Dr. Zülfikar ÖZKAN

Avukat - Yazar - NLP Trainer

zulfikarozkan@hotmail.com

Eliniz ve Yüzünüz Kendinize ve Başkalarına Rahatlık Versin!

Yüzünüz, kendinize ve diğer insanlara rahatlık versin ve başkalarını olumlu yönde etkilesin. Rahatlamış bir yüz, etkileyicidir.
Gülümseme eşliğinde kendinize  ve karşılaştığınız insanlara  selam verin. "Tebessüm, iki insan arasındaki en kısa mesafedir” der Victor Borge. Gülmek  en iyi ilaçtır. Gülerken bedenimiz dışarıya daha çok karbondioksit atar, daha çok  endorfin üretir, daha çok  akyuvarların üretilmesini sağlar. 
Yüz ifademizin aldığı  şekil, o şekle uygun duyguların uyanmasına sebep olur. Bu yöntemle yüzünüzde olumlu duyguları uyandırın ve diğer insanlara yansıtın ki onlarda da aynı duygular uyansın.
Yapılan bir araştırma da üzüntülü ve depresyonlu insanlara her hangi bir gülümseme hissetmeden mekanik olarak gülümsemeleri  istenmiştir. Onlardan ağızlarının yanlarındaki kasları gerginleştirmeleri ve  ağız uçlarını yukarıya doğru  kıvırmaları istenmiştir. Bu  çalışma sonucunda bir çoğu depresyondan  çıkmış ve kendilerini mutlu hissetmişlerdir (Rowshan, s. 86- Özkan, s. 262).
Ellerimizi de huzur ve rahatlık verecek  şekilde kullanmalıyız. Ellerimizle kucaklaşırız, insanlara dokunuruz.  Kucaklaşma  kendimizi iyi hissetmemiz  sağlar. Endorfin denen doğal ağrı kesici  dokunma anında ve spor  yaparken  salgılanır. O zaman kendimizi iyi hissederiz, rahatlarız, gevşeriz… Kucaklaşarak, mutluluğumuzu ve sevincimizi paylaşırız. Kucaklaşma güzel duyguların ifade edilmesinin  en iyi yollarından biridir. Kucaklaşmayı, şefkat, anlayış ve güven gibi hislerin  karşılıklı olarak aktarılması için araç olarak kullanırız. Virginia  Satir diyor ki: “Her insanın yaşamak için günde 4, kendisini iyi hissetmek için günde sekiz ve  gelişmek için de günde 12 kez  kucaklaşmaya ihtiyacı vardır.” 
Sözsüz iletişimin en iyi aracı dokunuştur. Yumuşak bir okşama sevgimizi, sıkı bir el  sıkışma dostluğumuzu, hafif bir sıvazlama ise onayımızı dile getirir.
Sağlıklı ve mutlu olmanın  yolu elimizi, yüzümüzü rahatlık verecek bir şekilde iyi kullanmamızdan geçiyor.
Kucaklaşmalarımızı virüs salgını ve sosyal mesafe sebebiyle bir müddet erteliyoruz. Daha sonra telafi ederiz.

Kaynaklar
• Zülfikar Özkan, Kazandıran Beden Dili, Hayat Yayınları, İstanbul, 2016.
• Arthur Rowshan, Stres Yönetimi,  Sistem Yayıncılık, İstanbul, 2000.
• Donald Norfolk, Sağlıklı  ve Mutlu Yaşayın,  Form Yayınları, İstanbul, 1991.