Kontrollü Yaşam Biçimine Alışmalıyız…

Mart 2020’de hayatımıza giren Covid-19 kontrollü yaşam biçimini de beraberinde getirdi. Kontrollü hayata alışmak zorundayız, yaşam biçimi haline dönüştürmeliyiz. Çünkü bu virüsün ne zaman hayatımızdan çıkacağı konusunda net bir bilgi yok.

Vatandaş kişisel önlemini alacak, maske takıp sosyal mesafesini koruyacak. Sanayide kontrollü bir şekilde çarklar dönmeye devam edecek. İş insanı, esnaf, sanatçı, sporcu kontrollü yaşam biçimine ayak uyduracak. Hayat kontrollü birşekilde devam edecek.

Covid-19 öncesine hepimiz dönmek istiyoruz ancak şartlara göre kendimizi konumlandırmamız gerekiyor. Bilinçli insanlar olarak kurallara önce kendimiz uyalım, uymayanları uyaralım. Vaka sayılarının artmasıyla birlikte bir takım sınırlamalar getirildi, destekliyorum ama daha fazlasının olması gerekiyor. Maalesef bizim insanımız başka dilden anlamıyor.

Geçtiğimiz hafta Cuma namazını kıldığım camide hoca vaaz verirken sosyal mesafe, maske, el temizliği konusunda cemaati uyardı. Hatta cezaların arttığını bu konuda kendilerinin uyarıldığını söyledi. Cami hocasının bu dikkatli ve duyarlı davranışı takdirle karşılanacak bir tavır. Tüm camilerimizde bu dikkatli ve duyarlı davranışın gösterilmesini temenni ediyorum. Ancak cemaat buna rağmen ne sosyal mesafeye uydu, ne de maske takma kuralına. Hatta cemaatten bazıları hoca amma da abartıyor bu Korona’yı diye homurdandılar.

İşte bu sebepten dolayı cezai yaptırımların artması, bu şekilde davrananların canının yanması gerekiyor. Çünkü bu insanlar sadece kendilerine zarar vermiyor, tüm toplumu cezalandırıyorlar!

Güvenli üretim belgesine ilgi artıyor…

Kontrollü yaşam sürerken bir taraftan da çarkların dönmesi ekonominin canlı tutulması gerekiyor. Geçmiş yazılarımda Türk Standartları Enstitüsünün COVID-19 Hijyen, Enfeksiyon Önleme ve Kontrol Kılavuzu hazırladığını belirtmiştim. Kılavuzda yer alan standartları sağlayan ve süreçlerini buna uygun yürüten işletmeler TSE’ye başvurmaları halinde denetleniyor. Denetimi başarıyla geçen firmalara “Covid-19 Güvenli Üretim Belgesi” veriliyor.

Bugüne kadar 681 firma bu belgeyi almaya hak kazandı. Her geçen gün güvenli üretim belgesine ilgi artıyor. Sanayi ve üretim tesislerimizin bilinçli davranması ve TSE tarafından belgelendirilmesi bize güven veriyor.

TSE’nin ilk olarak sanayi sektörüne yönelik başlattığı bu çalışma diğer sektörlerde de ilgi görmeye başladı. Hijyen, Enfeksiyon önleme ve kontrol kılavuzuna turizm ve hizmet sektörleri de eklendi.

Bu bağlamda; Önerilen tedbirlere uyan işletmelere, Covid-19 Güvenli Turizm Belgesi ve hizmet belgeleri veriliyor. Şimdiye kadar, bu alanlarda toplam 514 firmaya belge verildi. Bakanlıktan yapılan açıklamaya göre; Sahadan edinilen bilgilerde belgelendirme faaliyetlerinin firmalara çok yapıcı geri dönüşleri olduğu belirtildi.

AVM’lerde güvenli hizmet belgesi dönemi başlıyor…

Türk Standartları Enstitüsü (TSE) ile Alışveriş Merkezleri ve Yatırımcıları Derneği (AYD) arasında iş birliği protokolü imzalandı.

Alışveriş merkezlerinin pandemi döneminde güvenli hale gelebilmesi için TSE ile AYD arasında yapılan işbirliği protokolüne göre TSE tarafından belirlenmiş kriterlere uyan ve denetimden geçen AVM’lere güvenli hizmet belgesi verilecek.

Bu bağlamda; AVM’lerin kalite alt yapısı güçlendirilecek, bilgi paylaşımı arttırılacak. AVM’lerin yaşam ve ticaret alanlarında hijyenve hizmet standartları geliştirilecek. Protokol kapsamında AVM’lerin belgelendirilmesi için hizmet sektörüne yönelik hazırlanan Covid-19 hijyen enfeksiyon önleme ve kontrol kılavuzu esas alınacak.

Çalışmaya sağlık bakanlığının salgın yönetimi ve çalışma rehberinde AVM’lerde uygulanmakta olan kurallarda eklendi. Böylece alış veriş merkezlerine yönelik ek kılavuz oluşturuldu. Protokole göre AVM’lerin TSE’ye başvurmaları halinde yapılacak denetimlerde kılavuzla belirlenmiş kriterleri sağlayanlar TSE Covid-19 Güvenli Hizmet Belgesi almaya hak kazanacak.

Böylece başarılı bulanan AVM’lerin hali hazırda Covid-19 tedbirleri kapsamında aldıklarını önlemler, Türkiye’nin güvenilir kurumu TSE tarafından güvenli alan oldukları tescil edilmiş olacak.

Konuyla ilgili kamuoyunu bilgilendiren TSE Başkanı Prof. Dr. Adem Şahin; Protokolle insanların belirli sürelerde birlikte zaman geçirdiği ve alışveriş ihtiyacını karşıladığı AVM'lerin kalite altyapısını güçlendireceğiz. AVM'lerle bilgi paylaşımını artıracağız. AVM'lerin yaşam ve ticaret alanlarında, kalite, hizmet, hijyen standartlarını geliştirip, müşteri memnuniyetini sağlayacağız dedi.

Ortak çalışma programları oluşturulacağını belirten Şahin; Standardizasyon, güvenli alışveriş sertifikası verilmesi, eğitim, uygunluk değerlendirme, belgelendirme alanlarında da iş birliği yapılacağını. TSE’ye başvurmaları halinde denetimlerde belirlenmiş kriterleri sağlayan AVM'leri “TSE Covid-19 Güvenli Hizmet Belgesi” ile belgelendireceklerini söyledi.

Sertifikanın hem sektör hem de toplumun geçmiş olduğu zor süreçte çok kıymetli olduğunu vurgulayan AYD Başkanı Hüseyin Altaş ise; "TSE'ye denetim yapmaları ve sonucunda bunun güvenli AVM sertifikasına dönüştürülmesi önerisiyle gittiğimizde bu heyecanla karşılandı. 2 aydan fazla süren görüşmeler yapıldı. Bu sürenin sonunda bir liste oluşturuldu. Bu liste maskeye, mesafe kurallarına, hijyen kurallarına uyulup uyulmadığı gibi belki de 100'e yakın unsur içeriyor. Bu proje için başta TSE Başkanı olmak üzere kurumun tüm çalışanlarına ve AYD'deki çalışma arkadaşlarıma teşekkür ediyorum dedi.

TSE ve YÖK arasında Covid-19 işbirliği…

Yükseköğretim Kurulu (YÖK) ile Türk Standardları Enstitüsü (TSE) arasında, bilgi paylaşımının artırılması, teknik alanlarda iş birliğinin geliştirilmesi, yeni tip koronavirüs (Covid-19) salgını ve bulaşıcı hastalıklarla mücadele kapsamında iş birliği protokolü imzalandı.

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığında gerçekleştirilen iş birliği protokolü imza törenine; T.C. Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, YÖK Başkanı Prof. Dr. Yekta Saraç ve TSE Başkanı Prof. Dr. Adem Şahin katıldı.

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, törende yaptığı konuşmada iş birliği protokolüyle üniversitelerde yüz yüze eğitimi, güvenli ve sağlıklı koşullarda gerçekleştirmek adına önemli bir adım atacaklarını vurguladı.

Bu bağlamda; YÖK ile TSE arasında teknik alanlarda iş birliği hayata geçiyor. İlk aşamada yükseköğretim kurumlarında sağlıklı ve temiz ortamların geliştirilmesi ve enfeksiyon kontrol önlemleri kılavuzu beraberce hazırlanacak.

Bu Kılavuz, Covid-19 salgını ve bulaşıcı hastalıklarla mücadele kapsamında üniversitelerde sağlıklı ortamların oluşturulmasına odaklanacak. Bununla birlikte üniversitelerde hijyen koşullarının sağlanması, enfeksiyon kontrol önlemlerinin uygulanması ve takibi için gerekli altyapı geliştirilecek.

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tüm teknik birikimini bu sürece aktaracak. Bakanlık aynı zamanda eğitim, denetim ve belgelendirme faaliyetleri yoluyla üniversitelere destek olacak. Konuyla ilgili talepte bulunan tüm üniversiteler sunulan imkânlardan faydalanabilecek.