Oğuz ÇETİNOĞLU

Ekonomist, Araştırmacı-Yazar

ocetinoglu1@gmail.com

Süyün-Bike’yi Bilir misiniz?

ÜÇÜNCÜ BÖLÜM

Süyün Bike gemi hareket ederken, pencereden baktı ve hıçkırıklar arasında sevdiği şehre seslendi:

Sen kanlı kaygılı şehir! Senin başından tacın düştü. Sen şimdi dul kadın gibi kaldın. Ruslara kul oldun.

Şânın, şerefin çalındı. Sen başsız aslan gibi kalıp bittin. Her devlet, akıllı hanlarla idâre edilmeli. Güçlü askerle korunmalı. Bunlar olmadığı için seni eller aldı. Senin güçlü hanın öldü, komutanların güçsüzleşti. Kimse sana yardım etmedi. Sonunda sen yenildin. Şimdi sen geçmişteki haşmetini, bayramlarını, güzel günlerini unutup benimle birlikte ağla. Nerede senin önceki hanlık bayramların, o eski şanın? Nerede senin genç hanımların, güzel kızların? Bunların hepsi de yok oldu. Senin bal akan ırmakların, lezzetli sular akan çeşmelerin vardı. Şimdi oralardan senin adamlarının kanları akıyor, acı yaşlar dökülüyor. Ey Allah'ım bizim azgın düşmanımız, olan Şeyh Ali’ye cezasını ver. Beni düşmanın eline verdikleri için bana gelen korkular, kaygılar Şeyh Ali’nin de başına gelsin. Niçin bizi yerimizden kovuyorlar? Niçin bizi esâret altına alıyorlar?. Bana Kazan'da küçük bir mezar verseler, başka bir şey istemem. Dedi.

Süyün-Bike Moskova’ya geldikten birkaç gün sonra Şeyh Ali Kazan’a gidip hanlık sarayında Kazan tahtına oturdu. Böylece Kazan Hanlığı, Rusların eline geçmiş oldu. Çar İvan’dan Süyün-Bike’yi kendisine eş olarak vermesini istedi. İvan bu isteği kabul etti, tören yapıp evlendirdi. Süyün Bike hâlâ güzel bir kadındı. Şeyh Ali ise kapkara yüzlü, uzun kepçe kulaklı, kısa bacaklı, büyük karınlı, çok çirkin bir adamdı.

Şeyh Ali, kendisine eş olmayı reddeden Süyün-Bike’ye çok kötü davrandı. Burnunu, kulağını kesmek gibi işkenceler etti. Bu şartlar içerisinde O’nun nerede ve hangi târihte nasıl öldüğü (veya öldürüldüğü) bilinmiyor.

Kazan Türkleri vatanlarını unutmadı. Bâzı hanlarını da…

Eşi Safâ Giray’ı sevdiği gibi, vatanı Kazan Hanlığı’nı da çok seven, kurtulması için çok çalışan Süyün Bike de unutulmadı. O kendisi için değil, vatanı için yaşayan bir güzel insandı.

Kazan halkı, yıllar sonra O’nun için yedi katlı, minâre şeklinde muhteşem bir âbide inşa etti. Günümüzde Kazanlılar, özellikle genç kızlar,  bu âbideye gelip, Kazan Hanlığı’nın en ateşli vatanseveri,  güzeller güzeli ve fakat tâlihsiz Süyün-Bike için fâtihalar okuyorlar.

BİTTİ