Dr. Nuri ÇAĞLAR

Kalp Sağlığımız İçin Nasıl Spor Yapmalıyız?

Öncelikle fizik egsersiz yapmak, tenis oynamak, koşmak, aerobik yapmak kalp sağlığı için şart olan şeyler değildir. Doğru iş haftanın en az 4-5 günü günde ½-1 saat kesintisiz yürüyüş yapmak idealdir.

Yürümek neden kalp sağlığı için çok yararlı?

-- Yürüdüğümüz zaman normal vücut adaleleri nasıl güçlenirse kalp adalesinin de kasılması ve gevşemesi o oranda güçlenmekte ve mükemmelleşmektedir.

-- İstirahat halinde 70-80 olan dakikadaki kalp hızı düzenli yürüme sporu sayesinde 55-65 ‘e gerilemekte bu sayede günlük kalp atım sayısı önemli ölçüde azalma göstererek olumlu kalp performansına katkı sağlamaktadır. Bu nabız sayısındaki düzen bireylerin aşırı heyecan, stres ve ani hareketleri sırasında ciddi nabız artışına sebep oluşturmadığından kalbi korumaktadır.

-- Düzenli yürüme sporu yapanlarda kilo artışı olmadığı gibi azalmada görülebilmektedir. Bunun sonucu olarak hastanın kan basıncında düzenli bir seyir olur ve kalp damar hastalıklarının en ciddi risk faktörü olan yüksek tansiyonu kontrol altına almış oluruz. Bu sayede yine kalp damar hastalıkları için en önemli risk faktörü olan şeker hastalığının da ilave diyet ve ilaç desteği ile ciddi risk olma olasılığı azaltılmış olacaktır.

-- Ayrıca HDL dediğimiz iyi huylu kolesterol seviyesini yükselterek damar sertliği oluşmasına karşı kendimizi korumuş oluruz.

-- Kaliteli spor yaparak üzerimizdeki aşırı stres ve gerginliği en aza indirebiliriz.

Günde 2 saatten fazla televizyon karşısında ya da bilgisayar önünde oturarak vakit geçiren bireylerin kalp damar hastalığı ve yüksek tansiyon hastalığına yakalanma riskleri, düzenli spor yapan bireylere oranla 2-4 kat daha fazla olduğu yapılan bilimsel çalışmalar ile ortaya konulmuştur. Bu oranı şu şekilde tarif etmekte mümkün. Düzenli yürüme sporu yapan bireylerin, sedanter hayat yaşayanlara göre kalp ve damar hastalıklarına yakalanma riskleri yarı yarıya azalmaktadır. Ayrıca kalp damar hastalığına yakalandıklarında iyileşme ve hastanede kalma süreleri daha kısa olmaktadır.

Son dönemlerde haberlerde karşımıza sıkça çıkan sporcu kayıpları kafaları nasıl spor yapılmalı açısından ciddi şekilde karıştırmaktadır. Burada şunu belirtmemiz gerekir ki; bu kayıpların ana nedeni bu sporcuların bir çoğunda doğumsal adale anormallikleri, gene doğumsal ritm bozuklukları ve kalp adelesini besleyen koroner damarlarının doğumsal anormal seyirleri sonucu oluşmaktadır.

Son söz olarak şunu söylemek daha anlaşılır olacak; spor yapan kişinin kalp damar problemi yok ve olma olasılığı da çok düşükse bu kişi düzenli yürüme, koşma, aerobik, tenis, yüzme ve yapabileceği her sporu yapabilir. Eğer kalp damar hastalığı tespit edilen ve kalp damar hastalığı olma ihtimali yüksek bireylerin yapacağı en iyi spor haftanın en az 4-5 günü günde ½--1 saat düzenli yürüme olacaktır.