İsmail KAHRAMAN

Belgeselci - Gazeteci

belgeselciismail@gmail.com

Zaferler Ayı Ağustos ve Tarih Bilinci

Korona vebası salgınına rağmen dünyada çok önemli gelişmeler oluyor. Dünya yeniden dizayn ediliyor. Sıcak savaşının yerini ekonomik, soğuk ve vekaletname savaşları aldı. Dünyada adı konmamış üçüncü dünya savaşı yaşıyor.

Türkiye büyük bir mücadele için de kendisini yok etmek ve parçalamak isteyenlere karşı sınır ötesinde ölüm kalım mücadelesi veriyor. Ayasofya’nın açılması tesadüf değil.  Türkiye Libya’da büyük güçlerle savaşıyor. Suriye ve Irak’ta yaşananlar önemli. Avrupa’nın şımarık çocuğu Yunanistan bir kez daha Türk gerçeği ile yüz yüze geldi. Kıbrıs’ta ve  Akdeniz’de yaşananlar her bakımdan çok önemli.

Sözün özü Türkiye’nin savunması sınırlar da değil sınır ötesinde yapılıyor ve yapılmaya devam edilecek. Başarılı olmak içinse tarihten ders ve ibret almalıyız.

ZAFERLER AYI AĞUSTOS

Medeniyetlerin ve toplumların önemli tarihleri vardır. Türk Milleti’nin tarihinde hiç kuşkusuz Ağustos ayı çok önemli bir yere sahiptir. Çünkü, 26 Ağustos 1071’den 30 Ağustos 1922’ye Ağustos ayı zaferler tarihimize altın harflerle geçen bir çok zaferlerle anılmakta.

Her yıl 26 Ağustos’ta Malazgirt Zaferi’nin yıl dönümü kutlanır, 30 Ağustos’ta başkomutanlık meydan muharebesi ve Zafer Bayramı’nı kutlarız.

Ağustos ayında öyle önemli zaferler elde ettik ki, tarih boyunca kutlamak için birbirlerini takip ediyor. Malazgirt, Kosova, Otlukbeli, Büyük Taarruz, Mohaç, Çaldıran, Estergon, Mercidabık gibi önemli zaferlerin hepsi Ağustos ayında yaşandı.

Devri Alem Belgesel ekibi olarak bizlerde kültür ve medeniyet tarihimize damga vuran bu önemli zaferleri yerinde araştırıyor, tarihe ışık tutmaya devam ediyoruz. Hazırladığımız Belgesel ve yazılarla tarihe olan vefa borcumuzu ödemeye çalışırken, zamana da noterlik yapıyoruz.

 Malazgirt, Muş, Ahlat bölgelerinde yaptığımız araştırma ve gerçekleştirdiğimiz belgesel çekimleri, Malazgirt Zaferi’nin yıl dönümü kutlamaların da bir çok TV kanalında yayınlanmakta

İKTAV belgesel yayıncılık www.iktav.com olarak yaptığımız her yeni çalışma bizlerin şevkini de artıyor. Adeta tarihi tarihin yaşandığı yerde yeniden yaşar gibi oluyor. Öğrendiğimiz her yeni bilgi gelecek adına bizleri daha iyi işlere imza atmaya yöneltiyor. 

30 Ağustos zafer bayramını coşku ile kutladığımız Afyon da bir çok kez giderek çekimler yaptık.  Hazırladığımız belgeselleri izleyicilerle paylaştık. Ağustos ayında   kazanılan zaferlerden bazılarını  kısaca  hatırlatmak  istiyorum.

AĞUSTOS AYIN DAKİ ZAFERLERİMİZ

Ağustos ayı tarihimiz zaferler ve destanlar ayıdır. Çocuklarımız ve gençlerimize tarihimizin şanlı zaferlerini en iyi şekilde öğretmeliyiz. Özellikle Ağustos ayında kazanılan zaferler tarihimizin dönüm noktasını teşkil eder.

İşte Ağustos ayında kazanılan Zaferler

1071: Malazgirt zaferi 1389: Birinci Kosova zaferi 1473: Otlukbeli zaferi 1480: Otranto zaferi 1484: Akkirman kalesinin fethi 1514: Çaldıran zaferi 1516: Antep’in fethi 1516: Yavuz Sultan Selim Han’ın Halep’i fethi 1519: Barbaros Hayrettin Paşa’nın Cezayir’i fethi 1521: Belgrad’ın fethi 1526: Mohaç zaferi 1551: Trablusgarp’ın fethi 1552: Turgut Reis komutasındaki Türk Donanması, Andrea Dorya komutasında ki donanmayı yenerek ponza zaferini kazandı. 1571: Kıbrıs’ın fethi 1633: Ermenistan’ın fethi 1645: Osmanlı ordularının Girit’e çıkışı 1501: Mora’nın fethi 1501: Navarin kalesinin fethi 1516: Mercidabık zaferi 1534: Barbaros Hayrettin Paşa’nın Tunus’u fethi 1534: Kars’ın fethi 1537: Korfu adasının fethi 1539: Sırbistan Kastelnovo zaferi 1543: Barbaros Hayrettin Paşanın Fransa’nın Nis kalesini fethi 1545: Estergon kalesinin fethi 1571: Magosa kuşatması 1616: Girit’te Hanya kalesinin fethi 1635: Erivan’ın fethi 1678: Ukrayna’nın fethi 1826: Türk ordularının Atina’ya girişi 1915: Çanakkale Conkbayırı zaferi 1919: Muş ve Bitlis’in Ruslardan geri alınması 1922: Büyük taarruz ve Dumlupınar zaferi

Evet, tarihi eşsiz zaferlerle dolu Türk Milleti, her Ağustos’u farklı bir heyecanla karşılıyor. Türklere Anadoluyu ebedi yurt kılan 1071 Malazgirt’ten, Anadolu’yu işgale kalkışan sömürgecilere karşı elde edilen 1922 Büyük Taarruz Zaferi’ne kadar bu eşsiz geçmişi bizler araştırmaya ve geleceğe kaynak oluşturmaya devam edeceğiz.

BUGÜN YAŞANAN OLAYLAR

Türkiye son yıllarda çok önemli olaylar yaşıyor. Geçmişte adı Trablusgarp olan Libya’da Türkiye çok önemli olaylara imza atıyor. Meşru Libya devleti ile Akdeniz’de enerji anlaşması imzalayan Türkiye yüz yıl sonra Akdeniz’de bende varım diyor.

Bir Fransız gazetesinin son günlerde yayınladığı haberde de vurguladığı gibi Sevr anlaşmasının hesabını soruyor. Kıbrıs’ı oldubitti ile ele geçirmek isteyen, yıllardan beri haksız olarak tüm Kıbrıs’ı temsil ettiğini ileri süren Yunanistan destekli Kıbrıs Yönetimi ve Yunanlılar ilk kez farklı bir Türk taarruzu ile karşı karşıya kaldı.

Türkiye’nin Yunan şımarıklığına Akdeniz’de dur demesi önemli. Türk ve Yunan donanmalarının son anda Alman liderinin araya girmesi ile sıcak çatışması önlendi.   Avrupa’nın şımarık çocuğu Yunanistan yıllar sonra Türkiye gerçeği ile yüz yüze geldi.  Ayasofya’nın cami olarak açılması sıradan bir olay değil. Çok önemli gelişmelere gebe. 2020 yılı Ağustos ayına girdiğimiz bu günlerde Ağustos ayı her bakımdan sıcak geçecek.

Amerika, Avrupa ve Rusya, Türkiye gerçeği ile bir kez daha yüzleşecek. Zaferler olarak tarihimizde önemli yeri olan Ağustos ayına girdiğimiz bu günler de şehitlerimizi bir kez daha rahmet minnet ve şükranla anıyor, tüm kurum ve kuruluşları Milli ve manevi tarih bilinci kampanyası başlatmaya davet ediyorum. Tarih ve kültür bilincine sahip olmak her şeye sahip olmaktır.