Oğuz ÇETİNOĞLU

Ekonomist, Araştırmacı-Yazar

ocetinoglu1@gmail.com

30 Ağustos Zafer Bayramı

26 Ağustos 1922 târihinde başlayan Başkumandanlık Meydan Savaşı’nın zaferle neticelenmişti.  1924 yılının 30 Ağustosunda, Dumlupınar yakınlarındaki Çal Köyü’nde, Mustafa Kemal Paşa’nın da katıldığı dar çerçeveli bir kutlama töreni düzenlendi.  Ve Meçhul Asker Âbidesinin temeli atıldı.

1 Nisan 1926 târihinde, 30 Ağustos günü, ‘Zafer Bayramı’ olarak kabul edildi. O tarihten günümüze kadar her sene, Türkiye’de ve Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde geniş çaplı kutlama törenleri yapılmaktadır.

30 Ağustos aynı zamanda Türkiye'de askerî okulların mezuniyet törenlerini yaptıkları gündür. Ayrıca bütün subay ve astsubay terfi işlemlerinin yürürlüğe girdiği, hizmet veya yaş süreleri dolan subaylarla kadrosuzluk sebebiyle hizmet dışı kalan subayların emekliye sevk işlemleri de 30 Ağustos günü yapılmaktadır. 

30 Ağustos Zafer Bayramı kutlamaları 1960 yılından sonra parlak törenlerle kutlanmaya başladı. Tebrikleri Genel Kurmay Başkanı kabul etmekte idi.  2011 yılında, Cumhurbaşkanının aynı zamanda Türk Ordularının Başkomutanı sıfatının bulunması sebebiyle tebrikler Cumhurbaşkanı tarafından kabul edilmeye başlandı. Bu statü, günümüzde de yürürlüktedir.

***

Top tüfek ve çeşitli silahlarla düşman kuvvetlerinin işgali altında bulunan candan aziz vatan toprakları, 1922’de düşmandan temizledi ise de sonraki yıllarda kültür istilâsına maruz kalmıştır.

Kültür istilâsının en bâriz göstergesi; Türkçe karşılığı varken dilimizin yabancı kelimelerle doldurulmuş olması; mesela tanıtım yerine lansman, para yerine likidite, mevki yerine lokasyon, berber yerine kuvaför, varış yeri anlamında destinasyon… gibi kelimelerinin kullanılması… Yabancı dille eğitim, bilgisayar terimlerinin günlük konuşma diline yerleşmesi, büyük modern sitelerle alışveriş merkezlerine yabancı isimlerin verilmesi; Türkçe kelimelerin yabancı dil kaidelerine göre yazılması:  simitçi yerine simitchy, paşa yerine pacha, efendi yerine efendy, toplam yerine total, kahve yerine cafe yazılması… Bunlar o kadar çok ki… market, restaurant, hotel, hostel, hospito, grand, micro, bay bay; okey, market, şokola, drink, dönerchi, bistro, saloon.

Özetle, düşmanı silahlarıyla sınır dışı ettik, kelimeleriyle yabancı kültürlere sınırlarımızı açtık.

Kültür sâhasında da büyük zaferler kazanmanın acı hasreti ile bütün okuyucularımın 30 Ağustos Zafer Bayramını Tebrik ederim efendim.