ABD’deki Gelişmeleri Endişeyle Takip Ediyoruz!

ABD’de kongre binası basıldı, polise vur emri verildi ve dört ABD vatandaşı hayatını kaybetti. ABD’nin kuruluşundan buyana ilk defa böyle bir olay yaşandı. Dünya ABD’deki görüntüleri şaşkınlıkla izliyor. Süper güç olarak adlandırılan Amerika Birleşik Devletlerinde üçüncü dünya ülkelerinde gördüğümüz sahneleri izledik. Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığından “ ABD’deki gelişmeleri endişeyle takip ediyoruz” açıklaması geldi.

Dışişleri Bakanlığımızdan yapılan açıklama çok anlamlıydı! Ardından yapılan  “ Tüm tarafları itidal ve sağduyuya davet ediyoruz” açıklaması güzel bir mesajdı. Dünya’da ve ülkemizde yaşanan darbelerin arkasında ABD’nin olduğu gerçeği ortada dururken, yaşanan darbeler sonrası ABD Dışişleri Bakanlığından duyduğumuz açıklamaların bu sefer bizim tarafımızdan gelmesi hoşuma gitti açıkçası. Bir ülkede yaşanan darbeden, kargaşadan mutlu olacak değiliz ancak geçmişte yaşananları düşünecek olursak bu açıklamaları yerinde ve anlamlı bulduğumu söyleyebilirim.

İyi Parti Genel Başkan Yardımcısı Yavuz Ağıralioğlu ABD yaşanan olaylar sonrası attığı tweetle mizahi bir göndermede bulundu. Ağıralioğlu; ABD'deki gelişmeleri her Türk vatandaşı gibi dikkatle izliyoruz. Sayın Cumhurbaşkanı, Trump’a "Aptallık yapma! Halkın iradesine saygı duymalısın. Darbecinin topraklarınızda bulunmasından dolayı ülkeye darbecilik sinmiş! Fetö elebaşını verin kurtulun." diye bir mektup yazmalıdır dedi.

15 Temmuz akşamı Hande Fırat’ın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile yaptığı görüntülü telefon görüşmesine atıfta bulunarak, fotomontaj ile Donald Trump’ı Hande Fırat’ın karşısında gördüğümüz capsler sosyal medyada paylaşıldı. Bunlar ABD’de yaşanan olayların trajikomik yansımalarıydı.

ABD'de 3 Kasım tarihinde yapılan başkanlık seçiminde Demokratların adayı Joe Biden yeni başkan seçilirken, Trump seçimde hile olduğu iddialarını bugüne kadar yineledi.Başkanlık koltuğundaki günleri sayılı olan Trump seçim sonuçlarını bir türlü kabullenemedi.

Son olaylar öncesinde yaptığı mitingde destekçilerine seslenen Trump, seçimlerde hile olduğunu yineleyerek bunu kabul etmelerinin mümkün olmadığını söyledi.Ardından Trump destekçileri barikatları aşarak Kongre binasına yürüdü. Burada Trump destekçileriyle polis arasında arbede yaşanırken, 4 ABD vatandaşı hayatını kaybederken, yaralananlar oldu.

Yaşanan gelişmelerin ardından alınan sokağa çıkma yasağı da uzatıldı. Washington'da 15 günlük acil durum ilan edildi ve sokağa çıkmak yasaklandı. Ayrıca gösterilerde şu ana kadar 52 kişi gözaltına alındı. Sokağa çıkma yasağına uymayanların ise tutuklanacağı belirtildi.

ABD'nin seçilmiş başkanı Joe Biden ise yaptığı ilk açıklamada, "Yapılan protesto değildir. Bir kalkışmadır. Bu kesinlikle kaostur. Ayrılıkçılığa bile girer. Bu kalabalığa çağrı yapıyorum. Geri çekilin" ifadelerini kullandı.ABD'de Kongre binasının işgal edilmesi, Demokratların; Başkan Donald Trump'a yönelik azil çabalarını yeniden alevlendirdi.

Trump'ın eşi Melania Trump'ın Özel Kalem Müdürü Grisham, olaylar nedeniyle görevinden ayrıldığını açıklayarak ilk istifa eden isim oldu. Bir dönem Beyaz Saray Sözcülüğü görevini de yürüten Grisham yaptığı açıklamada, görevini memnuniyetle yaptığını ancak bugünkü olayların ardından istifa kararını aldığını kaydetti.

Beyaz Saray Sözcü Yardımcısı Sarah Matthews ve Beyaz Saray Sosyal İşler Müdürü Rickie Niceta da ilerleyen saatlerde olaylar nedeniyle istifa ettiklerini duyurdu.Amerikan basınına yansıyan iddialara göre, Beyaz Saray'daki başka isimler de istifalarını açıklamayı planlıyor.İddialara göre, Ulusal Güvenlik Danışmanı Robert O'Brien, Ulusal Güvenlik Danışman Yardımcısı Matt Pottinger ve Beyaz Saray Özel Kalem Yardımcısı Chris Liddell da görevinden ayrılmayı düşünen diğer isimler arasında yer alıyor.

Trump’ın bu çabaları, taraftarlarını sokağa dökmesi ikinci kez kaybetmesine neden oldu. 20 Ocak’ta ABD’nin yeni Başkanı Joe Biden yemin edip görevine başlayacak. 2024 seçimlerine hazırlandığını ilan eden Donald Trump’ın yaşanan bu olaylardan sonra artık ABD Başkanlığı hayallerinin sona erdiğini düşünüyorum. Çünkü yakın çalışma arkadaşlarının bu olaylardan sonra istifa etmesi. Cumhuriyetçilerin itirazlarını geri çekmesi, kendi partisi Cumhuriyetçiler tarafından bile artık istenmeyen adam ilan edildiğini gösteriyor.