Oğuz ÇETİNOĞLU

Ekonomist, Araştırmacı-Yazar

ocetinoglu1@gmail.com

Süyün-Bike’yi Bilir misiniz?

İKİNCİ BÖLÜM

Kazanlılar; Rus saldırılarından korunmak için Süyün Bike’nin, Rus taraftarı olan Şeyh Ali ile evlenmesini ve Şeyh Ali’nin ülke yönetimine getirilmesini teklif ettiler. Süyün-Bike teklifi kabul etmeyince, Kazan halkı ülkelerini Rus saldırıları neticesinde yakılıp yıkılmaktan kurtarabilmek için Süyün-Bike ve oğlunu Ruslara teslim etmeyi kararlaştırdılar.  Çok direnen Süyün-Bike’yi zor kullanarak ve canını yakarak tevkif ettiler. Ötemiş Giray da esir alınmıştı.

Süyün-Bike, Ruslara teslim edilmeden önce eşi Safâ Giray’ın kabrini ziyâret etmek istediğini söyledi. İsteği kabul edildi. Eşinin mezarı başında; ‘Ey benim sevgili Hânım, çok sevdiğin hanımının hâlini görüyor musun? Şimdi beni sevgili oğlun ile Rus yurduna esir olarak götürüyorlar. Niçin beni dul, sevgili oğlunu öksüz bırakıp kara toprak altına girdin? Beni de yanına al, Rus Kinezi’ne gönderme. Dinleri ve dilleri başka olan yerlere gitmem. Ey sevgili Hânım, Niçin sevgili Bike’nin feryatlarını işitmiyorsun? İşte burada kapı dibinde merhametsiz askerler duruyor. Onlar beni senin yanından alıp götürecekler...

Diyerek eski eşiyle dertleşti. Ağlamaktan halsiz düşüp eşinin kabri üzerine yığılıp kaldı.  Görenler ağladılar. Rus görevlinin taş kalbi yumuşamamıştı. Adamlarından birini gönderip Süyün-Bike’yi getirmesini emretti. Görevliler O’nu yüzükoyun yattığı kabir üzerinden kaldırdılar. Halsiz düşmüş,  yüzü solmuştu. Merhamete gelen bir görevli; ‘Bike korkma, ölüme gitmiyorsun. Seni Moskova'ya büyük bir saygıyla götürüyoruz. Kazan'da nasılsan orada da öyle olacaksın. Çar iyi adamdır. Sana Kazan yerine Rus yurdunda şehir verir. Sen istemezsen seni Şeyh Ali ile evlendirmez. Zâten Şeyh Ali seninle evlenmeyi düşünmez. Sen genç ve güzelsin. O, baban yaşında ve çirkin bir adam.’ Diyerek teselli etti.   

Çâresiz Süyün Bike, artık iki koluna giren bayan görevlilerin arasında hayâlet gibi yürüyordu. Arabaya bindirildi. Araba, nehir kenarında bekleyen geminin yanına yanaştığında Süyun-Bike’yi koltuk altlarından tutup gemiye naklettiler.

DEVAM EDECEK