Pandemi Futbol Ekonomisini Altüst Etti

Pandemi dönemi hayatımızı çok derinden etkiledi. Aşının çıkmasıyla birlikte artık normal hayata dönmeyi iple çekiyoruz. Evde kaldığımız bu dönemde en büyük zevkimiz futbol maçları izlemek. Ancak pandemi futbolu da derinden etkilediği için seyir zevki ortadan kalkmış durumda. Seyircisiz oynanan maçlara tezahürat efekti verilmesi bizi havaya sokmuyor maalesef. İşin özeti Korona Virüs ben olduğum sürece size rahat yok diyor.

Pandemi süreci dünya ekonomisinde birçok sektörü etkilediği gibi futbol ekonomisini de derinden etkiledi. Kulüplerin stadyum gelirleri çok büyük oranda düştü. Locaların açılması olumlu yönde etki etse de yeterli olmadı. Forma satışları aynı şekilde büyük oranda geriledi. Kulüplerin ciddi gelir kaynağı olan sponsorluk anlaşmaları sekteye uğradı.

Yayıncı kuruluşa devam eden sözleşme şartlarını yerine getirmediği gerekçesiyle TFF tarafından ihtarname gönderildi. Yayıncı kuruluş TFF’den indirim talebinde bulundu. Kulüpler Birliği yayıncı kuruluşun indirim talebini olumlu karşılamadı. Katarlı Bein sport şirketi pandemi nedeniyle kulüplere yapılacak ödemede 350 milyon TL’lik indirim talebinde bulundu. TFF bu miktarı fazla bulduğunu şirkete iletti ve taraflar 137,5 milyon TL’lik iskonto oranında anlaşma sağlandı.

Premier Ligde alt liglere pandemi nedeniyle 250 milyon sterlin yardım paketi…

Türkiye’de bu gelişmeler yaşanırken, İngiltere Premier lig yönetimi alt liglerin pandemi sürecinden etkilenmemesi için 250 milyon Sterlinlik yardım paketi hazırladı. Premier League yönetimi, İngiliz futbolunun geleceği için Championship, League one, League two’daki kulüplere pandemi paketini kabul etti. League one ve League two’daki kulüplere 50 milyon sterlinlik fon sağlanırken, Championship kulüpleri içinde faizsiz 200 milyon sterlin kredi olanağı oluşturuldu.

Covid-19 nedeniyle İngiltere alt liglerinde yaklaşık altı aydır süren tıkanıklık, belirsizlik ve hükümetle çekişmeden sonra, Premier Lig yönetimi alt liglerin kulüpleri için 250 milyon sterlinlik gelişmiş bir kurtarma paketini finanse etmeyi kabul etti.

Yardım paketi anlaşmasına göre, kurtarma paketiyle Birinci Lig ve İkinci Lig kulüplerinin, Covid-19 salgınının yıkıcı finansal etkisiyle mücadele edebilmelerini sağlayabilmek için bu kulüplerin hemen 30 milyon sterlinlik finansmana erişimlerine izin verilecek. League One'daki kulüpler minimum 375’er Bin Sterlin ve League Two kulüpleri de en az 250,000’şer sterlin yardım alacaklar. 

Diğer 15 milyon Sterlin, EFL ve Premier League tarafından hesaplanacak olan kapı giriş gelirlerindeki kayıpların belirlenmesi sonrası, idare tarafından onaylanarak bu kulüplerin zararlarının tazmininde kullanılarak dağıtılacak. Bir diğer 20 milyon sterlin ise, kulüplerin ihtiyaçlarına göre ekstra fonlar için başvurabileceği, iki ligin en altındaki kulüplere yönelik "izlenen hibe" şeklinde dağıtılacak.

Premier Lig, EFL'in Championship kulüplerine faizsiz olarak vereceği 200 milyon sterlinlik bir kredinin teminatı için 15 milyon sterline kadar ödeme yapacak. 

Krediler kulüp başına 8,33 milyon sterlinle sınırlandırıldı ve Haziran 2024'e kadar geri ödenmesi gerekiyor. 

League One ve League Two kulüplerine verilecek 50 milyon sterlinlik hibenin 30 milyonu 2019-2020 ve 2020-2021 sezonlarındaki kazanılamayan gişe hasılatına göre 48 kulübe dağıtılacak. 

League One kulüpleri en az 375 bin sterlin, League Two kulüpleri ise en az 250 bin sterlin ödeme alacak. 20 milyon sterlinlik kalan hibe ise kulüplerin ihtiyaçlarına göre dağıtılacak. Hibe kararlarına Premier Lig ve EFL temsilcilerinden oluşan bir kurul verecek. 

Anlaşma, Premier League CEO'su Richard Masters tarafından onaylandı. Bu anlaşma ile Richard Masters, Premier Lig yönetiminin benzeri görülmemiş bu zamanlarda tüm kulüpleri koruma taahhüdünü yerine getirdiğinin altını çizdi ve "Premier Lig, futbol hiyerarşisinin en tepe örgütü ve en büyük destekçisi olarak, futbol endüstrisinde kulüplerin oynadıkları önemli rolün çok iyi farkındadır diyerek, "Taahhüdümüz, Covid-19 nedeniyle hiçbir EFL kulübünün iflas etmemesidir’’ dedi.

Futbolun mucidi İngilizler bu büyük endüstrinin ayakta kalması için kesenin ağzını açmış durumda. Premier League futbol endüstrisinin en büyük sermayesi konumunda. Marka değeri en büyük olan lig tüm değerini bir virüse yenik düşürmek istemiyor doğal olarak. İngiliz Premier League bunları yaparken diğer ülke ligleri de kendi imkânları doğrultusunda önlemler alıyor.

Pandemi öncesinde marka değeri aşağı doğru ivme gösteren Türkiye Süper Ligi kulüplere yardımda bulunmayı bir kenara bırakın yayıncı kuruluşa indirim yapıyor! Pardon birde devletimiz yarışmacı dört büyük kulübün vergi borcunu siliyor! Alt liglerin durumu ise içler acısı can çekişiyorlar. İngiliz Premier Ligi futbolun ayakta kalması için 250 milyon sterlin bütçeyi ortaya koyuyor. Bizim ligimiz dört büyükleri kurtarmanın derdine düşmüş. O zaman bırakın bu kulüpler kendi aralarında oynasınlar diğerleri boşuna sahaya çıkıp ter dökmesinler.