Dr. Zülfikar ÖZKAN

Avukat - Yazar - NLP Trainer

zulfikarozkan@hotmail.com

İç Referansınız Egonuz Değil, Ruhunuz Olsun!

İnsanların çoğu egosuna  önem vererek  büyük bir enerji harcar. İç referansı egosu olan bu kişiler, diğer insanlar üzerinde  kontrol ve güç  sağlamaya çalışırlar. Sürekli başkalarından onay beklerler.  İç referansı ruhu olan kimseler ise, eleştirilere açık olurlar, sorunlardan korkmazlar, enerjileri, bolluk, bereket ve olgunlaşmak için kullanırlar. Don Juan’ın ifadesiyle, “Enerjimizin çoğunu kendimizi önemsemeye harcıyoruz.” Şu anın keyfini yaşayamıyoruz. Eğer şu anla mücadele ediyorsanız evrenle mücadele ediyorsunuz demektir.
Bizi egomuz yönetiyorsa çoğu zaman tepkisel bir insan oluyoruz. Egomuzun etkisiyle başkalarını kendi fikirlerimize  ikna etmeye ve  inandırmaya ihtiyaç duyuyoruz.
Egosunun  etkisinde olan pek çok insan  zamanlarının % 95’ini kendi fikirlerini savunmakla geçiriyor. Oysa kendi fikirlerimizi gereğinden fazla savunmaktan vazgeçtiğimizde daha önce boşa harcadığımız  çok büyük  bir enerjiyi  geri kazanmış oluruz. Savunmaya geçip, yaşadığınız ana teslim olmaz ve  başkalarını suçlarsak hayatımız büyük bir dirençle karşılaşır. Dirençle her karşılaştığınızda  durumu zorlarsak  direnç daha da artar. Fırtınada çatlayan ve yıkılan meşe ağacı gibi sert olmak yerine, saz gibi  esnek olmayı tercih etmemizde büyük fayda vardır (Deepak Chopra, Başarının Yedi Spirütüel Yasası, 2011, s.62-65).