Restoran İşletmecileri Destek İstiyor…

Korona virüs ( Covid-19 ) salgını tüm esnafı derinden etkiledi. Restoranlar zorunlu olarak gel-al ve paket servis hizmeti veriyor. Bu süreçte restoranların müşteri sayısında ciddi düşüş yaşandı. Kafe ve benzeri işletmeler zaten kapalı aylardır siftah yapamıyorlar.

Milyonlarca işletme sahibi ve çalışanlar kafe ve benzeri işletmelerin ne zaman açılacağı sorusunun cevabını bekliyor. Korona virüs tedbirleri kapsamında kapalı olan kafe ve restoranların ne zaman açılacağı merak konusu. Aşılama işlemlerinin başlaması ile birlikte sosyal medyada çeşitli söylentiler dolaşıyor. Kafe ve restoranların ne zaman açılacağı henüz belli değil. 15 Şubatta açılacağı söylentileri dolaşıyor ancak konuyla ilgili resmi bir açıklama gelmedi.

Korona virüs vakalarında mutasyona yönelik artış devam ediyor. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Riskli mutasyonlar sınır tanımadan yayılıyor. Ülkemizdeki İngiltere mutasyonu 196 oldu. İki Güney Afrika, bir de Brezilya varyantı ile karşılaşıldı. Yeni mutasyonların görüldüğü ve vakaların yeniden artışa geçtiği bugünlerde tedbirlerden taviz vermeden mücadelemizi sürdüreceğiz açıklamasını yaptı.

Bu şartlar altında kafe ve restoranların açılması mümkün görünmüyor. 15 Şubat çok yakın bir tarih. Vakaların yeniden artışa geçtiği bir dönemde kafe ve restoranların açılması riskli olacaktır. Ancak işletme sahiplerinin ve çalışanların mağduriyetinin giderilmesi noktasında acil kararlar alınması gerekiyor.

Tüm Restoranlar ve Turizmciler Derneği (TÜRES) Genel Başkanı Ramazan Bingöl, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınına ilişkin yaptığı açıklamada; Devletimizle akılcı yöntemler geliştirerek bu süreci en az zararla kapatacağımıza inanıyoruz dedi.

Bu süreci el birliğiyle atlatacaklarını belirten Bingöl; Yeme-içme sektörünün ayakta kalabilmesi için sektöre yönelik bazı destekler sağlanmalı ve tedbirler alınmalı. Bu konuda geç kalınması durumunda sektörümüzdeki işletmelerin yüzde 80'i büyük sıkıntılar yaşayacaktır" ifadelerini kullandı.

TÜRES Başkanı Ramazan Bingöl; Kredi borcu olan esnafın borçlarının krizin etkileri azalana kadar faizsiz ertelenmesi gerektiğini belirterek, sektöre faizsiz kredi imkânı sağlanmasının önemine işaret etti.KDV ile diğer vergilerde muafiyet veya indirim sağlanması gerektiğini aktaran Bingöl, taleplerini şöyle sıraladı:

SGK ödemeleri krizin etkileri azalana kadar ötelenmeli. Kira ödemelerinde kolaylıklar ve devlet desteği sağlanmalı. Çalışanların maaşları konusunda devlet desteği verilmeli, İşsizlik Fonu'nun devreye girmesi sağlanmalı. Elektrik, su ve doğal gaz ödemeleri krizin etkileri azalana kadar ertelenmeli. Ayrıca, çeki ve kredi borcu olanların erteleme veya ödeyememesi durumunda siciline işlenmemesi gerekiyor.

 

 

 

 

TSE ve TÜRES işbirliğinde restoranlara “ Güvenli işletme “ belgesi verilecek.

TÜRES Başkanı Ramazan Bingöl; Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını ve bulaşıcı hastalıklarla mücadele kapsamında restoranlarda sağlıklı ortamların geliştirilmesi, hijyen koşullarının sağlanması ve enfeksiyon kontrol önlemlerinin uygulanmasına yönelik Türk Standardları Enstitüsü (TSE) ile iş birliği protokolü imzaladıklarını belirtti.

Bu bağlamda; TSE ve TÜRES arasında yapılan iş birliği protokolü kapsamında TÜRES üyesi olan işletmelerin belgelendirilmesine yönelik çalışmalar yapılacak. Bu iş birliğinin amacı, Kovid-19 salgını ve bulaşıcı hastalıklarla mücadele kapsamında restoranlarda sağlıklı ve temiz ortamların geliştirilmesi, hijyen koşullarının sağlanması, enfeksiyon kontrol önlemlerinin uygulanması. Ayrıca gerekli altyapının geliştirilmesine katkı sağlayarak genel standartları belirlemek olduğu açıklandı.

Başlatılacak belgelendirme programı, Sağlık Bakanlığının sektöre özel belirlemiş olduğu kuralları da içeriyor. Programda, müşterilerden valelere, mutfak çalışanlarından garsonlara kadar her kademede uyulacak kurallar, masa ve oturma düzenine dair detaylar belirlendi.

Normalleşme aşamasında, sektördeki işletmelerin faaliyetlerini güvenli bir şekilde gerçekleştirilebilmesi için TÜRES üyesi restoranlarda denetimler yapılacak. Şartları sağlayan restoranlar“ TSE COVID-19 Güvenli İşletme Belgesi” almaya hak kazanacak.

TÜRES Başkanı Ramazan Bingöl; TSE COVID-19 Güvenli İşletme Belgesi'nde temizlik, hijyen, gıda güvenliği, standartlar gibi birçok detay göz önünde bulundurularak işletmelerin kaliteleri daha da arttırılacak ve müşterilere de tercih ettikleri bu belgeye sahip işletmelere güvenmeleri sağlanacaktır." değerlendirmesinde bulundu.

Bingöl, TSE'nin Türkiye'nin her yerinde verebileceği belgeyle, denetimlerde başarılı olan TÜRES üyelerinin salgın sonrasındaki olumsuzlukları en aza indirmesinin hedeflendiğini belirterek şu ifadeleri kullandı:

Resmi kurumlar nezdinde yaptığımız temaslarda da böyle bir izlenim edindik. Bu doğrultuda ülkemizin köklü kurumlarından olan TSE ile yaptığımız bu protokol büyük önem arz ediyor. Hem üyelerimize hem de sektörümüzün temsilcilerine bu belgeyi edinmelerini tavsiye ediyoruz. TSE’ye de bizlerle yaptıkları iş birliği için teşekkür ediyoruz. Yapılan protokol sektörümüze hayırlı uğurlu olsun" diyerek sözlerini noktaladı.

TSE VE TÜRES işbirliğinde verilecek “ TSE COVİD-19 Güvenli İşletme Belgesi “ Restoran ve kafelerin faaliyetlerini güvenli bir şekilde gerçekleştirebilmesi noktasında önemli bir çalışma. Bu bağlamda güvenli işletme belgesinin biran önce faaliyete geçmesiyle birlikte kafe ve restoranlarda güvenli ortamın oluşturulması, restoranların açılması ve esnafımızın mağduriyetinin giderilmesini bekliyoruz.Ayrıca TÜRES Başkanı Ramazan Bingöl’ün sektörün sorunlarına yöneliktalepleri, işletme sahipleri ve çalışanların mağduriyetinin giderilmesi noktasında önem arz ediyor.