Doç. Dr. Süleyman COŞKUNER

Kaliteli Yaşam Uzmanı

suleymancoskuner@hotmail.com

Yeğin At Yemini Kendi Artırır

Bütün ustalar çıraklıktan yetişmişlerdir. Hatalar yapa yapa, bozup tekrar yapa yapa.
Çırağın kalfa ve usta olmasında kendisinin ilgi, beceri ve yeteneği kadar, ustanın çırağa yaklaşım tarzı da çok önemlidir.
Çırağına olumlu yaklaşır, tarif eder, hatalarını affeder, bozduğu zaman tekrar yapmasına destek olur, çalışma atmosferini her daim pozitif tutarsa; çırak, çok kısa zamanda kalfa ve usta olur. Eğer kafa dumkof değilse ve kendisi de istekliyse.
Eğer usta, çırağa negatif yaklaşır, hatalarını affetmez, azarlar, korku salar, fiziksel ve ruhsal şiddet uygularsa; çırak ne kadar istekli, yetenekli ve cevval olursa olsun, işi hiç de kolay değildir.
Tatlı dil, güler yüz, olumlu yaklaşım, paylaşım, dayanışma, öğrenmenin ve öğretmenin verdiği haz ve lezzet; her yerde olduğu gibi, usta - çırak ilişkisinde de çok önemli bir rol oynar.
Çırağın ilk başlarda donuk, sessiz, heyecansız, ürkek - korkak davranması normal karşılanmalıdır. İşe hızlı girmesi, öğrenme sırası henüz gelmeyen bilgi ve becerilere balıklama dalması doğru değildir. Bu durum, ustanın işini, plan - programını bozar. Ayrıca psikolojisini de etkiler.
Usta çırağın her türlü sorusuna makul ve geçerli cevaplar vermelidir. Esasen çırağın cesaretle ve iyi niyetle makul ve anlamlı sorular sormasının alt yapısını usta, ustaca oluşturmalıdır.
Çırak soru sormada, usulü - adabı bozar, işgüzarlık boyutuna vardırırsa, usta kırmadan, dökmeden, incitmeden, alay etmeden, rencide etmeden; sevgiyle yaklaşıp, sevecen ve babacan bir yaklaşımla durumu pozitife çevirmelidir.
Bir sürücü adayı belirli bir süre yetiştikten sonra direksiyona geçirilmelidir. Aksi halde 40 yıl şoförün sağında onu izlese, hiç bir uygulamayı öğrenemez.
Ustalar, çırakları yeri ve zamanı geldikçe, dozajında uygulamalara izin vermelidirler. Aksi halde kıskançlığa girer ki, bir usta için en kötü bir tutum ve davranıştır.
Çırak, istekli, meraklı, heyecanlı, saygılı, ölçülü, dengeli olursa, ustanın işini kolaylaştırır. Tersi olursa, önce ustanın sonra da kendinin işini zorlaştırır.
Usta, boynuzun kulağı geçtiğini çok iyi idrak etmeli ve hazmetmelidir. Çırağın kalfa ve usta olma süresini kasıtlı olarak uzatmamalıdır. Çırağının kendisinden daha iyi bir usta olmasına destek vermelidir.
Kıskançlık yapıp, çıraktan daha fazla yararlanmak için, art niyetle ilgili süreyi uzatırsa eğer, şedit bir kul hakkına düçar olur.
Çırak, kalfa ve iyi bir usta olmasında, ustasının rolünün en büyük olduğunu asla unutmamalı ve hayatı boyunca ustasına saygılı olmalı, elini öpmelidir.
Usta da, asla kıskançlık ve hasetlik yapmamalı, yetiştirdiği usta veya ustalarla gurur duymalıdır.
Çırak, çıraklık sürecini en verimli ve etkin bir şekilde geçirirse, bütün süreci optimal ve rantabl şekilde geçirirse; vaktinden önce kalfa ve usta olarak, kazancını ve ustalık itibarını artırmış olur.

Selam, sevgi ve dualarımla.
Yüceler Yücesine emanet olalım.