Oğuz ÇETİNOĞLU

Ekonomist, Araştırmacı-Yazar

ocetinoglu1@gmail.com

Lüks Sitelerde ve AVM’lerde Yabancı İsimler - 1

Büyük şehirlerimizde başlayan lüks sitelere ve alışveriş merkezlerine yabancı isimler koyma özentisi, Anadolu’muzda da hızla yayılıyor. Mâsum gibi görünen bu câhil özentisinin sebebiyet vereceği vahim neticeleri düşünebilen, görebilen akıl ve idrak sâhiplerinin sayısı endişe verecek ölçüde azdır.

2000’li yılların başında, Kayseri’de görülen kıpırdanış, heyecanla ve büyük ümitlerle alkışlanmıştı: Bir ilköğretim okulunda Türkçe öğretmeni hanımefendi, derslerinden birinde, yabancı isimli AVM’lerle sitelerden şikâyet edince, öğrencilerinden birinin teklifi ile bir kampanya başlatırlar. Öğrenciler, vazife taksimi yaparak Kayserinin bütün sokaklarını dolaşırlar. Yabancı isimli AVM’leri, gıda-giyim ve sâir konularda faaliyet gösteren yabancı isimli işyerlerinin isim ve adreslerini tespit ederler. Bu işyerlerine verilmek üzere öğretmenlerinin rehberliğinde, mektup hazırlanır. Mektupta; tabelalarındaki yabancı isimleri Türkçeleriyle değiştirmedikleri takdirde, kendilerinin, buralardan alışveriş yapmayacaklarını; arkadaşlarını aile, akraba ve yakın çevrelerindeki insanları da boykota dâvet etmek mecbûriyetinde kalacaklarını uygun bir dille ve üzülerek belirtirler. Ayrıca mektupların her birine, bu hareketi destekleyen binlerce kişinin isim ve imzâ listesi eklenir. Daha sonra da ikişer-üçer kişilik ekiplerle mağazalar tek tek ziyâret edilir. Mağaza sâhiplerinin bâzıları gelenleri güler yüzle karşılar, dinler ve hassasiyetleri dolayısıyla tebrik ve teşekkürlerini bildirirken, bir kısmı ise öğrencileri sert bir dille işyerinden kovar. Hâdise, mahallî gazetelerde yer alınca, Türk Dil Kurumu’nun durumdan haberi olur. Okula bir temsilci göndererek kampanyaya katılanları memnun edecek armağanlar verilmesini sağlar.

Şehrin yetkili sorumluları ise üç maymun rolünü tercih ederler. Böylece ümit ışığı söner.  

O yıldan bu yana azgın yabânî otlar gibi çoğalan yabancı isimli alış veriş merkezlerinden bâzılarının isimleri:  

ACR Loft, Address, Airport Outlet Center, Anatolium, Aqua Florya, Arena Park, Armanina, Armoni Park Outlet Center, Astoria, Axis, Atirus, Atrium, Bazaar, Beylicium, Blackout, Brandium, Capacity, Capitol, Carium, Carousel, Championsa, Colony Outlet, D-Silva, Deposite Outlet, Fabulist, Flatofis, Flyinn, Fox City Premium Outlet, Galleria, Grandhouse, Hill Town, Historia, Kardiyum, Kozzy, Lilyum, Mall Of İstanbul, Maxi City, Mayadrom, Metro City, Metro Garden, Metro Corner, Metronom, Metroport, Millenium, Neomarin, Nautilus, Novada, Olimpa, Olivium, Optimum, Palladium, Paradise, Parkway, Pelican Mal, Pendorya, Perla Vista, Piazza, Power Center, Power Outlet, Prestige Mall, Real, Rings, Sapphire, Star City, Studio Plaza, Sun Flower, Torium, Town Center, Trump Towers, Uptown, Verde Molino, Viapor, Vialand, Wedding Wold, White Corner, White Hill, Viaport Marina, Viaport Venezia, World Atlantis.

Yabancı isimli apartmanlarda ve sitelerde oturan, yabancı isimli AVM’lerde vakit geçiren gençler, millî şuurlarını kaybederler, kendi kültürlerinden uzaklaşırlar, öz benliklerini ve şahsiyetlerini kaybederler. ‘Milletim nev-i beşer, vatanım rûy-i zemin’ düşüncesini benimserler. Hıristiyan batının, Müslüman Türk milletine açtığı savaşın hedefi budur. ‘Yerli ve millî’ ifâdelerinin sıkça kullanıldığı günümüzde, söz konusu sinsi savaşın fark edilmemesi, çok hazin bir tecellidir.

Konuya, bir başka yazıda devam edilecektir.