Dr. Zülfikar ÖZKAN

Avukat - Yazar - NLP Trainer

zulfikarozkan@hotmail.com

Güçlü Belirleyici Özelliğimiz

Yeteneklerimizi her kullandığımızda olumlu duygularımız artar. Mutluluk desteğine ihtiyaç duyduğumuz zaman, kendi yeteneklerimizi keşfedip o doğrultuda uygulamaya geçmemiz gerekir.
Bunun için öncelikle bizim kim olduğumuzu tanımlayan, ruhumuzun derinliklerinde mevcut olan güçlü bir karakter özelliğimizi uygulamaya geçirmemiz gerekir. Kişiliğimizin güçlü yönü üzerine yoğunlaşmamız bize mutluluk kapılarını açar.
Araştırmalar güçlü belirleyici özelliklerimizi ne kadar çok kullanırsak, o kadar çok mutlu olacağımızı ortaya koymaktadır. Herkesin başarılı olduğu bir şey vardır. Benim güçlü belirleyici özelliğimin iyi fikirler vermek ve öğrenme hevesi olduğunu öğrenmiş bulunuyorum.  Bu güçlü yönlerimi kullanmadığım zaman kendimi huzursuz ve bitkin hissediyorum. Kullandığım zaman kendimi iyi hissediyorum. Ayrıca olumlu duygu ve düşüncelerim enerjimi artıyor, motive oluyorum ve üretken hale geliyorum ( Shawn Achor, Mutluluk Avantajı, s. 77-78).
Parasını bir şeylere sahip olmak için değil, bir şeyler yapmak için harcayanlar daha çok mutlu oluyor. Belirleyici özelliklerine yatırım yapanlar, başkaları ile yaşanan deneyimlerin uzun ömürlü mutluluk doğurduğunun farkına varabiliyorlar. Bu kimseler her geçen gün "sahip olma" anlayışında "yapma" anlayışına doğru yöneliyorlar.
Gerçekten paralarını başkaları için harcayanlar kendileri için harcayanlardan daha mutlu oluyor.