlarıma ailecek dostlarıyla güzel bir bayram idrak etmelerini Cenab-ı Hakk’tan umut ediyorum. İyi bayramlar, sevgili dostlar.