Dr. Zülfikar ÖZKAN

Avukat - Yazar - NLP Trainer

zulfikarozkan@hotmail.com

Anadolu Bilgeliği ve Ana Babaya Duygusal Uzaklık

Anadolu erenlerinin o eşsiz bilgeliğini genlerimizde taşıyan bir milletiz. Anadolu bilgeliği, sevgi, saygı, cesaret öngörü değerleri üzerinde yükselen önemli bir kültürel yapıdır. Bilge olan kişi kendini tek bir kişi olarak algılamaz. Onun bir bağı, bir geçmişi ve bu geçmiş üzerine kurulu bir kültür geleneği de vardır. Hiç okula gitmemiş olsalar bile Anadolu bilgelerinin her sözünde bir hikmet vardır. Çünkü o sözler yüzyıllar boyu tekrarlanarak günümüze ulaşmıştır.
Rahmetli babamın “Dünyada ana babasına asi olan hem bu dünyada hem öbür dünyada çeker” sözünün anlamına şimdi daha iyi anlıyorum. Bilimsel çalışmalar bu sözün  ne kadar gerçek olduğunu gözler önüne seriyor.
İşte delil...
Harvard üniversitesinde gerçekleştirilen 35 yıllık bir çalışmanın sonucunda ana babaya olan duygusal uzaklıkla sağlık arasında bir ilişki olduğu ortaya çıkmıştır. Bu araştırmaya göre, ana babamızla olan ilişkilerimizin kalitesi, hayatımızın ilerleyen dönemlerinde sağlığımızı da etkilemektedir.
Söz konusu araştırmada, katılımcılardan ana babaları ile olan ilişkilerini zihinde canlandırarak anlatmaları istenmiştir. Ana babalar ile olan ilişkiler ”çok yakın”, “ sıcak ve arkadaşça”, “tahammül edici”, “ gergin ve soğuk” şeklinde tanımlanmıştır. Annesiyle ilişkisini “tahammül edici ve gergin” olarak tanımlayanların % 91’i orta yaş dönemlerinde kanser, koroner arter hastalığı, hipertansiyon gibi sağlık problemleri ile karşılaştıkları anlaşılmıştır.
John Hopkins Üniversitesinde yürütülen bir başka çalışmada da 1.100 öğrenci 50 yıl boyunca  izlenmiştir. Bu araştırmada kanser oranlarının  katılımcıların ebeveynlerinden  birine duyduğu duygusal  uzaklık derecesi ile yakından ilişkili olduğu bulunmuştur (Mark Wolynn, Seninle Başlamadı.  s. 89).
Demek ki ana babayla duygusal olarak uzak olan, onlardan uzaklaşan, ilişkilerini koparan ve onlara yabancılaşan kişiler bu dünyada da çekiyorlar. En azından bu dünyada da huzur bulamıyorlar.