Dr. Sakin ÖNER

Eğitimci

Mehmet Akif Ersoy'un Kur'an Meali Hakkında

Mustafa Kemal Atatürk ve TBMM 1925 yılında, temel İslami kültürün millete kendi diliyle öğretilmesi düşüncesiyle Kur'an' ın tercümesinin ve tefsirinin  yaptırılmasına karar verilmiştir.  Tercümesinin İstiklal Marşı Şairi Mehmet Akif Ersoy ve tefsirinin de Elmalı’lı Hamdi Yazır tarafından yapılması rica edilmiştir.

Mehmet Akif bu görevi kabul ettikten sonra Mısır'a gitmiş ve tercümeye başlamıştır. Üç yıllık çalışma sonunda tercümesinin ilk şeklini tamamlamıştır. Dört yıl boyunca tercümesini üzerinde düzeltmeler yaparak tamamlamıştır. Bu arada kulağına gelen namazlarda Kur'an'ın Arapça aslı yerine tercümesinin okutulacağı söylentisi üzerine 1932 yılında Diyanet'le yaptığı sözleşmeyi feshetti. Bunun üzerine tercüme işi de Elmalı’lı Hamdi Efendi'ye verildi. Akif Bey sözleşmeyi feshetmesine rağmen Mısır'da kaldığı sürece tercümesi üzerinde çalıştı ve Kur'an Meali oldu.

1936 yılında Türkiye'ye dönerken mealini içeren defterleri yakın arkadaşı Ekmeleddin İhsanoğlu'nun babası Yozgatlı Mehmed İhsan Efendi'ye "Ben sağ olursam da gelirsem noksanlarını ikmal eder basarız. Şayet ölür de gelemezsem,  bunu yakarsın. İhsan Efendi ölünceye kadar bu meali sakladı, yakmaya kıyamadı. 1961'de ölüm döşeğindeyken bu meali oğlu Ekmeleddin'e vererek yakmasını vasiyet etti. Ekmeleddin Bey konu ile ilgili beş kişiyle bu mealin orijinal müsveddisini yaktılar. Bu olayı 1992 yılında İsmail Hakkı Şengüler açıkladı.

Fakat 20 yıl sonra Mısır'da Yozgatlı İhsan Efendi'nin öğrencilerinden merhum alim Mustafa Runyun tarafından bu mealin üçte birinin 1956-1957 yılları arasında daktilo edildiği ve bunu oğlu Ali Yahya'ya verildiği ortaya çıkar. Hayrettin Karaman ve Raşit Küçük hocalar ile Mehmet Akif uzmanı Ertuğrul Düzdağ'ın incelemeleri sonucunda Akif'e ait olduğuna karar verilir. Prof. Dr. Recep Şentürk ve Yrd. Doç. Dr. Asım Cüneyd Köksal tarafından yayına hazırlanarak 2012 yılında Mahya Yayınları tarafından basılmıştır. İlk defa sınıf arkadaşım merhum Mustafa Miyasoğlu haber vermişti.  Mehmet Akif'in nefis Türkçesi ile yazılan bu Kur'an Meali'ni mutlaka okumanızı tasviye ediyorum. İnternetten ulaşabilirsiniz.