İsmail KAHRAMAN

Belgeselci - Gazeteci

belgeselciismail@gmail.com

Polatlı’da Kıyameti Yaşadık

Her şey bir anda oldu. Bir anda bir toz bulutu dalgalar halinde bize yaklaştı. Sonrası korkunç, uğultulu sesler, rüzgarla gelen toz ve kum fırtınası… Karanlık çöktü, göz gözü görmez oldu. Etrafı aydınlatan hayat kaynağımız Güneş, bir anda kaybolup gitti. Kendimizi karanlık bir gece de bulduk…

12 Eylül 2020 Cumartesi günü Gebze’den Sakarya Meydan Muharebesi’nin 99. yıl dönümü ve şehitleri anmak ve belgesel çekmek üzere Ankara Polatlı’ya gidiyoruz.

Eskişehir Ankara Yolu üzeri Polatlı yakınlarında, Oğlakçı mevkiinde yakalandığımız kum fırtınası bize küçük kıyameti yaşattı. Yaşadığım bu olay bana bir kez daha 1999 depremini hatırlattı.

Kendini çok güçlü, kuvvetli gören insanlar olarak ne kadar aciz olduğumuzu anladım. İnsanoğlu olarak keşke bu tür felaketlerden ders ve ibret alabilsek.

Güçlükle, kendimizi yol üzerindeki bir tesise zor attık. Saniye saniye yaşadığımız bu felaketi Gebze Gazetesi www.gebzegazetesi.com olarak canlı yayında paylaştık. Toz bulutu görüş mesafesini azalttı, ağaçlar köklerinden söküldü, yağmur, şimşek ve gök gürültüsü karşısında ne yapacağımızı bilemeden fırtınan geçmesini bekledik. Allah bu tür bela ve felaketlerden insanlığı korusun.

Her şey Allah cc takdiri ancak insanlar olarak doğaya ve çevreye verdiğimiz zararın faturasını ödüyoruz. Sera gazı ve dünyanın betonlaşması, cam giydirme binalar, su kaynaklarının kurutulması, yeşilin yok edilmesi yüzünden iklimler değişti. Bilim adamlarının geleceğe yönelik tahminleri korkutucu…

CNN Türk'te anlattı: Ankara'da kum fırtınası neden oldu?

Ankara'nın Polatlı ve Haymana ilçelerinde etkili olan kum fırtınası hayatı felç etti. Bir anda gökyüzünü kaplayan toz bulutu nedeniyle vatandaşlar büyük panik yaşadı. Kum fırtınası Ankara merkezde de etkili oldu. CNN Türk Meteoroloji Editörü Bünyamin Sürmeli, meydana gelen kum fırtınası ile ilgili açıklamalarda bulundu.

Meteoroloji Uzmanı Bünyamin Sürmeli’den Önemli Açıklama

''Fırtınaları bu seviyede yaşamamız artık bizim anormal normalimiz haline gelmeye başladı. Akdeniz'de nasıl hortumlar arttıysa, rüzgarlar da kuvvetleniyor. İç Anadolu hortum oluşabilen, fırtınaların oluşabildiği bir coğrafya. Dolayısıyla bu tür ani rüzgarlar, ani basınç dalgaları meydana gelebiliyor. Bu kum fırtınasını oluşturan muhtemelen şundan olabilir; uzunca bir süredir yağış yok.'' dedi.