İsmail KAHRAMAN

Belgeselci - Gazeteci

belgeselciismail@gmail.com

Camiler Haftası, Kültürümüzde Camilerin Yeri ve Önemi

Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından, her yıl ekim ayının ilk haftası Camiler Haftası olarak kutlanmakta.

Bu yıl Camiler Haftası dolayısı ile Ayasofya Camisi bahçesinde, ‘Camiler’ konulu bir sempozyum düzenlendi.

Hafta dolayısı ile etkinlikler yapılacak ve cuma günü camilerde, Camii ve İlim konulu hutbe okunacak.

Kültür ve medeniyet tarihimizde camiler çok önemli yer tutar.

Camiler kültür ve medeniyetimizin tam merkezinde yer alır.

Camiler, şehirlerin merkezine yapılır. Şehir, köy ve kasabalar camilerin etrafından gelişir ve büyür.

Camiler sadece ibadet yeri değil mektep, medrese, hastane, aşhane, kütüphane ve şehrin yönetim merkezi olarak bilinmekte. Cami külliyelerinde, insanlara hizmetle ilgili birçok yer bulunmakta.

Örnek olarak, Gebze Çoban Mustafa Paşa Cami ve Külliyesi örnek bir eser olarak medeniyet tarihimizde yer almakta.

550 yıl önce Mimar Sinan’ın kalfalık döneminde yaptığı Çoban Mustafa Paşa Külliyesi, sanat ve kültür değerleri bakımından çok önemli.

Camiler Haftası Programı

Ayasofya-i Kebir Cami-i Şerifi avlusundaki ''Camiler ve Din Görevlileri Haftası"nın açılış programı Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş'ın katılımıyla gerçekleştirildi.

Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından düzenlenen "Camiler ve Din Görevlileri Haftası" programı açılış kapsamında Kur'an-ı Kerim tilaveti okundu. Ardından Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş, İstanbul Valisi Ali Yerlikaya ve İstanbul İl Müftüsü Prof. Dr. Mehmet Emin Maşalı konuşmalarını yaptı. Fatih Belediye Başkanı M. Ergün Turan'ın da katıldığı programı vatandaşlar da ilgiyle takip etti.

"Camiler ve Din Görevlileri Haftasında cami ve ilim konusu gündeme taşıyoruz"

Programda konuşan Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş, '' Camiler ve Din Görevlileri Haftamızın açılışında bir aradayız. Bu sene Camiler ve Din Görevlileri Haftasında cami ve ilim konusu gündeme taşıyoruz. Bu hafta münasebetiyle cami ve ilim ekseniyle gerçekleştireceğimiz programlarla mabetlerimizin kadim medeniyetimizin örnekliğinde camilerimizin ilim merkezi hürriyetlerini en ideal düzeye taşımanın yolunu arayacağız. İşte burada altında huzurla toplandığımız şu kubbeler bizlere hakikati anlatmaktadır'' ifadelerini kullandı.

***

Camiler Haftasının Tarihçesi

Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından, 1-7 Ekim tarihleri 1986 yılından 2002 yılına kadar “Camiler Haftası” olarak kutlandı. Haftanın adı, Türk Diyanet Vakıf-Sen’in yetkili sendika olarak 2002 yılında teklifi ile 2003 yılından itibaren “Camiler ve Din Görevlileri Haftası” olarak değiştirildi ve bu adla kutlanmaya başladı.

Medeniyetimizde camilerin yeri ve toplumdaki önemini ortaya koymak için, 34 yıl önce kutlanmaya başlayan bu haftada, camilerle ilgili çeşitli çalışmalar yapılmıştır. Yeni projeler geliştirilmiş ve cami merkezli bir oluşumun sağlanması gündeme getirilmiştir.

Ancak, 17 yıldan beri Camiler ve Din Görevlileri Haftası adıyla kutlanan bu haftanın esas unsuru olan din görevlileriyle ilgili, bugüne kadar ciddi bir çalışma yapılmamıştır. Çoğu zaman da haftanın asli unsuru olan din görevlisinin adı bile unutulmuştur. Üzülerek görmekteyiz ki, bu yıl da “Cami ve İlim” temasıyla kutlanacak haftada, din görevlisi ve çalışan nerdeyse yok gibidir. Bu kabul edilebilir bir durum değildir. Özellikle bu seneki tema mutlaka din görevlileri yani çalışanlar üzerine kurulmalıydı.

***

Evet camiler her bakımdan çok önemli.

Camiler, medeniyetimizin merkezi.

Camiler, şehirlerimizin kalbi.

Camiler, Müslümanların hayat damarı.

Camilerimize sahip çıkıp, sadece ibadet yapılan yer değil, haftanın 7 günü, günün 24 saati yaşayan ve yaşanan bir merkez yapıp, her türlü siyasi ve dünyevi çıkarın üstünde görüp, gençlere ve çocuklarımıza camileri sevdirip, cami kültürünü öğretmeliyiz. Camiler Haftası mübarek olsun.