Dr. Zülfikar ÖZKAN

Avukat - Yazar - NLP Trainer

zulfikarozkan@hotmail.com

Bir Şifa Verici: İnsan Sıcaklığı

Pek çok hastanenin sunduğu teknolojik mucize, hastalara, şefkat atmosferi kadar yardımcı olamıyor. Hastalar insani sıcaklıktan mahrum kalıyor. Sıcak bir gülümseme, uzanmış bir el, modern bilimin verdiğinden çok daha değerli olabiliyor. Ancak bu ilgiye ulaşmak o kadar kolay olmuyor.  
Mutluluk, arkadaşlık ve aile şefkati üzerinde yetişir. Şefkat, kişinin kendisi ve başkaları için sevgi duymasıdır. Şefkatli kişi, kendini de başkalarını kabul eder.
ABD’de birkaç yüz bin insan üzerinde yapılan çok sayıda araştırma sonucuna göre, sosyal temaslar hayat kalitesini ortalamada en az sigara içmek, yüksek tansiyon, aşırı kilolar ve düzenli yapılan spor kadar etkilemektedir.  Yaştan, sağlık durumundan ve cinsiyetten bağımsız olarak  yalnız bir insanın önümüzdeki yıl içinde ölme ihtimali, çevresi tanıdıklarla çevrili birinin iki katıdır. Buna karşın sigara bağımlılığı, ölüm riskini sadece bir buçuk katı oranında artırır ( Klein, 2004: 164). 
Hastalıkları hakkında konuşabilen hastaların daha az acı çektiklerine biz de yaptığımız gözlemlerle tanık olmuş bulunuyoruz. İnsan  sıcaklığı hastaların sağlıkları üzerinde etkili olabiliyor. Yalnızlık, ruha ve bedene yük olur. Sosyal destek stresle mücadelede en etkili bir yoldur. Duygusal bağlar tedavi edicidir.

Kaynak
Stefan KLEIN. Mutluluğun Formülü, Arkadaş Yayınları,  İstanbul, 2004.