2020 Yılına Veda Ederken

Kıymetli Dostlar,

2020 yılı benzerini hiç yaşamadığımız, zaruretten kendi içimize kapandığımız, birbirimize gidip gelemediğimiz, dokunamadığımız bir yıl oldu. COVİD19 pandemisi yaşam şeklimizi, iş yapışımızı, davranışlarımızı değiştirdi. İnsanoğlu tecrübelerden öğreniyor, bazı şeyleri kabulleniyor. 2021 yılına daha tecrübeli, umutla giriyoruz. Sevinçlerimiz yerini endişeye bıraksa da insanoğlu geçmişte yaşadığı zorlukları aştığı gibi şimdiki ve gelecek zorlukları da aklıyla aşacaktır. Dünyadaki yaşam sayılı günler olduğunu çok daha iyi idrak ettim. Bizim arkamızda bıraktığımız çocuklarımız ve onların çocuklarının daha sıkıntısız yaşayabilmesi için doğal kaynakların tüketimine dikkat etmeliyiz.

Küresel ısınma, kuraklık, beklenmedik fırtına ve seller yaşamı tehdit etmekte. Yeni yıldaki tüketimlerimizde karbon ayak izine dikkat edelim. Kuraklık riskini aklımızdan çıkarmayalım. Su hayattır, suyu israf etmeyelim. Mümkün olduğu kadar yenilenebilir enerji kaynaklarını hayatımıza sokalım. Ben çatı oluklarımı yağmur suyu hasadı yapmak için bir depoda biriktiriyorum. Bahçeyi bu şekilde yeşil tutmaya çalışacağım. Kullandığım sıcak su birkaç haftadır güneş paneline ısıttırıyorum. Bunu ben yapabiliyorsam sizlerde yapabilirsiniz, mutlaka benden önce başlayanlar vardır.

İnsan duyduğu, okuyarak ve seyrederek öğrendiği, birinden görerek öğrendiği şeyleri kendisi uygulayarak gerçekleştirince daha mutlu oluyor. 2021 de mutlaka öğrendiklerinizi uygulayınız, üretken olunuz. Özellikle çocuklarınızla, torunlarınızla elle tutulur, gözle görülür uygulamalar yaparak küçük başarıları beraber yaşayınız. Sadece yetişmiş bir ağaçtan meyve, bir bitkiden sebze toplatmakla kalmayın; fidanın ağaca ve meyveye geçişi, tohumdan fideye, fideden bitkiye ve sebzeye geçişi beraber yaşayın, insan böylelikle sabrı öğreniyor. Bir işi, bir eylemi ne kadar fazla yaparsak o kadar ustalaşırız.

Doğayla haşır neşir olmak asında sanat anlayışımızı geliştirir. Doğada tüm taklit edeceğimiz desenler, renkler ve renk kombinasyonları mevcuttur. Sesler de mevcuttur. Dolayısıyla doğa tüm görsel ve işitsel sanatlar için ilham kaynağıdır. Kendinize ilham verecek ortamlar ayarlayınız.

Mutlu, sağlıklı, huzurlu olmak bundan önce olduğu gibi bundan sonrada kendi elimizde. 2021 yılını en güzel şekilde tasarlamanızı, tasarladıklarınızı gerçekleştirmenizi diliyorum. Sevgiler, selamlar