Standardizasyon Faaliyetlerinde Türk – Alman İşbirliği

Türk Standartları Enstitüsü (TSE) ile Almanya’nın Test ve Sertifikasyon Enstitüsü VDE, Türkiye'deki elektrik endüstrisinin uluslararası pazarlara erişimini kolaylaştırmak, testlerle ilgili bilgi paylaşımı yapmak, uluslararası standartların geliştirilmesine katkı sağlamak amacıyla iş birliği protokolü imzaladı.

İş birliği protokolü TSE Başkanı Prof. Dr. Adem Şahin ile VDE Enstitüsü Yönetim Kurulu Üyesi ve VDE Global Services GMBH Genel Müdürü Sven Öhrke tarafından imzalandı. Atılan imzalarla TSE ve VDE faaliyetlerinde enerji verimliliği, güç ölçümleri ve standartları gibi yeni teknolojilere odaklanacaklar. Protokolle ihracatçılarımız için daha geniş pazar olanakları mümkün olacak.

Merkezi Almanya Frankfurt’ta bulunan VDE Enstitüsü Avrupa’nın en büyük teknoloji organizasyonlarından biri olarak 125 yılı aşkın süredir hizmet veriyor. VDE; bilim, standardizasyon, test, sertifikasyon ve uygulama danışmanlığını tek bir çatı altında birleştiren dünyadaki tek kuruluş. VDE işareti, 100 yıldır en yüksek güvenlik standartları ve tüketici koruması ile eşanlamlı olarak biliniyor. VDE ağı içerisinde dünya çapında 60'tan fazla lokasyonda 2.000 çalışan, 100.000'den fazla fahri uzman ve 1.500 şirket bulunuyor.

VDE; standardizasyon hizmetleri çalışmaları, test ve belgelendirme işlemleri, bilimsel ve teknik komiteleri oluşturmak ve ilgili alanlarda faaliyetlerin yerine getirilmesini sağlıyor. VDE Test ve Sertifika Enstitüsü de ulusal ve uluslararası akreditasyonları ile deney ve belgelendirme, muayene hizmetleri, üretim yeri incelemeleri, piyasa gözetimi hizmetlerini küresel bir yapılanma ile 200 binden fazla belgeyi dünyanın birçok ülkesinde veriyor.

TSE ile VDE arasında imzalanan bu protokol ile piyasadaki elektrikli ve elektronik eşyaların ürün güvenliği sağlanacak. İki ülkedeki ürün ve hizmet kalitesi artacak, şirketlerin küresel pazarlara erişimi kolaylaşacak. Testlerle ilgili bilgi paylaşımı yapılacak, uluslararası standartların geliştirilmesine katkı verilecek.

Üreticilerimizin ulaşmak istediği uluslararası sertifikasyon faaliyetleri geniş bir ürün yelpazesi kapsamında daha hızlı ve tanınırlığı yüksek oranda gerçekleştirilecek. İhracatçılarımız için daha geniş pazar olanakları mümkün olacak. Tüketicilerimiz için güvenilir ürünlere sürdürülebilir erişim imkânı sunulacak. TSE, dünyanın en gelişmiş belgelendirme kuruluşları ve laboratuvarları ile rekabet ederken üreticilerimiz standardizasyon faaliyetlerinin içinde daha çok yer alacak.

Yapılan bu protokol kapsamında; yenilenebilir enerjinin yanı sıra; e-mobilite, akıllı ev, kablosuz teknolojiler, enerji verimliliği, güç ölçümleri ve standartları gibi yeni teknolojilere odaklanılacak. Standardizasyon, test, belgelendirme, kalibrasyon, eğitim gibi alanlarda, izleme ve muayene faaliyetleri daha ileri noktalara taşınacak. Uluslararası faaliyetlerde de iş birliği devam ettirilecek.

TSE bünyesinde yapılmayan deneylere ait laboratuvar kurulacak.

TSE Başkanı Prof. Dr. Adem Şahin, Yalova İMES Makine İhtisas Organize Sanayi Bölgesinde (OSB), TSE için laboratuvar alanı tahsis edileceğini açıkladı. Bu OSB de sektör ihtiyacına yönelik yapılan anket çalışması sonrası TSE bünyesinde yapılmayan deneylere ait bir laboratuvar kurulması planlanıyor. Projenin 2022-2023'te devreye alınması öngörülüyor.

Bu laboratuvarda, Yalova'nın Bursa ve TOGG Gemlik otomobil fabrikasına yakınlığı nedeniyle otomotiv sektörüne, Yalova ve Tuzla tersanelerine de yakın olması dolayısıyla ulaşım sektörüne yönelik bazı mekanik ve yanmazlık testlerinin yanı sıra geçici inşaat ekipmanları testlerinin de yapılması hedefleniyor.

TSE Karadeniz’de bulunan doğalgaz rezervine yönelik üçüncü taraf gözetim hizmeti vermeyi hedefliyor…

TSE Başkanı Prof. Dr. Adem Şahin, Karadeniz’de bulunan doğalgaz rezervlerine yönelik TSE'nin dahil olabileceği alanların olduğunu belirtti. Şahin; Rezervle ilgili kurulacak tesiste, proje yönetim danışmanlığı, üretilecek ürünler için yurt içinde ve dışında üçüncü taraf gözetimi ve sahadaki faaliyetlerin gözetimi hizmetleri verilebileceğini söyledi.